logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6 16V - szarpanie silnika przy 1500 obrotów na drugim biegu

Władek Krantowski 20 Lip 2004 23:22 8859 13
REKLAMA
  • #1 752924
    Władek Krantowski
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.Coś dziwnego dzieje sie z moim opelkiem (Astra 1,6 16V) dokładnie chodzi o dziwne zachowanie silnika w pewnej sytuacji,gdy na drugim biegu pociągnę go do 3000 tyś obrotów a następnie puszczę gaz silnik zaczyna szarpać.Gdy bardziej przyjrzałem sie temu to wydaje mi się,że szarpanie występuje gdy obroty zchodzą do 1500,często również na wyższych biegach choć na dwójce jest to szczególnie zauważalne.
    Czy ktoś może spotkał sie z podobnym problemem?

Pozdrawiam,
    Władek
  • REKLAMA
  • #3 753246
    Władek Krantowski
    Poziom 11  
    Tak,wszystko niby ok,nic się nie pali.

Pozdrawiam
  • #4 753255
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Ja w Fordzie Mondeo też mam czasem ten objaw ale tylko przy zimnym silniku i gdy próbuję zbyt szybko rozwinąć prędkość, jak go "nie gonię" to jest w porządku, a na silniku gorącym można już szaleć dowolnie i żadnego szrpania.
    Sugerowano mi nieprawidłowości ze ssaniem, komputer niedawno był testowany w warsztacie i jedyny błąd to zawór odpowietrzania zbiornika paliwa. Czego się doszukiwać jako przyczyny, czy do świec można też mieć w tym wypadku zastrzeżenia?
  • REKLAMA
  • #5 753588
    Władek Krantowski
    Poziom 11  
    Chciałbym uściślić problem.Tak wiec chodzi o to że przy obrotach 1500 na ciągłym gazie na każdym biegu występuje szarpanie.

Z góry dziekuje za komentarze

Pozdrawiam
  • #6 761015
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    np. czesto zdarza sie tak ze jak szarpie na wolnych obrotach silnikiem to wystarzczy przeciscic silnik krokowy od wolnych. wylaczasz silnik, przy kolektorze ssacym jest silniczek, odpinasz kabelek /4 zyly bodajze/ , odkrecasz dwie srubki (uwaga zeby oring nie spadl!) i benzyna ekstrakcyjna delikatnie wyczyscic z paprochow silnik i to gdzie on wchodzi. sprobuj zrobic taka operacje, moze cos sie poprawi.

----------------------
    pozdro!
  • #7 761629
    andi21
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    zresetuj ECU (odłącz klemy z aku na ok 10 min)
  • #8 762034
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Filtr paliwa zmieniałeś?
  • #9 762241
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Kursant: Świece mogą być winne. I ssanie też może być winne, samochód dostaje za biedną mieszanke i się dławi. Kiedy samochód się rozgrzeje nie potrzebuje tyle paliwa. Samochód na wyższych obrotach ma biedniejszą mieszanke niż na niskich, dla tego kiedy powoli sie dodaje sie gazu mieszanka jest jeszcze na tyle bogata w stosunku do obrotów że samochód daje rade, ale kiedy "poda" mu się odrazu "do podłogi" dostaje tyle powietrza że się dławi. A co do tego filtra paliwa to też może być powód. Może być zapchany i benzyna nie może swobodnie "przelecieć". Powodów może być miliony, za wczesny zapłon, kiepska jakość paliwa itp. ale najlepiej zacznij od wymiany świec.

pozdro.
    ps. jakby co to moge się mylić, mam tylko 16 lat :D
  • REKLAMA
  • #10 762255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 763425
    Władek Krantowski
    Poziom 11  
    Dziękuję za komentarze,czeka mnie więc sporo pracy,przejrzę wszystko i dam odpowiedż czy coś pomogło.Jeszcze raz dzieki za komentarze!!!

Pozdrawiam,
    Władek
  • REKLAMA
  • #12 763759
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    słuchaj ja tak miałem jak piszesz w swoim citroenie, może na benzynie żadziej, ale jak złąożyłem GAZ to człowieku szarpało jak licho i to włąśnie co ciekawe na 2-jce, nie wiem dlaczego akurat na tym biegu , ale wymieniłem świece na iskrowskie do gazu o podwyższenej ciepłocie i buja sie perfekcyjnie, spróbuj od tego świece to jest około 30 zł a jak kupisz to masz na ładnych parę tysięcy spokój! Ja podejrzewałem jeszcze u mnie kabelek(rureczkę ) od podciśnieniowego przyspieszacza zpłonu, i ..... okazało sięże też był przerwany i zasysał lew powitrze. Pozdrawiam
  • #13 896872
    mbra
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    witam, mam podobny problem,astraII 192000 km 1.4 16V benzyna, od jakiegos czasu zauwazam szarpanie gdy w czasie jazdy zdejmuje noge z gazu szarpanie zanika pomimo tego iz w dalszym ciagu jedzie na biegu wymienialem juz swiece jest troszke lepiej, biore pod uwage filtr paliwa i docisk sprzegla do wymiany POMOZCIE!!!!!!!!
    mbra
  • #14 2583754
    rymekk
    Poziom 11  
    Mielem dokladnie ten sam problem...wymiana przewodow do swiec zalatwila sprawe. Okazalo sie ze jeden gar wogole nie pracowa, bo przewod byl zepsuty. Przewody najlepiej sprawdzic Omomierzem. Opor powinien byc miedzy 3-20 kOm w zaleznosci od dlugosci przewodu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra 1.6 16V wykazuje problem z szarpaniem silnika przy około 1500 obr./min, szczególnie na drugim biegu podczas puszczania gazu po osiągnięciu wyższych obrotów. Objaw ten może występować również na innych biegach. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak zabrudzony lub uszkodzony silnik krokowy regulujący obroty biegu jałowego, zapchany filtr paliwa, zużyte lub uszkodzone świece zapłonowe, uszkodzone przewody do świec, nieszczelności w układzie ssącym, a także naderwane poduszki silnika powodujące nadmierne drgania. Zalecane są czynności diagnostyczne i serwisowe: czyszczenie silnika krokowego, reset ECU przez odłączenie akumulatora, wymiana świec i przewodów zapłonowych, kontrola poduszek silnika oraz sprawdzenie układu paliwowego i podciśnieniowego. Wskazano także, że problem może być bardziej widoczny na zimnym silniku lub przy gwałtownym dodawaniu gazu. W jednym przypadku wymiana przewodów do świec rozwiązała problem, gdyż jeden gar nie pracował z powodu uszkodzonego przewodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA