logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD USB TOSHIBA 1TB dysk zewnętrzny nie wykrywany w systemie

gander84 26 Sty 2010 21:40 10655 4
REKLAMA
  • #1 7597369
    gander84
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam mam problem z dyskiem USB HDD Toshiba 1 tb. Cały czas dysk działał wyśmienicie i zaznaczam nie był często używany (ma 2 miesiące od nowości) a dziś odmówił posłuszeństwa. Komputer po podłączeniu już nie wykrywa dysku. Dysk startuje normalnie zapala się dioda mówiąca o gotowości dysku do pracy i na tym koniec. Nie odpala się nic więcej. Dysku nie widać w managerze urządzeń ani w zarządzaniu dyskami a nie mówiąc już w moim komputerze. Co mogło się stać? Czy miał ktoś taki problem?? Dysk nigdzie mi nie wypadł ani nikt go nie zruszył podczas pracy. Wczoraj przerabiałem mu system plików z fat 32 na ntfs poleceniem convert. Po tym działało również dobrze w nocy oglądałem z niego filmy. W środku siedzi WD 10EAVS 1.0 TB. Może ma ktoś jakieś sugestie??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7597701
    klemensss
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Moja prosta rada - sprawdź czy dysk działa w innym komputerku.

Miałem taki przypadek że zewnętrzny dysk działał świeciły się diodki a upaliło się usb w obudowie i system nie rozpoznawał urządzenia.

Jeśli inny komputer nie widzi dysku znaczy że coś z obudową lub dyskiem wtedy podłącz sam dysk do stacjonarnego komputerka i sprawdź czy działa jeśli działa to znaczy ze obudowa siadła jeśli nie działa to znaczy ze dysk padł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7599622
    gander84
    Poziom 9  
    Na innych komputerach sprawdzałem nigdzie nie działa. Zaraz wyciągne go ze środka i podłącze go do pc to się okaże.Pozdrowionka.
    Dysk sprawdzany był w różnych komputerach w różnych portach USB i niestety 0 reakcji. Ma on oddzielne zasilanie.
  • #5 7601915
    gander84
    Poziom 9  
    okazało się że zepsuła się obudowa dysk działa. temat zamknięty pozdrawiam
REKLAMA