logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon Shure Beta 87a do nagrań i wokalu na estradę

260377 30 Sty 2010 11:57 3766 9
REKLAMA
  • #1 7615072
    260377
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam.
    Planuję zakup mikrofonu shure beta 87a,gdyż gramy takie imprezy jak wesela zabawy itp.Obecnie posiadamy 2x shure c 607,ale trzeba iść do przodu.Nagłośnienie na jakim gramy to
    kolumny 2x LDM PDP815
    ADS PLX3200
    Powermixer ADS PMR10
    Pogłos ADS delay 500+
    Harmonizer Korg ih
    Wiem że beta 87a to mikrofon pojemnościowy i tu zaczynają się schody.Korga mam wpiętego szeregowo tylko w mój mikrofon bo raczej innej opcji nie ma,więc czy jak włączę phantom nie pójdzie dym.Chcemy nagrać też płytkę w warunkach domowych, taką reklamówkę i wyczytałem ,że do nagrań lepiej użyć pojemnościowego.Nie ukrywam,że po głowie chodzi mi też beta 58a ale piszą,że słabo wychodzi w nagraniu,więc wolałbym coś uniwersalnego.Śpiewam dość nisko więc myślę,że mikrofon beta 58a byłby może odpowiedniejszy dla mnie,sam nie wiem.Gdyby nie te nagrania bym się nie zastanawiał i kupił bete 58a i po sprawie,rozwiązało by to problem z harmonizerem.Może ma ktoś jakiś pomysł jak wpiąć tego korga żeby pracował na dwa mikrofony na oddzielnych kanałach,z tym że w efekty mam wpiętą zewnętrzną kamerę.Po drugie jak rozpoznać oryginał bety od podróbki bo nigdzie nie mogę wyszukać,o sm58 jest sporo a o becie chyba nic.Proszę o Wasze porady.
  • REKLAMA
  • #2 7615237
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Ja bym spokojnie postawił Shure SM-58 lub Shure Beta 58. Ten pierwszy do dzisiaj jest uważany za wzorzec do nagłaśniania wokalu. Natomiast w studio to już zupełnie inne mikrofony pojemnościowe, AKG, Neumann, itd.
  • #3 7615464
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Jeżeli grasz na kablu to SM58 będzie w porządku. Beta niby gra nieco bardziej jaskrawię ale w zasadzie nigdy nie zauważyłem między nimi dużej różnicy. Tak czy inaczej na wesela i zabawy jest to w 100% wystarczający sprzęt, bardziej już bym się martwił o nagłośnienie frontowe.
  • REKLAMA
  • #4 7619774
    pawulon000
    Poziom 12  
    Ja osobiście porównywałem Sm58 i beta 58 do audio-techniki atm 710 i powiem krótko sm58 wymięka na starcie można atm 710 porównać do bety ale atm o niebo tańsza
    http://muzycznytrio.pl/advanced_search_result...arch_in_description=0&keywords=atm710&x=0&y=0
    nie mówię że shure to kiepski mikrofon ale na rynku jest tyle dobrych firm i tańszych że warto w swoim krótkim i pięknym życiu spróbować innych marek a nie jak koń z klapkami na oczach trzymać się jednej .
  • #5 7620544
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Tu się pojawia coś takiego jak gust muzyczny, jednemu pasuje sm58 bardziej od neumanna a innemu bardziej spodoba się tańszy wyrób innej marki. Jedno za to jest pewne - SM58 jest bardzo uniwersalny i tą zaletę ciężko podważyć.
  • #6 7620647
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Wypróbuj SM58, Sennheisera 835 i starego Shura poprzednika SM58 - 565SD (ok. 400zł w dobrym stanie). Ewentualnie Sennheiser 85 - zamiast Bety 87. Pojemnościówka na estradę to bardzo specyficzny pomysł. Beta 58 jest dra do gadania dla ludzi z mocnym głosem albo do śpiewania, jak wokalista sobie zażyczy. Beta 87 jest popularna w telewizji i do nagrywania wywiadów (ENG - Electronic News Gathering).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #7 7620792
    JMZ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Jeśli chodzi o mikrofony - stawiam obecnie na dwie firmy - Audio-Technica oraz Audix.
    Shure'a sobie odpuściłem, SM58 mam (kilka innych modeli także), jakoś niczym mnie nie zachwyca - poprostu solidna megapopularna konstrukcja, najczęściej podrabiany mic na świecie. (m.in. z tego powodu nie uzupełniam kolekcji o te modele). Audix i A-T nie są nic tańsze, ale mają w ofercie pełną gamę mikrofonów do wszelkich zastosowań.
  • REKLAMA
  • #8 7622097
    260377
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Ok beta 87a odpada!
    Nie mam zbyt dużego doświadczenia jeżeli chodzi o mikrofony,od dziewięciu lat tylko shure, są naprawdę nie do zdarcia.Innych niestety nie miałem okazji przetestować, co nie znaczy że są złe i może dlatego chcę kupić to samo tylko z wyższej półki bo mam do nich zaufanie.Zastanawiam się nad sm 58 i beta 58a.Jedni piszą,że między betą a sm jest duża różnica na korzyść betyA,drudzy krytykują.Wiem że dużo zależy też od barwy głosu i jak piszecie najlepiej przetestować te mikrofony,ale u nas w sklepie sm na zamówienie o innych nie wspomnę.Obdzwoniłem sklepy w okręgu 70km i też nic,jeżeli jest sm to nie ma bety i innych i odwrotnie,W tej sytuacji muszę się kierować Waszymi podpowiedziami.Może jak napiszę ,że mam dość niski i niezbyt mocny głos to coś Wam to pomoże w doborze mikrofonu dla mnie.
  • #9 7624683
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Tu Kolega Pawulon prawie wojnę religijną rozpętał :-) Wiadomo, że jest dużo dobrych mikrofonów, znakomite są Beyerdynamiki, AKG, Audio-Technika, Electro-Voice, Audix, itd., itd.

Jednak w naszych warunkach (a i nie tylko naszych) najbardziej uniwersalnym narzędziem na scenę jest Shure SM58. I z tym trudno polemizować. A skoro jest tak często wybierany, to też o czymś świadczy.

Osobiście wybrałem Audix'a OM-5, ponieważ jego charakterystyka lepiej oddaje moją barwę głosu, ale nie zmienia to faktu, że uniwersalny jest Shure. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup mikrofonu Shure Beta 87a do nagrań i występów na żywo, jednak zastanawia się nad jego zastosowaniem w porównaniu do Shure Beta 58a oraz SM58. Obecnie korzysta z mikrofonów Shure C 607 i ma wątpliwości dotyczące użycia mikrofonu pojemnościowego w warunkach estradowych, zwłaszcza w kontekście zasilania phantom. W dyskusji podkreślono, że SM58 jest uniwersalnym mikrofonem, często wybieranym na scenę, a Beta 58a może być lepsza dla osób z mocniejszym głosem. Użytkownicy sugerują również inne marki, takie jak Audio-Technica, Audix, AKG i Beyerdynamic, jako alternatywy dla Shure. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup Beta 58a, wyrażając zadowolenie z wyboru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA