logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson P50 z CISS - krople tuszu na zdjęciach po przejechaniu głowicy

Misiaktt 31 Sty 2010 20:22 8746 16
REKLAMA
  • #1 7623329
    Misiaktt
    Poziom 2  
    Witam,
    Zakupiłem drukarkę w firmie Trigon i niestety od początku mam z nią problemy, najpierw został wymieniony na nowy system ciss bo nie drukowały dwie głowice, a teraz na wszystkich zdjęciach pojawiają się jakieś krople brud czy bóg wie co, czy ktoś z was spotkał się już z czymś takim

Epson P50 z CISS - krople tuszu na zdjęciach po przejechaniu głowicy

Zaznaczam że kropla powstaje po przejechaniu głowicy nad zdjęciem a nie w momencie przeciągnięcia przez rolki
  • REKLAMA
  • #2 7805266
    maverick5456
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mi to wygląda mimo wszystko na zabrudzenie od jakiegoś elementu w drukarce a nie od głowicy. Gdyby głowica brudziła slady występowałyby takze na dalszej części zdjęcia. Proszę sprawdzić krzywkę pobierającą papier jest ona pod osłoną, trzeba najpierw zdjąć górna obudowę drukarki.
  • REKLAMA
  • #3 8009340
    juen
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    glowica brudzac z tego co zauwazylem w p50 chlapie kroplami (w takim przypadku wystarczy zwykle czyszczenie glowicy)

proponuje zrobic test, wylaczyc drukarke z pradu podczas drukowania tak by glowica byla ruchoma, i delikatnie przesunac kartke pod nia w strone siebie i zobaczyc efekt przesuwania glowicy nad nia, moze i glupi pomysl ale w ten sposob sprawdzalbym czy to faktycznie brudzi karetka (tym bardziej jak bedzie wylaczona drukarka bedzie wiadomo ze to zabrudzenia)

ps: test dysz wychodzi tak jak ma wychodzic?
  • #4 8010250
    wojtekflis
    Poziom 19  
    Ocena: 59
    Witam. Mojej drukarce pomógł zabieg czyszczenia główicy i dodatkowo osuszenie przynajmniej trochę "parkingu" głowicy. Jak głowica jest po lewej stronie drukarki należy wyjąć wtyczkę i najlepiej napchać troszkę papieru toaletowego. Bo może wiele razy była czyszczona głowica i tego tuszu się zebrało trochę. Tzn zalega w tej gąbce. Nie mylić z absorberem tuszu
  • REKLAMA
  • #5 8011863
    juen
    Poziom 14  
    w sumie tak jak kolega wojtek mialem na canonie, na pare dni przed jej "stanieciem-z-powodu-pampersa" tez mi zajezdzala i kolory przeklamywala, odsaczylem sporo tego tuszu z tej gabki, bo faktycznie nie lapalo juz, ale w epsonie nic takiego nie mialem, po resecie jeszcze dlugo nie robilem obejscia - nie trzeba bylo..
  • REKLAMA
  • #6 8011939
    wojtekflis
    Poziom 19  
    ale warto spróbować. Każda drukarka ze stałą głowicą czasem tak ma. Jeśli ten zabieg nie pomoże będziemy szukac czegoś innego. Jeszcze drugi problem może być taki, że tuszu w zbiorniczkach jest zbyt dużo i wycieka (pod wpływem ciśnienia grawitacyjnego), może wiecej się dostaje do dysz i stąd te plamy
  • #7 8021464
    absolus12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Niestety mam ten sam problem ale z Epsonem r285, czyściłem dysze kilka razy i nie pomogło. Jedno jest pewne, to nie podajniki i roki przesuwające papier brudzą i dają plamy. Sam nie wiem co się dzieje, jak drukarka drukuje tekst bardzo szybko to nie ma plam, dopiero jak wolno idzie to pojawiają się. Czy to możliwe żeby za dużo tuszu było w cardridg'u po aspiracji powietrza strzykawką? - u mnie jest na ok 70%

Zauważyłem, że dosyć szybko ubywa mi tuszu ze zbiorników CISS i że w miejscu gdzie głowica "parkuje" zaraz po kilku próbach wydruku robi się mokro od tuszu - czyściłem kilka razy

Po ostatnich próbach okazuje się, że zaraz po włączeniu drukarki głowica jeździ w różnych kierunkach i staje w pewnym momencie po prawej stronie, wtedy przełącza się w tym miejscu mały biały przełącznik i robi się plama na czarnym plastiku przy gąbce - wydaje mi się, że stad biorą się plamy na wydruku jak później głowica szybko się przemieszcza to zabiera ze sobą część tuszu z tego plastiku.

Cz z tym robić? macie jakieś pomysły?

pomocy!
    Z góry dziękuję za każdą radę
  • #8 8024166
    absolus12
    Poziom 2  
    Na chwilę obecną jest postęp.

Zatkałem otworki na pojemnikach z tuszami w miejscach gdzie znajdują się filtry i wydrukowałem 4 x A4 na zwykłym papierze, pierwsze zdjęcie jeszcze z plamami a nastepne już bez
  • #9 8024503
    fafer11
    Poziom 11  
    znaczy że za wysoko masz pojemniki albo za dużo lejesz ja leje nieco pow jak sie zaczynają odpowietrzniki a cissa umieściłem na wysokości 5,5 cm
  • #10 8025368
    wojtekflis
    Poziom 19  
    Za dużo tuszu do cissa lejecie. Jakieś 30-40ml wystarczy. Im więcej tym większa siła grawitacyjna działa. Tusz nie jest lekki i swoim ciężarem pcha się do zbiorniczków. Drugim istotnym zabiegiem będzie wyczyszczenie tej drukarki. Czyli miejsce parkowania głowicy, rolki i wszelkie elementy, gdzie może "lać" się tusz.
  • #11 8025380
    juen
    Poziom 14  
    fafer11 napisał:
    znaczy że za wysoko masz pojemniki albo za dużo lejesz ja leje nieco pow jak sie zaczynają odpowietrzniki a cissa umieściłem na wysokości 5,5 cm

ciss ma stac jak drukarka (np. oba na biurku), ja bym go nie dawal wyzej, idealnie ma zaciagac wlasnie przy takiej pozycji, kazdy cm w gore = coraz wieksze zaciaganie tuszu, ponad potrzeby, tak wiec jesli bedzie wyzej to dopiero moga zaczac sie problemy z zabrudzeniami :) po prostu ciss musi byc nizej niz same tusze w karetce..

nie ma czegos takiego - "za duzo lejesz", ja leje na maxa i nic to nie przeszkadza, inaczej musialbym praktycznie codziennie nalewac polowe zbiornikow, przynajmniej u mnie to nie przeszkadza i nigdy nie przeszkadzalo
  • #12 8028794
    absolus12
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, że problemem była wysokość pojemników z tuszem, jest tak jak pisze przedmówca. Niestety w instrukcji napisano żeby umieścić je wyżej i postępowałem zgodnie z instrukcją - nikt nie napisał, żeby stały na poziomie drukarki.

Pozdrawiam i dziękuję za rady
    Mam nadzieję, że komuś przyda się ten wątek:)
  • #13 8032840
    fafer11
    Poziom 11  
    juen napisał:
    fafer11 napisał:

ciss ma stac jak drukarka (np. oba na biurku), ja bym go nie dawal wyzej, idealnie ma zaciagac wlasnie przy takiej pozycji, kazdy cm w gore = coraz wieksze zaciaganie tuszu, ponad potrzeby, tak wiec jesli bedzie wyzej to dopiero moga zaczac sie problemy z zabrudzeniami :) po prostu ciss musi byc nizej niz same tusze w karetce..

nie ma czegos takiego - "za duzo lejesz", ja leje na maxa i nic to nie przeszkadza, inaczej musialbym praktycznie codziennie nalewac polowe zbiornikow, przynajmniej u mnie to nie przeszkadza i nigdy nie przeszkadzalo

A że się tak głupio zapytam masz P50?
  • #14 8032957
    juen
    Poziom 14  
    tak, dwie (i dwa rozne cissy)
  • #15 13583906
    lisek2
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    A ja miałem ten sam problem i oto jak go rozwiązałem:

1. na krótką metę wystarczy odtamponować gąbkę z parkingu. Działa na krótko bo każde wyłączenie drukarki powoduje, że drukarka wylewa tam masę tuszu.
    Gdy gąbka jest mokra podczas parkowania głowica zanurza się w tuszu i potem krople kapią na papier.

2. Jeżeli dużo drukujecie należało by wymienić pampersa - oczywiście nie polecam bo uwalicie sobie ręce po łokcie - lepszym rozwiązaniem jest zrobienie obejścia tak by tusz był pompowany do butelki. (można to zrobić bez rozbierania drukarki)
    Link

Ta operacja załatwia sprawę dożywotnio - trochę deprymuje tylko widok ile drukarka marnuje tuszu ale ona po prostu tak ma.

Drobna wskazówka rurka odprowadzająca musi być drożna i prosta a połączenie nie może być hermetyczne (ja zrobiłem kilka nacięć w ściankach butelki na powietrze) bo ciśnienie zablokuje swobodne wpływanie tuszu i problemy znowu się pojawią.

Ciss nie ma znaczenia czy jest pełny czy prawie pusty - jeśli stoi tam gdzie powinien +- oczywiście to nie może mieć żadnego znaczenia. Zresztą w tym przypadku nic nie daje czyszczenie głowicy a działa wręcz odwrotnie.

Dajcie gąbce wyschnąć i zastosujcie oba sposoby a problem nie wróci.
  • #16 15044437
    prymusc
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam podepnę się bo potrzebuję pomocy resetowałem w swojej drukarce już raz pampersa i teraz mam problem ponieważ wszystko chyba już jest pełne i tusz wylewa mi się pod drukarkę nadmienię że posiadam drukarkę Epson XP205 wie ktoś może jak dostać się do wężyka od ściekającego tuszu starego bo z tyłu nie ma żadnej klapki jak na linku powyżej. Próbowałem rozkręcić boczna ściankę ale nie chce mi coś zejść może jest jakiś "dynks" który trzeba podnieść lub odbezpieczyć a nie chcę czegoś urwać. Rozkręcał już ktoś to cudo. Mam system ciss w dodatku pełen i nie mam za dużo pola manewru z tą drukarką:P Będę wdzięczny za wszelka pomoc.
  • #17 15045459
    lisek2
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Klapka powinna być na tylnej ściance - jeśli się tam nie znajduje to prawdopodobnie epson zmienił konstrukcję.
    Ja rozbierałem swoją całkowicie i zdjęcie zewnętrznej obudowy w niczym nie przeszkadza i nie jest specjalnie trudne - zresztą widziałem poprzerabiany model P50 który pracował całkowicie bez obudowy.

Można kombinować bez zdjęcia CISSa ale prościej będzie gdy wypniesz kartridże. Zrób to na wysuniętej karetce bo inaczej nie będziesz mógł ruszyć kasety drukującej. Jeśli nie musisz raczej nie kombinuj z mechaniką. Odszukaj wężyk za parkingiem i podłącz go jak w filmie powyżej. Jeśli nie masz klapki zrób jakiś otwór w obudowie i wyprowadź tamtędy wężyk. Możesz też kombinować z wymianą materiału absorpcyjnego z pampersa ale to chyba zbędne i tylko tymczasowe. Jeżeli drukarka jest zalana to przeczyść co się da.

Po wyciąganiu kartridży zdarzyło mi się zapowietrzyć niektóre kolory - warto po ponownym montażu wyciągnąć korki i odciągnąć strzykawką powietrze. ale to tylko gdy tusz nie będzie prawidłowo spływał do zbiorniczków.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno nie da się chyba zdjąć tylko jednej strony - musisz zdjąć całą górę albo dół już nie pamiętam. Poszukaj też wszystkich śrubek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson P50, w której po przejechaniu głowicy na zdjęciach pojawiają się krople tuszu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny i rozwiązania, takie jak zabrudzenie elementów drukarki, konieczność czyszczenia głowicy oraz sprawdzenie wysokości pojemników CISS. Użytkownicy podkreślają, że zbyt duża ilość tuszu w zbiornikach może prowadzić do wycieków, a także zalecają testy z przesuwaniem kartki pod głowicą w celu identyfikacji źródła problemu. Wskazówki obejmują również odtamponowanie gąbki w miejscu parkowania głowicy oraz ewentualną modyfikację systemu CISS, aby uniknąć problemów z nadmiarem tuszu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA