Witam jestem nowy w tym dziale. Właśnie przymierzam się do budowy logarytmicznego wskaźnika wysterowania do wzmacniacza mocy typu holton 400. Postanowiłem skorzystać z schematu oferowanego przez użytkownika Tszczesn który zastosował magiczne oko EM84 i "śmietnikową" lampę EBF89. Ja w swoim układzie zastosuję oczko EM11, które ma wskaźnik na górze. Obydwie lampy będą pracować na 250 Vdc plus 6.3 Vac na żarzenie. Jeszcze nie wiem jaki transformator zastosować, ale mogę kupić transformator firmy unitra zatra TS30 które ma następujące dane: U1-220v , U2-215v , U3 6,3v. Przy U1 230v napięcia będą większe ale po podłączeniu lamp powinno się to wyrównać. Na dolę zamieszczam przerobiony schemat jaki planuję wykorzystać, jest on prawidłowy? Nie wiem które elementy tam służą do regulacji czułości. Dodatkowo załączam schemat od Tszczesn-a i datasheet lampy EM11. Pozdrawiam.
Moderowany przez Futrzaczek:Proszę zapoznać się z wewnętrznym regulaminem działu Elektronika Retro - szczególnie punktem dotyczącym pisowni oznaczeń lamp.
Post poprawiony.