logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wskaźnik wysterowania z EM11 i EBF89 do Holton 400?

bmxmen 31 Sty 2010 21:41 6652 5
  • #1 7623972
    bmxmen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam jestem nowy w tym dziale. Właśnie przymierzam się do budowy logarytmicznego wskaźnika wysterowania do wzmacniacza mocy typu holton 400. Postanowiłem skorzystać z schematu oferowanego przez użytkownika Tszczesn który zastosował magiczne oko EM84 i "śmietnikową" lampę EBF89. Ja w swoim układzie zastosuję oczko EM11, które ma wskaźnik na górze. Obydwie lampy będą pracować na 250 Vdc plus 6.3 Vac na żarzenie. Jeszcze nie wiem jaki transformator zastosować, ale mogę kupić transformator firmy unitra zatra TS30 które ma następujące dane: U1-220v , U2-215v , U3 6,3v. Przy U1 230v napięcia będą większe ale po podłączeniu lamp powinno się to wyrównać. Na dolę zamieszczam przerobiony schemat jaki planuję wykorzystać, jest on prawidłowy? Nie wiem które elementy tam służą do regulacji czułości. Dodatkowo załączam schemat od Tszczesn-a i datasheet lampy EM11. Pozdrawiam.

Moderowany przez Futrzaczek:

Proszę zapoznać się z wewnętrznym regulaminem działu Elektronika Retro - szczególnie punktem dotyczącym pisowni oznaczeń lamp.
    Post poprawiony.

• Pomocny post
    #3 7637880
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Schemat jest dobrze narysowany. Czułość oczka (i zarazem jego trwałość) możesz zwiększyć poprzez włączenie w szereg z ekranem (nóżka podłączona bezpośrednio do zasilania) rezystora o wartości kilku-nastu-dziesięciu kiloomów. Jedynym kryterium jest akceptowalna dla Ciebie jasność.

PS. Oznaczenia lamp piszemy wielkimi literami.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #4 7639604
    bmxmen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dziękuję. Już myślałem ze projekt nie ruszy bo nie chce uszkodzić lampy. Tak dla jasności chodzi Ci o nóżkę nr 4? Jeszcze mam pytanie , ilu watowe rezystory zastosować? i Na jakie napięcie dać kondensatory? Aha i ostatnie pytanie, kondensator wejściowy sygnału powinien być typu bipolar czy elektrolit? Pozdrawiam.
  • #5 7640001
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Cytat:
    Tak dla jasności chodzi Ci o nóżkę nr 4?

Tak.
    Cytat:
    Jeszcze mam pytanie , ilu watowe rezystory zastosować?

1M, 2M, 100k w anodzie pentody i 510k w siatce ekranującej winny mieć 1W lub lepiej.
    Reszta bez znaczenia.
    Cytat:
    i Na jakie napięcie dać kondensatory?

Adekwatne do tego, co dzieje się w układzie.
    Wszystkie poza 100nF na wejściu i 47nF między siatką oczka i masą na 400V lub lepiej. Te dwa dowolne.
    Cytat:
    Aha i ostatnie pytanie, kondensator wejściowy sygnału powinien być typu bipolar czy elektrolit?

A znajdziesz kondensator elektrolityczny o pojemności 100nF? ;)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #6 7640980
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Futrzaczek napisał:

A znajdziesz kondensator elektrolityczny o pojemności 100nF? ;)

A dlaczego nie... mam takie w znacznej ilości...
REKLAMA