Witam, ostatnio postanowiłem wykonać wskaźnik wysterowania do wzmacniacza od basu (holton 400) Nie chciałem żadnego diodowego wskaźnika bo jest dość powszechny, wiec postanowiłem wykonać wskaźnik typu magiczne oko na lampie EM11. Spodobał mi się schemat kolegi tszczesn który użył lampy ebf89 żeby wzmocnic sygnał i nadać logarytmiczna pracę układu. Orginalnie schemat od tszczesn posiada magiczne oko em84, ale jakoś to przerobiłem żeby działało na em11. Przerobiony schemat jest poprawny? Posiadam trafko które ma w sobie tez silnik, rdzeń co sie kreci wyciągłem. Trafko jest na 220v i na płytcę pisze ze powinno dawać napięcie 6,5v i 232v ,trafko ma moc 1,7 wat albo 17wat niestety ale chyba 1,7wat:D. Po podłączeniu trafka do 230v mam napięcie 7,3v i 240 v okolo. Wiec jest za dużo jak a te lampy, nie wiem ile wyniesie spadek napięcia przy ta słabym transformatorze ,a boję się podłączyć lampy żeby się dowiedzieć ile muszę zwoi odwinoć żeby uzyskać potrzebne napięcie. Za bardzo nie rozumiem datasheet lampy ( jakieś oznaczenie 0,2 i 0,46 w kwadracie) Pozdrawiam.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany