logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przerobiony schemat wskaźnika wysterowania z EM11 i EBF89 jest poprawny?

bmxmen 28 Sty 2010 21:56 1200 7
  • #1 7608166
    bmxmen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio postanowiłem wykonać wskaźnik wysterowania do wzmacniacza od basu (holton 400) Nie chciałem żadnego diodowego wskaźnika bo jest dość powszechny, wiec postanowiłem wykonać wskaźnik typu magiczne oko na lampie EM11. Spodobał mi się schemat kolegi tszczesn który użył lampy ebf89 żeby wzmocnic sygnał i nadać logarytmiczna pracę układu. Orginalnie schemat od tszczesn posiada magiczne oko em84, ale jakoś to przerobiłem żeby działało na em11. Przerobiony schemat jest poprawny? Posiadam trafko które ma w sobie tez silnik, rdzeń co sie kreci wyciągłem. Trafko jest na 220v i na płytcę pisze ze powinno dawać napięcie 6,5v i 232v ,trafko ma moc 1,7 wat albo 17wat niestety ale chyba 1,7wat:D. Po podłączeniu trafka do 230v mam napięcie 7,3v i 240 v okolo. Wiec jest za dużo jak a te lampy, nie wiem ile wyniesie spadek napięcia przy ta słabym transformatorze ,a boję się podłączyć lampy żeby się dowiedzieć ile muszę zwoi odwinoć żeby uzyskać potrzebne napięcie. Za bardzo nie rozumiem datasheet lampy ( jakieś oznaczenie 0,2 i 0,46 w kwadracie) Pozdrawiam.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

• #2 7608176
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    ale to trafo bez silnika działać ci nie bedzie.
  • #3 7608240
    bmxmen
    Poziom 14  
    Pomiary robiłem już po wyciągnięciu tego silniczka, tak to trafo wciąż ma swój rdzeń.
  • #4 7608383
    lehu
    Poziom 11  
    Schemat może i ok . ale czepiając się szczegółów to nie masz żarzenia na lampie EBF89 a silniczek <trafko > ma na pewno 17 W ...nie zapomnij o skręceniu ze sobą kabelków od żarzenia
  • #5 7608615
    bmxmen
    Poziom 14  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Żarzenie do ebf89 podłaczone , skrecone kabelki od żarzenia z żarzeniem em11 ,jesli Ci o to chodzilo :) jak nie o to to najlepiej narysuj bo jestem z lamp zielony i nie wiem jak one działaja. Co do trafa to bylo one w radiu co miało 3 jakieś lampy i ten silniczek ,wszystko do tego trafka podpiete, ale niby wyraznie widać ze pisze tam 1.7wat :D. Co zrobić z za dużym napięciem? Pozdrawiam.
  • #6 7608830
    lehu
    Poziom 11  
    albo spróbować możesz odwinąć trochę z trafa z anodowego <ten cieniutki drucik najcieńszy , i z żarzenia chyba też parę zwojów ten najgrubszy drut ,>
    najlepiej jakie napięcia musisz mieć to ŻA - 6,3 V i anodowe 220-230 V ! tylko nie próbuj podłączać do sieci <kontaktu > anodowe wystarczy około 100-200 mA
    a ŻA - około 1 A . pozdro :D
  • #7 7609086
    krel
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Problemy z takim transformatorem-silnikiem były już opisywane w Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. Myślę że lepiej będzie jeśli włożysz ten wirnik na swoje miejsce.
  • #8 7609305
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Cytat:
    jak nie o to to najlepiej narysuj bo jestem z lamp zielony i nie wiem jak one działaja.

Lepiej się dowiedz. 300V napięcia stałego potrafi ubić na miejscu.

Żenująca pisownia i niski poziom skutkują koszem.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o poprawność przerobionego schematu wskaźnika wysterowania na lampach EM11 i EBF89 do wzmacniacza Holton 400. Wskazał, że oryginalny schemat kolegi tszczesn używał lampy EM84, a on dostosował go do EM11. Pojawiły się wątpliwości dotyczące transformatora, który ma napięcia 6,5V i 232V, ale po podłączeniu do sieci daje 7,3V i 240V, co może być za wysokie dla lamp. Użytkownicy sugerowali odwinięcie zwojów z transformatora oraz zwrócili uwagę na konieczność podłączenia żarzenia lamp. Wskazano również na ryzyko związane z wysokim napięciem anodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA