logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson SR50 - Niesprawne kierunkowskazy i gotujący się akumulator

teka2 02 Lut 2010 18:26 9162 11
REKLAMA
  • #1 7632818
    teka2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam nadzieję że w dobrym dziale piszę. Mam taki problem z moim simsonem. Po 1 od jakiegoś czasu coś się działo dziwnego z kierunkowskazami, tzn. że raz szybko migały raz wolno. Czy to może być przyczyna przerywacza ( mam oddzielny nie w elbie) ? A 2 problem to Akumulator. Do końca sezonu z akumulatorem nie miałem żadnych problemów. Był doładowywany średnio co 10 dni (w zimie kiedy nie jeżdżę simsonem). A ostatnio szybko niby się doładował i zaczął się "gotować". Dzisiaj chciałem wyjechać simsonem (bo ładna pogoda była i droga) więc sprawdzam czy wszystko działa i nie działają kierunki i klakson. Więc doładowałem go i znowu zaczął się gotować więc odłączyłem go, i chciałem zobaczyć czy działają. Mrugnęły ok 4 razy i wyłączyłem je odpaliłem simsona wyjeżdżam, włączyłem kierunkowskazy i ok 3 razy mrugnęły i przygasły i nie świecą, więc wróciłem do domu podłączam go do ładowania po ok 1 min zaczął się znowu "gotować" więc odłączam, podpinam do simsona kierunki nie świecą, ani kontrolka nie mryga, a od Luzu świeci jasno. Wziąłem miernik na aku było coś koło 17 V 8-O i klakson jak nie działał tak nie działa ale mniejsza z nim bo mógł się spalić bo był 6v a nowy 12 v nie działał. Teraz na mierniku jest 15V a kierunki jak nie działały tak nie działają. Czego to jest wina ? Akumulatora przerywacza czy jeszcze czegoś innego ? Mam instalację 12 V i akumulator Alarmguard 12V 7Ah ( CJ12-7 )

Ps. Nie wiem czy to dziwne czy nie jak włączyłem kierunek i patrzyłem na miernik to Voltarz spadał. Spadł do ponad 10 a kierunki się nie zaświeciły.

Z góry dziękuje za odpowiedź na moje problemy

Pozdrawiam teka2
  • REKLAMA
  • #2 7632883
    zylax4
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Kierunki oczywiście że wina przerywacza.Co do aku to go przegotowałeś pewnie za duże natęrzenie ustawiłeś. Żeby po 1 min się gotował ;/. Sprawdź na innym akumulatorze bo ten wydaje mi się że niedługo pójdzie do utylizacji. Taki akumulator powinno ładować się 0.7 amperów przez ok 3 godziny. Po drugie sprawdź żarówki ale wydaje mi się że dokończyłeś do zera przerywacz.POzdrawiam
  • #3 7632933
    teka2
    Poziom 10  
    Wiem o tym że powinno się go ładować prądem o natężeniu około 0,7A. Jak wziąłem podłączyłem końcówki od akumulatora do prostownika to kierunki ładnie działały. Na moim prostowniku można uzyskać max 1A . I wziąłem 1 stopień natężenia i zawsze brałem bo to najmniejszy u mnie a jest ich 5. A może oddać go na gwarancje ponieważ mam go od maja :/
  • REKLAMA
  • #4 7633044
    zylax4
    Poziom 16  
    No to pewnie nie ma się co zastanawiać. W razie czegoś można wymyślić jakąś inną sensowną historyjkę.
  • #5 7635603
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2621
    Akumulator żelowy nie nadaje się do użycia w motocyklach. Kup zwykły akumulator.
    Poza tym, napisałbyś jak masz rozwiązane ładowanie w pojeździe oraz jaki typ przerywacza posiadasz.
    Pomiń przerywacz (połącz przewody razem) i włącz kierunkowskazy. Jak nie będą się świecić a akumulator zacznie się gotować - wtedy sprawa wiadoma że akumulator padł.
  • #6 7637070
    zylax4
    Poziom 16  
    Dokładnie aku żelowy to najgorszy wynalazek 21 wieku. Powiedz ile czasu ma ten przerywacz?
  • REKLAMA
  • #7 7639702
    teka2
    Poziom 10  
    Ładowanie to jest z cewki i przez elbe i zastosowany mostek gretza. Przerywacz jest zwykły kupiony w moto 2x21W 12V. A przerywacz mam gdzieś od maja.

Dzisiaj zaniosłem go do sklepu gdzie kupowałem. Powiedzieli mi że pierwszy raz taki przypadek mają 8-O no ale ok niech im będą. Pierwsza rzecz jaką zrobili to przyłożyli żarówkę 21W do 1 bieguna i kawałkiem pręta do 2 bieguna. Zobaczyli że ledwo się świeci żarówka i przygasa. Powiedzieli żebym się w piątek dowiedział czy to niby moja wina czy oddają go do firmy skąd zamawiali.
  • REKLAMA
  • #8 7641175
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2621
    Miałem to samo. Nie chciałem wydawać 35 zł na nowy akumulator to założyłem akumulator SLA od UPS, po dwóch tygodniach padł w identyczny sposób.

Przerywacz bimetalowy - najgorszy wynalazek 20 wieku :P
  • #9 7641548
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam :) jak mogę się wtrącić to proponuje przeczyszczenie mas na stykach i na aku i na ramie. I zobacz na przełącznik może on coś szwankuje.
  • #10 8204507
    Włodek1993
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Ja mam simsona SR50 1989r. Problem wygląda następująco:
    Jakiś czas temu simson stracił kierunki, światło stopu, a zwykłe światła święcą bardzo słabo i tylko na wysokich obrotach. Po czasie padł akumulator, ale to przez neony, których używałem jako świateł i brak ładowania(tak myślę). Myślałem, że to wina elby, więc zakupiłem nową i nowy akumulator. Zamontowałem nowe części i zero efektu. Nie wiem co może być przyczyną awarii, bo wszystko to zniknęło w momencie. Mam instalacje 12V. Proszę was pomóżcie.
  • #11 8204618
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Witam. W motorowerach kierunkowskazy o mocy 2x21W na ogół nie mogą pracować bez naładowanego, sprawnego akumulatora, gdyż moc prądnicy jest za mała i zbytnio zależy od obrotów silnika. Przerywacz to dalsza sprawa. Należy sprawdzić prąd i napięcie ładowania, aby nie zniszczyć nowego, zakupionego akumulatora i ewentualnie usunąć usterki. Pozdrawiam
  • #12 8206671
    Włodek1993
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    prąd z aku idzie, bo świeci lampka pod licznikiem, ale nie wiem dlaczego nie idzie do elby i dlaczego tak słabo świeca światła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z kierunkowskazami i akumulatorem w Simsonie SR50. Kierunkowskazy migają nieregularnie, co może być spowodowane uszkodzeniem przerywacza. Akumulator, który był regularnie ładowany, zaczyna się "gotować" po krótkim czasie ładowania, co sugeruje jego uszkodzenie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przerywacza, masy na stykach oraz ewentualną wymianę akumulatora na tradycyjny, ponieważ akumulator żelowy może nie być odpowiedni do tego typu pojazdów. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięcia ładowania oraz stanu instalacji elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA