logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BENQ FP91G+ - przegrzana płytka, układ IC701 DW51 do wymiany?

maqs57 10 Lut 2010 00:11 7618 10
REKLAMA
  • #1 7671165
    maqs57
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam tak ja w temacie monitor BENQ FP91G+
    Przestał działać z dna na dzień, tak po prostu.

po dostaniu się do środka zauważyłem,że w jednym miejscu płytka jest przegrzana (płytka do której idzie zasilanie). Na odwrocie jest układ o nazwie IC701.
    Nie da rady odczytać co to jest ...DW51... tylko tyle.
    czy wystarczy wymienić ten element i monitor odżyje ???? czy to coś innego.
    proszę o pomoc.

BENQ FP91G+ - przegrzana płytka, układ IC701 DW51 do wymiany? BENQ FP91G+ - przegrzana płytka, układ IC701 DW51 do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 7671411
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    maqs57 napisał:
    Witam tak ja w temacie monitor BENQ FP91G+
    Przestał działać z dna na dzień, tak po prostu.

po dostaniu się do środka zauważyłem,że w jednym miejscu płytka jest przegrzana (płytka do której idzie zasilanie). Na odwrocie jest układ o nazwie IC701.
    Nie da rady odczytać co to jest ...DW51... tylko tyle.
    czy wystarczy wymienić ten element i monitor odżyje ???? czy to coś innego.
    proszę o pomoc.
    <....>

Witam

Gdybyś się także dostał do funkcji "Szukaj" na forum i znalazł schemat, to już byś wiedział, że ten układ to stabilizator napięcia 3,3V. Czy wystarczy wymienić tylko ten element na odległość trudno powiedzieć (czy w ogóle jest uszkodzony?), szklana kula w stałym remoncie.
    Na pewno trzeba sprawdzić napięcia - w tym przypadku szczególnie 5V na wejściu stabilizatora i 3,3V na wyjściu. Być może coś go nadmiernie obciążyło - co dokładnie tego nie wiem, bo w moim "bliźniaczym" Q7T4 (FP71G) tego scalaka w ogóle nie ma (bliźniaczym pod względem schematu zasilacza i inwerterów, reszty nie analizowalem).

Ponadto w zasilaczu/inwerterach kilkuletniego monitora wskazane jest sprawdzić/profilaktycznie wymienić kondensatory elektrolityczne, dokładnie przejrzeć druk i poprawić/usunąć zimne luty, itp. Sporo na ten temat, również link do schematu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1566952.html

Pozdrawiam krajana ;-)

Stanley
  • #3 8351829
    brod
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam mam podobną sprawę lecz już wszystkie zimne luty po poprawiałem wymieniłem elektrolity wszystkie(4 spuchnięte były na przeciwko transformatorków i 2 na przeciwko tranzystorów co są jeden koło drugiego),nawet i wymontowaniu wszystkich transformatorków WN zasilających świetlówki i sprawdzeniu ich wszystko ok z nimi.Podejrzewać jeszcze można tranzystory lecz są jakoś zakodowane i nie mogę ich nigdzie dostać:/ poproszę najlepiej o podanie zamienników i gdzie można kupić.Sprawdziłem jeszcze napięcia przedstawiam na poniższym schemacie. i już mi się nie zgadzają:(
    BENQ FP91G+ - przegrzana płytka, układ IC701 DW51 do wymiany?
  • REKLAMA
  • #4 8354581
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    odepnij zasilacz od reszty układu uruchom go sprawdź w nim napięcia. Jeśli są zgodne to być może coś przywiera. Ja jednak stawiam na zasilacz ten scalak ncp miałem z nim problemy jakis czas temu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 8355175
    Stanley_P
    Poziom 28  
    brod napisał:
    Własnie na czysto robiłem czyli sam zasilacz miałem podpięty.

12V w miejscu 5V? Toż by niemal na 100% uwaliło logikę. Ale może 12V jest właśnie dlatego, że zasilacz nie jest obciążony? Spróbuj coś podłączyć na tym wyjsciu, np. jakąś żaróweczkę, ale raczej nie przekraczaj prądu 1A, czyli nie schodź poniżej rezystancji obciążenia 5 omów (5V/5om=1A)

A jakie jest napięcie na wyjsciu zasilajacym inwertery? Według moich niegdysiejszych pomiarów powinno wynosić ok. 29V/14V (bez/z obciążeniem). Opieram się tu na mojej diagnozie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1566952.html
    przy czym napiecie 5V mierzyłem chyba tylko przy obciążeniu, tzn. podpiętej płyce logiki. Jakoś nie wpadłem wtedy na pomysł, żeby zmierzyć bez, a monitora nie bedę teraz specjalnie rozbierał... ;-)

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Elektrolity C606, C611 47u/50V też wymienione, na pewno?
  • #7 8355233
    brod
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Akurat nie aż wstyd się przyznać:( ,co do żarówki nie posiadam żadnej:( Musze jeszcze zamówić te kondensatory, ja nie mam zbytnio czasu na naprawę niestety pracuje po 12 godzin i tylko wolne w weekendy:( A czy byś za ,powiedzmy 50zł naprawił byś mi ja bym ci wysłał na podany przez ciebie adres,ja monitor potrzebuje mieć bo żona żyć mi nie daje.
  • #8 8355273
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Tutaj masz namiar na schemat zsilacza i invertera tego monitora co prawda wer.17"
    wymień wszystkie 1000/10V zwł. C712
    Link

Tranzystory eqwiwalenty
    2CS5707 - 2SD1803, 2SD1804.
    polowe D10PF06- FQU11P06, IRFU9024, 2SJ598.
  • #10 8358017
    Stanley_P
    Poziom 28  
    brod napisał:
    Akurat nie aż wstyd się przyznać:( ,co do żarówki nie posiadam żadnej:( Musze jeszcze zamówić te kondensatory, ja nie mam zbytnio czasu na naprawę niestety pracuje po 12 godzin i tylko wolne w weekendy:( A czy byś za ,powiedzmy 50zł naprawił byś mi ja bym ci wysłał na podany przez ciebie adres,ja monitor potrzebuje mieć bo żona żyć mi nie daje.

Nie, nie podejmę się. Też nie mam czasu, nie prowadzę napraw komercyjnie. Proponuję Ci w takim razie poszukać jakiegoś lokalnego naprawiacza RTV. Albo przynajmniej wymienić rzeczywiście wszystkie kondensatory elektrolityczne - to podstawa. No może oprócz głownego filtrującego za mostkiem Graetza C605 100u/450V (te padają stosunkowo rzadko).
    Zobacz też:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1588929.html

Pozdrawiam -

Stanley

Dodano po 8 [minuty]:

lisek napisał:
    Tutaj masz namiar na schemat zsilacza i invertera tego monitora co prawda wer.17"
    wymień wszystkie 1000/10V zwł. C712
    Link<...>

Tak ścieka-w-ości: czym istotnie różni się schemat przetwornicy z tego linku od rysunku wklejonego przez brod ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorem BENQ FP91G+, który przestał działać nagle. Po otwarciu obudowy zauważył przegrzanie płytki zasilającej oraz uszkodzony układ IC701, który jest stabilizatorem napięcia 3,3V. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić napięcia na wejściu i wyjściu stabilizatora oraz wymienić kondensatory elektrolityczne, które mogą być uszkodzone. Wskazano również na możliwość problemów z zasilaczem oraz konieczność sprawdzenia tranzystorów. Użytkownik poszukuje zamienników dla uszkodzonych komponentów oraz schematów do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA