logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI A3 1.9 TDI 2006 - długie kręcenie rozrusznikiem przy odpalaniu, co sprawdzić?

bartuświelki 22 Lut 2010 22:38 7548 9
REKLAMA
  • #1 7736513
    bartuświelki
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam wszystkich miłośników walki z tdi. Audi A3 zimny czy ciepły zapala ale po bardzo długim kręceniu rozrusznikiem. Rozrząd sprawdzony, świece grzeją, pompa niskiego ciśnienia pracuje, filtry pozmieniane, czujniki sprawdzone. KTS pokazuje - przerywacz spalania cylindrów i wentylator pierwszy bieg. Dawka wtrysku 12mg ? Początek wtrysku 4. Nie wiem czy tak ma być, że obroty z wałka rozrządu są widoczne tylko przy samej próbie uruchomienia a jak silnik pracuje to giną. Koledzy, czy mogą być to pompo wtryski, a jak tak to jak je sprawdzić, a może jakieś sugestie ? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7746175
    bartuświelki
    Poziom 13  
    koledzy wiem że temat nie jest prosty , a może ktoś wie ile barów powinna dawać pompa tandemowa
  • #3 7746434
    mechor
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Czy sprawdziłeś zegarem początek wtrysku?
  • REKLAMA
  • #4 7746503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7746855
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    Od kiedy to Ci się dzieje?
    Wcześniej palił zawsze od strzała?

Odczytałeś błędy. Na pewno nie ma błędu związanego z czujnikiem G-40?
    Ja bym stawiał na uszkodzenie właśnie jego lub jego przewodów. Przynajmniej po Twoim opisie można tak przypuszczać.
    Podjedź do kogoś na VCDSa, niech przynajmniej odczyta błędy, może KTS coś "przekłamuje".
  • REKLAMA
  • #6 7751016
    bartuświelki
    Poziom 13  
    no więc tak - po odłączeniu czujnika wałka silnik gaśnie choć sprawdzałem w takim samym modelu i tamten chodził , przed wystąpieniem tej awarii silnik potrafił sam zgasnąć ale od razu mogłem go uruchomić ,KTS pokazuje 106 przerywacz spalania cylindrów i wentylator 1 biegu - zwarcie .Wymieniłem czujnik poł. wałka rozrządu ,sprawdziłem ciśnienie na pompie tandemowej (mierzy się odkręcając torxa 40 ma być w granicach 3.5 bara do 4 )ciśnienie się zgadza .Koledzy każdy pomysł na wagę złota pozdrawiam
  • #7 7755928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7816932
    bartuświelki
    Poziom 13  
    Rzeczywiście coś jakby się działo z czujnikiem położenia wału , po pierwsze sygnał z oscyloskopu zakłócony ,po odpięciu czujnika auto dalej pali (tak samo ciężko )- czy to normalne , czy może coś zakłócać sygnał ze pomiar oscyloskopem przy samym czujniku jest zafałszowany ,czy moge puścić przewody bezpośrednio do kompa żeby wyeliminować zakłócenia w oryginalnej wiązce czy to coś da ?? czy może ktoś już coś takiego robił ,temat puki co ciągle aktualny dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #9 7831675
    seba24
    Poziom 20  
    Ocena: 212
    dziwne bo do odpalenia jest potrzebny bardziej czujnik wału niż wałka,a wtedy musi zrobić więcej obrotów aby se przeliczyć. stawiam na czujnik wału bo padały. tam jest czujnik 2 przewodowy co pamiętam,a zrobienie swojej instalacji aby wyeliminować czujnik to ciekawe,bo tam jest stosunkowo łatwa instalacja do przejrzenie. sterownik na podszybiu
  • #10 7831694
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Masz już przecież podpowiedź - wiązka zasilania pompowtrysków i tym się zajmij a nie jakimiś głupotami.

Podsumowanie tematu

✨ Audi A3 1.9 TDI z 2006 roku ma problem z długim kręceniem rozrusznikiem przy uruchamianiu, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Użytkownik sprawdził rozrząd, świece, pompę niskiego ciśnienia oraz filtry, a także odczytał błędy, które wskazują na przerywacz spalania cylindrów i wentylator. Pojawiły się sugestie dotyczące czujnika położenia wałka rozrządu oraz czujnika położenia wału, które mogą być uszkodzone. Użytkownik wymienił czujnik wałka, ale problem nadal występuje. Zostało również zasugerowane sprawdzenie wiązki zasilania pompowtrysków oraz ciśnienia na pompie tandemowej, które powinno wynosić 3.5-4 bar. Problemy z sygnałem z oscyloskopu mogą wskazywać na zakłócenia w instalacji elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA