logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie grzeją trzy kaloryfery z 11 na układzie. Reszta do połowy albo słabo.

Dawid Dejvi 27 Lis 2020 12:02 1356 14
REKLAMA
  • #1 19072574
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam mam następujący problem : Od dwóch tygodni nie grzały dwa kaloryfery w dwóch oddzielnych pokojach. wezwałem fachowca który stwierdził że problem polega na zbyt niskim ciśnieniu dodam że mieszkam w domu jednorodzinnym na drugim piętrze na pierwszym piętrze jest ogrzewanie gazowe na drugim właśnie Korzystamy jeszcze z kotła węglowego na którym jest wyraźnie napisane że maksymalne dopuszczalne ciśnienie robocze to półtorej bara facet który przyjechał do był mi ciśnienie do 3 barów twierdząc że na każdą kondygnacje musi być 1 bar więcej po wizycie tego dnia faktycznie grzały te 2 tych nie grzejących kaloryfery a już po dwóch dniach , przestały grzać inne. Po jego drugiej wizycie gdy kazał wymienić zbiornik przeponowy zrobiłem to ale problem pozostał ten sam, co może być przyczyną, pomóżcie.Dodam że Pompa jest sprawna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19072645
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4688
    Kiedy były odpowietrzane poszczególne grzejniki. Wiem, że to układ zamknięty, ciśnieniowy, ale z jakiegoś powodu może brakować wody w układzie.
  • Pomocny post
    #3 19072665
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Dawid Dejvi napisał:
    facet który przyjechał do był mi ciśnienie do 3 barów twierdząc że na każdą kondygnacje musi być 1 bar

Herezje. Kocioł jest w piwnicy jak rozumiem?

Dawid Dejvi napisał:
    Po jego drugiej wizycie gdy kazał wymienić zbiornik przeponowy

Wymienić to musisz tego "fachowca".

Dawid Dejvi napisał:
    co może być przyczyną

Po primo używanie kotła na paliwo stałe w instalacji zamkniętej to jest jazda bez trzymanki, zwłaszcza przy tak doskonale wykwalifikowanej pomocy "fachowej".
    Po drugie przyczyny możliwe:
    - zapowietrzenie
    - zatkanie instalacji
    - niesprawna lub o za małej wydajności pompa
    - otwarte obejście pompy i inne bezsensowne połączenia w instalacji
  • #4 19072870
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    stanislaw1954 napisał:
    Kiedy były odpowietrzane poszczególne grzejniki. Wiem, że to układ zamknięty, ciśnieniowy, ale z jakiegoś powodu może brakować wody w układzie.

Dziękuję za odpowiedź, grzejniki były odpowietrzanie dwa dni temu, wczoraj sprawdzałem znowu po dolaniu wody, po odkręceniu zaworu do odpowietrzania z każdego grzejnika leci woda. Ja wynajmuje tutaj górę domu od niedawna, wcześniej mieszkałem cały czas w bloku i nie mam doswiadczenia w tych sprawach. W jaki sposób mogę sprawdzić czy w układzie brakuje wody ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19072891
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przy wyłączonej pompce zakręć zawór górny na grzejniku i wtedy otwórz na chwilę zaworek odpowietrzający. Powinna wypływać sama woda, bez pęcherzyków powietrza.
  • REKLAMA
  • #6 19072896
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    jdubowski napisał:
    Dawid Dejvi napisał:
    facet który przyjechał do był mi ciśnienie do 3 barów twierdząc że na każdą kondygnacje musi być 1 bar

Herezje. Kocioł jest w piwnicy jak rozumiem?

Dawid Dejvi napisał:
    Po jego drugiej wizycie gdy kazał wymienić zbiornik przeponowy

Wymienić to musisz tego "fachowca".

Dawid Dejvi napisał:
    co może być przyczyną

Po primo używanie kotła na paliwo stałe w instalacji zamkniętej to jest jazda bez trzymanki, zwłaszcza przy tak doskonale wykwalifikowanej pomocy "fachowej".
    Po drugie przyczyny możliwe:
    - zapowietrzenie
    - zatkanie instalacji
    - niesprawna lub o za małej wydajności pompa
    - otwarte obejście pompy i inne bezsensowne połączenia w instalacji

Witam, dziękuję za odpowiedź i pomoc. Tak kocioł jest w piwnicy, " fachowiec" to przyjechał do mnie w ramach ubezpieczenia Taurona i taki z niego fachowiec że już wczoraj złożyłem na niego reklamację bo był u mnie do tej awarii już drugi raz, za pierwszym razem jak wspomniałem dolał wody do 2, 5. Bara a po rozpaleniu jeszcze wzrosło. Ale po dwóch dniach już nie grzały, dodatkowo dwa następne też przestały, po czym jeden z tych pierwszych co były zimne , znowu grzeje. Wczoraj gdy przyjechał za drugim razem, chciał wyłudzić od nas kasę , zgłosiłem gościa do ubezpieczyciela i wypieprzylem za drzwi. Napisałem na forum bo już sam nie wiem co m robić, kupiłem tą membranę , założyłem i dalej to samo. Co mogę teraz zrobić sensownego ?

Dodano po 9 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/2167720800_1606483514.jpg

Link do zdjęcia tego układu na wyjściu.
  • #7 19073030
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Dawid Dejvi napisał:
    Co mogę teraz zrobić sensownego ?
    A spróbowałeś choć jeden grzejnik sprawdzić tak, jak napisałem w # 5 ?, a jeszcze lepiej wszystkie po kolei.
  • #9 19073387
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    Na piecu mam manometr obecnie wskazuje wartość jednego bara można powiedzieć że jest zimny ponieważ temperatura obecnie wynosi 30 stopni gdy był ciepły miał 55 stopni i jedną czwartą bara to jaki pan polecił zakręciłem po kolei zawory Górne i odkręcaniem odpowietrzniki dodam że było to właśnie robione na takim stanie jak powiedziałem 1 bar pompa pracowała i 30 stopni temperaturę wskazywało pierwszyzakręciłem zawór górny w kuchni leciała woda małym ciśnieniem bez pęcherzyków powietrza .
    2) przedpokój, kaloryfer który w ogóle nie grzeje bezdech języków powietrza po kropelce bardzo słabo
    3) pokój grzejący cały mieć ciśnienie takie jak w kuchni czyli bardzo słabe woda leci bez pęcherzyków powietrza .
    4) w łazience jest taki grzejnik ręcznikowy z odpowietrznikiem górnym , tam nie upuszcza powietrza Dolny zwykły woda leci bez pęcherzyków powietrza a on jest zbliżający w jednej trzeciej tak .
    5) w salonie kaloryfer nie grzeje wcale rurka doprowadzająca wodę jest zimna na całej długości pokoju . leci z niego woda bardzo małym strumieniem bez pęcherzyków powietrza .
    6) Pokój ; kaloryfer grzeje tam do połowy leci z niego woda bez pęcherzyków powietrza doprowadzająca rurka jest ciepła .
    7) sypialnia : kaloryfer grzeje tam do połowy bardzo małe ciśnienie kapie tylko po kropli .
    8) klatka schodowa odpowiednik górny bez uciekajacego powietrza się powietrza.
    9) klatka schodowa mocno grzeje, woda leci bardzo silnym strumieniem bez pęcherzyków powietrza.
    10)klatka schodowa tutaj również jak wyżej leci woda z silnym strumieniem bez pęcherzyków powietrza i cały cały kaloryfer mocno grzeje .
    11) klatka schodowa ten kaloryfer jak trzy inne poprzednie na klatce schodowej też jest bardzo gorący a po zakręceniu tego zaworu górnego woda leciała bardzo silnym strumieniem bez pęcherzyków powietrza .
  • #10 19073431
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Dawid Dejvi napisał:
    dodam że było to właśnie robione na takim stanie jak powiedziałem 1 bar pompa pracowała
    A ja proponowałem na wyłączonej pompie. A na którym biegu jest załączona pompka?
  • REKLAMA
  • #11 19073482
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    stanislaw1954 napisał:
    Dawid Dejvi napisał:
    dodam że było to właśnie robione na takim stanie jak powiedziałem 1 bar pompa pracowała
    A ja proponowałem na wyłączonej pompie. A na którym biegu jest załączona pompka?

Pompka jest na 3 biegu 2200 min A 0,40 / W 93 . Mogę to zrobić na wyłączonej jeszcze raz. Z tym , że jutro, na noc muszę napalić bo w nocy są już u nas mrozy.

Dodano po 4 [minuty]:

center]Nie grzeją trzy kaloryfery z 11 na układzie. Reszta do połowy albo słabo.[/center]

Dodano po 1 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/6175433100_1606499734.jpg
    Zawór bezpieczeństwa.
  • #12 19073514
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Dawid Dejvi napisał:
    Mogę to zrobić na wyłączonej jeszcze raz.
    Być może nie ma powietrza w grzejnikach, ale praca pompki i to jeszcze na 3 biegu nie zawsze sprzyja odpowietrzaniu. Przy odpowietrzaniu trzeba też pamiętać o uzupełnianiu wody, w instalacji, bo skutek może być odwrotny, to znaczy wypuścisz wodę a w to miejsce wejdzie powietrze.
    A może pokaż kilka grzejników- jakie są zawory.
  • #13 19073521
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    Nie grzeją trzy kaloryfery z 11 na układzie. Reszta do połowy albo słabo.

Zawór bezpieczeństwa na boilerze z którego kapie woda gdy wzrasta ciśnienie (przy rozpalaniu ).

Dodano po 5 [minuty]:

Nie grzeją trzy kaloryfery z 11 na układzie. Reszta do połowy albo słabo. image1

Takie są na klatce schodowej

Dodano po 2 [minuty]:

Nie grzeją trzy kaloryfery z 11 na układzie. Reszta do połowy albo słabo. image1

I jeden taki

Dodano po 3 [minuty]:

Chodziło mi o ten, jeden jest taki stary z takim odpowietrznikiem.

Dodano po 3 [minuty]:

Kuchnia, ten teraz po rozpaleniu zaczyna konkretnie grzać, ten w salonie również, zimny pozostaje tylko jeden. Znaczna poprawa.

Dodano po 2 [minuty]:

Przedpokój, który nadal jest zimny, ale rurka doprowadzająca jest gorąca, na piecu jest 60 stopni

Dodano po 3 [minuty]:

To jest ten w przedpokoju. Poprzednie zdjęcie to zawór odpowietrzający taki jak we wszystkich w domu.
  • Pomocny post
    #14 19073606
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Zacznę od zaworu pod bojlerem. On kapie- otwiera się, gdy zaczyna się grzać woda w bojlerze, bo zwiększa swoją objętość.Jeśli górne zawory przy grzejnikach są otwarte na max., to może dolne są zbyt skręcone, i nie ma dobrego obiegu. Spróbuj przy jednym nie grzejącym grzejniku odkręcić nakrętkę na dolnym zaworze( z boku), po czym jeśli dysponujesz odpowiednim kluczem( zaglądnij do środka) lub dużym płaskim śrubokrętem obróć tą śrubę w lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegarka), o np. 1/2 obrotu.
  • #15 19073720
    Dawid Dejvi
    Poziom 5  
    Zrobiłem tak jak pan mi polecił i wszystkie kaloryfery zaczynają powoli grzać. Bardzo dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z trzema kaloryferami, które nie grzeją w jego domu jednorodzinnym. Po interwencji fachowca, który stwierdził zbyt niskie ciśnienie w instalacji, kaloryfery zaczęły działać, ale po dwóch dniach problem powrócił. Użytkownik wymienił zbiornik przeponowy, jednak sytuacja się nie poprawiła. W odpowiedziach poruszono kwestie odpowietrzania grzejników, sprawności pompy oraz możliwych zatorów w instalacji. Użytkownik zastosował się do rad, co doprowadziło do poprawy działania kaloryferów. Kluczowe okazało się sprawdzenie dolnych zaworów grzejników oraz odpowietrzanie przy wyłączonej pompie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA