logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 2002 1.8 TDCI - niskie ładowanie akumulatora, wymiana alternatora?

uazv8 28 Lut 2010 13:26 7096 13
  • #1 7763037
    uazv8
    Poziom 11  
    Witam. W focusie 2002 1.8 TDCI kolega walczy od dłuższego czasu z niskim ładowaniem akumulatora 12.9 v. Auto było w styczniu u elektryka i wymienił szczotki twierdząc że reszta jest ok. ale nic to nie zmieniło i rozłożył ręce. Z autem jeździł jeszcze do kilku elektryków gdzie wymieniali regulator i podmieniali alternatory bez skutku.
    Po tym wszystkim pozostało jechać do serwisu na diagnozę. Serwis stwierdził że alternator do wymiany. Auto zostało zabrane bo w serwisie za duże koszta i przyjechało do mnie.
    Wyciągnąłem alternator i pojechałem do elektryka na stół pobierczy. Padło na mostek prostowniczy i regulator. Zostało to wymienione i założone do auta.
    Nastąpiła zmiana napięcia do 13,1 czyli dalej brak.
    Zadzwoniłem do elektryka i chciał aby podjechać autem. Auto zostało na tydzień sprawdzili wiązki podmienili alternator na nowy i rozłożyli ręce bo bez zmian.
    Zapadła decyzja o dalszej naprawie w serwisie.
    Zajechałem do serwisu i złożyłem zlecenie na sprawdzenie problemu z ładowaniem zaznaczając że, alternator jest po naprawie i jest sprawny.
    Serwis sprawdził i stwierdził że alternator do wymiany, więc upewniając sił że są pewni powiedziałem aby go wymienili dając do zrozumienia jeżeli się nic nie zmieni to im za to nie zapłacę.
    Auto stoi od 4 dni w serwisie i okazało się moduł ECU nakazuje obniżyć napięcie z powodu wysokiej temperatury akumulatora 120 stopni c. i za wysokiej temperatury zewnętrznej 80 s.c.
    W tym aucie nie ma tych czujników więc nie wiedzą dlaczego tak się stało.

Może ktoś miał taki przypadek i wie jak to ugryźć bo nam pomysły się skończyły.
    Wszelkie sugestie mile widziane.
  • #2 7763142
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7763191
    kamil II
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    To są cytaty które pomogły by Ci kolego jak bys troche poszukał !

"Ps-tam jest inteligentny alternator sterowany z PCM w zależności od potrzeb, i tą drogą zdążaj niwelując usterkę."

"Czasami wystarcza uciąć kabe sterujące z PCM, serio. Kiedyś miałem focusa, co ładował 13,8 ( czyli gites) a kontrolka się zapalała. Zdjąłem całkiem wtyczkę i normalnie gasła. Więc tak jeździ już drugi rok"

Chcesz rozwiązać trudne zagadki nie dajesz nic od siebie :cry:
    "Kolego, zostaw jak jest tylko uchlastaj przewód szary i niebieski, pozostaw sam czerwony."
    DROGI JURKU szastasz wiedza jak zwykle a ktoś inny pochwały zbierze a Ty może punkta dostaniesz jesteś jak Matka Teresa:D

Ps. wiem kogo to cytaty
  • #4 7763199
    uazv8
    Poziom 11  
    Myśle że jak się nie da naprawić to może tak zrobię.
  • #5 7763211
    kamil II
    Poziom 18  
    Kolego i tak tego nie naprawisz zrób jak pisze motronic
  • #6 7763226
    uazv8
    Poziom 11  
    Forum już przeszukałem. A chodzi mi o rozwiązanie problemu a nie od razu pójście na łatwiznę.
  • #7 7768714
    kamil II
    Poziom 18  
    I znalazł kolega rozwiązanie problemu nie idąc na łatwiznę?
  • #8 7769398
    uazv8
    Poziom 11  
    Autko jest jeszcze w serwisie. Rozmawiałem z elektrykiem i jest jakaś poprawa i nadzieja że będzie działał. Jutro mam dowiedzieć się wszystkiego i odebrać Focusa. Napiszę jak będą konkrety.
  • #9 7769431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7776624
    uazv8
    Poziom 11  
    Pojechałem odebrać focusa zmienili oprogramowanie i poprawili wtyczki. Ładowanie bez obciążenia 13,5 z włączonymi światłami, szybą i wentylatorem na drugim stopniu 13,7. Super. No i od razu musiałem go popsuć. Włączyłem wentylator na poz. max do tego wycieraczki i migacz. Napięcie spadło do 11,7 na wolnych, a na wysokich ledwo 12,5. Po wyłączeniu wszystkiego za jakieś 5 min podniosło się do 13,0. I zostało dalej na serwisie.

Ps. sprawdzaliśmy ich firmowe identyczne auto wszystkie wartości podobne jak wyżej czyli bez obciążenia i z średnim obciążeniem. A na max. obciążeniu 14,0
  • #11 7776765
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7884720
    danek23
    Poziom 18  
    Ocena: 128
    Koledzy przyłączę sie do problemu z altkiem w tym aucie. Stary altek padł więc wymontowałem sprawdziłem niby wszystko ok, ale dla pewności zmieniłem regulator, Niestety po włożeniu do samochodu dalej kontrolka ładowania gasła i po około 1 min zapalała sie. Postanowiłem więc kupić drugi (regenerowany kapitalnie altek). Po założeniu zonk kontrokla dalej gaśnie i po około minucie się zapala. Ładowanie mierzyłem i podczas świecącej kontrolki ładuje 13,8 do 14V, tylko co zrobić z kontrolką która świeci. Po odłączeniu kostki kontrolka się świeci dale. Na przewodzi czerwonym jest plus jak należy. Diagnostyka wali błędem uszkodzonego alternatora. Jestem skłonny pozostawić to tak jak jest tylko co zrobić z kontrolką. Czy wycięcie dwóch przewodów niebieskiego i szarego z kostki przyniesie pozytywne skutki tzn to, że kontrolka zgaśnie?
  • #13 7884838
    Scalak5
    Poziom 23  
    Ocena: 325
    Nie zgaśnie gdyż tu tkwi problem musisz je sprawdzić na ciągłość obwodu najprawdopodobniej niebieski jest przerwany.
  • #14 7884950
    danek23
    Poziom 18  
    Ocena: 128
    jaja są dziś rano po odpaleniu kontrolka nie zapaliła się i wszystko gra. Pojeżdzę i zobaczę co i jak będzie. Jak coś to poszukam przerwy w instalacji idącej do PCM. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem niskiego ładowania akumulatora w Fordzie Focusie 2002 1.8 TDCI. Użytkownik zgłosił, że po wymianie szczotek, regulatora oraz alternatora przez kilku elektryków, problem nadal występował. Po diagnozie w serwisie stwierdzono konieczność wymiany alternatora, jednak po jego naprawie i wymianie mostka prostowniczego oraz regulatora, napięcie wzrosło jedynie do 13,1 V. Użytkownik kontynuował poszukiwania rozwiązania, a w serwisie dokonano aktualizacji oprogramowania PCM, co poprawiło ładowanie do 13,5 V bez obciążenia. Po włączeniu dodatkowych urządzeń napięcie spadło, co sugeruje dalsze problemy z instalacją elektryczną. Użytkownicy forum sugerowali różne metody, w tym modyfikacje przewodów sterujących, aby rozwiązać problem z kontrolką ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA