Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fabia 1,2 gasnie na wilnych obrotach

amm212 02 Mar 2010 11:38 7231 15
    amm212
    Level 17  
    Skoda Fabia 1,2 12V gaśnie po dodaniu gazu i przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Komputer pokazał błąd ciśnienia w kolektorze ssącym. Czujnik wymieniony na nowy ale bez efektu. Przewody podciśnieniowe są szczelne. Po odłączeniu wtyczki z czujnika podciśnienia silnik zachowuje się normalnie, po wpięciu zaraz zaczyna nawalać.
    amm212
    Level 17  
    działa ustawia sie ok przepustnica po adaptacji
    Anonymous
    Anonymous  
    amm212
    Level 17  
    jakies inne pomysły???
    Anonymous
    Anonymous  
    carrot
    Moderator of Cars
    Quote:
    Komputer pokazał błąd ciśnienia w kolektorze ssącym. Czujnik wymieniony na nowy

Ile Ci map pokazuje ?
    dubel ;)
    amm212
    Level 17  
    obroty 800 cisnienie w rurze 337(przy zdjetym filtrze pow) hpa ,temp. płynu 55 stopni Samochód na wolnych obrotach pracuje równo po dodaniu gazu i puszczeniu obroty spadna poniżej 500 obr/min szarpnie silnikiem i znów sie uspokaja . Podczas jazdy przy dojezdżaniu do skrzyzowania gasnie. Błąd pojawia sie dopiero po wykonaniu jazdy.Jeszcze słychac dziwny metaliczny pogłos na wysokich obrotach ale zapala na dotyk ,wydaje mi się że łańcuch ok.
    seba24
    Level 20  
    sprawdź ustawienie rozrzadu
    amm212
    Level 17  
    dziwne jest to żajak odkrece korekwlewu oleju to silnik zachowuje sie po gwałtownym dodaniu gazu normalnie czyli nie gasnie. Po zakreceniu korka po puszczeniu gazu momentalnie szarpie i gasnie. Mysle zeprzyczyną moze byc uszkodzony zawór ktOry odpowietrza skrzynie korbowa .Jest on połaczony z kolektorem ssacym.Czy miał ktos doczynienia z tym zaworem ,nie wiem jak on jest usterkowy?
    Anonymous
    Anonymous  
    amm212
    Level 17  
    oleju jest maxale tródno okreslić bo moze tyle było wlane. Jak odkrece zawór od silnika i zatkam palcem to po zdjeciu dogi z gazu zgasnie jak delikatnie dopuszcze powietrza ( troszke odetkam) normalnie wchodzi na wolne obroty bez szarpania przepustnicą. niezła zagadka...
    kots
    Level 12  
    A czyściłeś przepustnicę?

Gaśnięcie przy dojeździe do skrzyżowania, to typowy objaw na brudną przepustnicę.

KotS
    timi35
    Level 2  
    Mam ten sam problem. Byłem już u trzech mechaników .
    1. Stwierdził że wypalił sie cylindry.
    2. Stwierdził że sonda lambda.
    3. Stwierdził że przestawił sie łańcuszek rozrządu.
    I teraz właśnie odkręciłem korek wlewu oleju i po wkreceniu go na obroty i puszczeniu gazu obroty spadają i chodzi idealnie. Zakrecam korek wlewu oleju i silnik po wkreceniu go na obroty i puszczeniu gazu gaśnie. Co może być przyczyna nadmienie że przepustnica była czyszczona.
    darek14
    Level 14  
    Witam!
    Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale jak się zakończył ten temat Kolego?
    Jaka diagnoza? Mam identyczne objawy w Seacie Ibiza 1,2 AZQ (czy to rozrząd?)
    pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    timi35
    Level 2  
    Diagnoza taka Popękały popychacze zaworów no i głowicza do szliwowania koszt około 1400 zł. jak bedziecie robić ten silnik to zwóc uwage na łańcuszek rozrządu u mnie 80 tys km i do wymiany bo zaczął przeskakiwac i też to moze być przyczyna .