logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padnięta elektronika w quantum fireball? - Już naprawiona

Emylus 14 Sty 2003 11:38 1757 11
REKLAMA
  • #1 81568
    Emylus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Zgodnie z tematem dysk czasami uda się wykryć normalnie sformatować (brak badów), ale po ponownym uruchomieniu krzaki. Czy to wina zimnych lutów i jeżeli tak to od których miejsc zaczynać lutować? (przeglądałem forum i na ten temat nic nie znalazłem). Jak rozpoznać zimny lut? Dzięki za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 81570
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Najpierw sprawdź a najlepiej podmień tasiemke od dysku.
  • REKLAMA
  • #3 81571
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    to raczej nie zimny lut a mechanika. Przynajmniej tak kiedys mialem z dyskami tego producenta.
    Pieknie sie formatowaly a potem byly krzaki. (a bylo to jakies 8 lat temu...)
  • #4 81576
    Emylus
    Poziom 12  
    Mechanika to nie wydaje dziwnych hałasów, sprawdzałem na różnych komputerach i tasiemkach ten dysk efekt taki sam - nie wykrywa lub bardzo rzadko wykryje.
  • #5 81587
    Michal2002
    Poziom 24  
    ZGADZA SIE...
    Moje mechaniki tez nie wydawaly dziwnych halasow ,a byly zle.
    Pamietam ,ze bylo cos nie tak z glowicami.
  • #6 81649
    marcell
    Poziom 11  
    .. i kazdy ma walnieta elektronike .jakas wada producenta - moje sa wielkosci 10 i 13 GB . dysk chodzi 6 h normalnie a pozniej stuki puki itd .
    nadzrewa sie uklas Philipsa - jak dligo bedzie pracowal wkoncu go wysadzi . Chcesz to ci podesle kilka fotek jak to wyglada
  • REKLAMA
  • #7 82065
    Emylus
    Poziom 12  
    To jest właśnie quantum fireball 13GB ale nie moge znaleźć żadnego układu Philipsa poza tym bardzo rzadko wykrywa ten dysk i nic nie stuka.
  • REKLAMA
  • #8 82101
    Michal2002
    Poziom 24  
    To o czym mowicie to TDA 5247 o ile pamietam , ale to on ma wplyw na stabilizacje obrotow - jak obroty sie zmienia to wtedy moze stukac.
    Ale to nie ma nic wspolnego z problemem formatowania.
    Wada rozwiazania tym TDA jest problem z odbieraniem ciepla , a radiator jest zrobiony z laminatu (dlatego sie pali).
    A prrzyczyn stukania moze byc jeszcze kilka i nie bedzie to wina tego ukladu...
  • #9 83705
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    A mi fireball padł całkiem i już tylko stukał. Stało się to po tym jak podłączyłem go na jednej taśmie z Samsungiem i zgrałem jakieś 2GB (szło strasznie wolno, chyba poniżej 2MB/s), potem, po odłączeniu Samsunga pochodził jeszcze z 4h i zaczął stukać, po restarcie już go BIOS nie wykrywał a po podaniu zasilania coś w nim tylko parę razy stukało i dalej nic.
  • #10 86559
    Emylus
    Poziom 12  
    Jak zmienilem temat elektronika juz gra - wykrywa go (poprawiłem pare lutow kontakt elektroniki z mechanika). ALe partiiton magic 8.0 pokazuje ze partycja jest zla i jej nie formatuje. Pod windowsem xp go sformatowalem ale Partition magic dalej to samo. Pobawie sie jeszcze fdiskiem a moze jest odpowiednik seatools segate dla quantuma? czy potraktowac go low lewel format?
  • #11 86815
    Emylus
    Poziom 12  
    Fdisk pomógł niestety partition magic nie jest najlepszy teraz i pod partiton magic nie wyskakują żadne błędy z tym dyskiem. Dzięki za wszystkie porady :)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Quantum Fireball 13GB wykazuje problemy z wykrywaniem i formatowaniem – czasami jest wykrywany i poprawnie formatowany, lecz po restarcie pojawiają się błędy i "krzaki". Przyczyną problemu nie są zimne luty ani mechanika dysku, która nie wydaje nietypowych dźwięków. Wskazywano na możliwe uszkodzenia elektroniki, w tym układ Philips TDA5247 odpowiedzialny za stabilizację obrotów, który może się przegrzewać z powodu słabego radiatora z laminatu. Po poprawieniu lutów na styku elektroniki z mechaniką dysk zaczął być wykrywany, jednak narzędzia takie jak Partition Magic miały problemy z partycjonowaniem, natomiast Fdisk i formatowanie w Windows XP działały poprawnie. Zalecano także sprawdzenie i wymianę taśmy sygnałowej (tasiemki). W jednym przypadku dysk uległ całkowitej awarii po współdzieleniu taśmy z dyskiem Samsung, objawiającej się stukaniem i brakiem wykrycia przez BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA