logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF 2218 - sypiący się toner z wałka magnetycznego podczas kopiowania

mcciuciek 03 Sie 2004 09:18 1371 9
REKLAMA
  • #1 774333
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Kopiarka jak w temacie problem jest tego typu, że podczas kopiowania sypie się toner z wałka magnetycznego. Miałem już różne przypadki z wywoływaczkami w tym Sharpie ale tego nie.
  • REKLAMA
  • #2 774354
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Najczęściej stary developer, potem zła regulacja szczeliny doctor blade'a oraz pozycji magnesu w wałku mag. (reg blaszką z przodu wywoływaczki).
    Może być jakiś problem z biasem ale nigdy mi się nie zdażyło, chyba mało prawdopodobne.
  • #3 774376
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Jak wyżej , wymień najpierw deweloper , przy starym nie trzyma tonera i sypie na całej szerokości.
  • REKLAMA
  • #4 774420
    mcciuciek
    Poziom 19  
    wymienie developer, bo sypie nawet jak się wyjmie wywoływaczkę z kopiarki i obraca wałkiem magnetycznym (sypie na całej szerokości wałka)
  • #5 774521
    Goshky
    Poziom 20  
    No i toner, ostatnio klient wsypał jakiś toner, który wogóle nie mieszał się z developerem, nie mogłem uwierzyć, rozebrałem wywoływaczkę, nasypałem toneru na developer pokręciłem wałkiem i wszystko wyleciało z wałka magnetycznego, developer był jasno-szary.
  • #6 774789
    mcciuciek
    Poziom 19  
    niema innej możliwości niż toner i developer bo właśnie mam drugą taką kopiarke a klient twierdzi, że dwa tygodnie temu serwis wymieniał mu DV i sprawdzałem toner ma oryginalny i niewiem czego teraz sie czepić.
  • REKLAMA
  • #7 775388
    Goshky
    Poziom 20  
    Sprecyzuj o co chodzi z tą drugą kopiarką, nie wiesz jak się za nią zabrać kiedy ma nowy developer i toner czy chodzi o tą o której pisałeś wcześniej (czy w niej jest stary czy nowy dv.).
    Jeśli sypie na nowym developerze to następną rzeczą którą bym sprawdził są ustawienia wałka mg i szczeliny nad wałkiem.
    Jest to pierwsza regulacja opisywana w serwisówce. Masz ten manual do SF-2218?
  • #8 778657
    mcciuciek
    Poziom 19  
    mam dwie kopiarki z podobnym objawem:
    1 kopiarka. stary developer (sypie na całym wałku) - czekam na dostawe nowego - temat w zawieszeniu
    2 kopiarka. nowy developer, oryginalny toner, regulacja wałka magnetycznego niepomaga sypie na całej długości wałka ale dużo mniej niż w tej pierwszej kopiarce
  • REKLAMA
  • #9 780749
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Tak jak pisano wyzej moze jest stary developer, a moze byc nowy i np. wsypaqny zly toner(podroba jakas) i developer sie zdozował. Nalezy chyba wymienic developer na nowy. CZy kartka wychodzi czarnaa i czy sa na niej jakies czarne zabrudzenia, czy tylko sie zsypuje w maszynie???

Mialem podobny przypadek ze zlym zasypanym tonerem do konica. MOze to byc podobny problem.
  • #10 785116
    mcciuciek
    Poziom 19  
    po ciężkich zmaganiach - działa. uważam temat za zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kopiarką Sharp SF 2218 polegał na sypiącym się tonerze z wałka magnetycznego podczas kopiowania. Przyczyną najczęściej był stary developer, niewłaściwa regulacja szczeliny doctor blade’a oraz pozycjonowanie magnesu w wałku magnetycznym. Wymiana developera była podstawowym krokiem diagnostycznym, gdyż stary developer nie utrzymuje tonera i powoduje jego rozsypywanie na całej szerokości wałka. W jednym przypadku problem utrzymywał się mimo nowego developera i oryginalnego tonera, co sugerowało konieczność sprawdzenia ustawień wałka magnetycznego i szczeliny nad nim zgodnie z instrukcją serwisową. Zdarzały się także sytuacje, gdy użyty toner był nieoryginalny lub nie mieszał się prawidłowo z developerem, co powodowało rozsypywanie tonera. Ostatecznie po wymianie developera i odpowiedniej regulacji problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA