logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stiebel Eltron DHE 21 LCD jak oszukać czujnik temp. wody?

hudydg 06 Mar 2010 09:19 4380 2
REKLAMA
  • #1 7789980
    hudydg
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Zakupiłem z demobilu ogrzewacz,
    w stosunku do tego co jest - Siemens sterowany hydraulicznie, ten ma prawie same zalety,
    ale też jedną poważną wadą,
    wyłacza grzanie, jak temperatura wode wejściowej osiągnie 25st C.

W domku jest podgrzewacz solarny i wykorzystana wężownica od kotła na ekogroszek, więc temperatura prawie zawsze przekracza 30 st, ale jest zbyt niska by była zadowalająca do użytku.

Próbowałem mierzyć, czujki, wydaje mi sie, iż na wejściu jest dioda, jako czujnik temp. ale dołożenie tam jakiejś wartości nie zmieniło temperatury wyłączenia ogrzewacza - zakładałem, iż dioda dostaje napięcie z płyty głównej, jej napięcie przewodzenia zmienia się w funkcji temp. a mierzone jest to przez komparator napięcia.

W serwisie nic nie wiedzą, po dłuższych bojach dostałem do niego instrukcję użytkowo/serwisową z której tak naprawdę nic nie wynika.
    W nowszych ogrzewaczach nie ma tego problemu, mimo tego samego wkłądu grzejnego współpracują z podgrzewaczami wstepnymi, jak solary.

Proszę o radę, jak to ugryźć, celują, iż czujnik wejściowy, mimo braku opisu w instrukcji jest odpowiedzialny za info o przepływie wody, oraz o temperaturze wody, ma trzy żyłowy kabelek.

W załączeniu instrukcja.
    Załączniki:
    • KMBT35020091116093536.pdf (739.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10106556
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    W tym ogrzewaczu należy włączyć tryb solarny. Patrz: strona 8 i 26.
    U mnie działa prawidłowo jako dogrzewacz za piecykiem gazowym.
    Załączniki:
    • Stiebel Eltron DHE18_V2.pdf (1.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 10106882
    hudydg
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzięki za odpowiedź, niestety nasz ogrzewacz jest trochę starszy.
    Nie ma trybu solarnego, a wszelkie komunikaty zgłasza przez migające diody na płytce sterownika.

Prawdopodobnie znalazłem czujnik temp. wody wlotowej, jest to element na radiatorze triaków sterujących, czyli inny czujnik, niż do tej pory podejrzewałem (radiator z triakami chłodzony jest wodą).
REKLAMA