logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dwa telefony z tym samym IMEI mogą działać w sieci? Sony J, IMEI z literami

antonioadr 04 Sie 2004 04:04 11066 40
Najlepsze odpowiedzi

Czy dwa telefony z tym samym numerem IMEI mogą działać w sieci i co zrobić z telefonem, którego IMEI jest błędny lub ma litery?

Tak, dwa telefony z tym samym IMEI mogą działać, ale nie ma na to gwarancji: operatorzy mogą sprawdzać IMEI i blokować aparaty z czarnej listy [#780005][#779509] Jeśli IMEI nie jest zablokowany, wiele telefonów z tym samym numerem działa bez problemów, a jeden z użytkowników potwierdził testy kilku aparatów z tym samym IMEI stojących obok siebie [#779509][#780630] Z drugiej strony część osób twierdziła, że w obrębie tego samego BTS-a jeden z identycznych IMEI może się nie zalogować albo resetować [#778985][#779233] W praktyce więc wszystko zależy od sieci, lokalizacji i tego, czy numer IMEI figuruje w blokadzie operatora [#780005][#779509]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 776038
    antonioadr
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Tak sie zastanawiam czy jest to mozliwe. Nr imei to informacja tylko dla uzytkownika i np dla policji czy takze w jakis sposob siec z niego kozysta. Zastanawiam sie dlatego ze dostalem sony serii J i jest tam niezle namieszane udalo mi sie prawie tel postawic ale imai jest z literami :) a obudowa nieoryginalna i co moge teraz z tym zrobic z gory dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 776042
    petrus28
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Nr imei to jak nr fabryczny który powinien być niepowtarzalny. To tylko teoria. W praktyce będziesz miał w ręku dwa telefony z tym samym nr imei i nic się nie będzie działo złego. Obydwa będą działały. Jeśli chodzi o operatorów to na pewno korzystaja z nr imei i w karzdej chwili mogą ten nr sprawdzić zdalnie. Zamiarem szczytnym było aby w razie kradzieży telefonu i zgłoszenia takiego faktu, operator mógł namierzyć taki telefon dzięki właśnie nr imei. Widziałem w jakimś programie telewizyjnym pana policjanta który przechwalał się że każdy skradziony telefon mogą namierzyć właśnie po imei. :D
    Wszyscy jednak na tym forum chyba wiedzą że zmienić nr imei telefonu to robota maksymalnie dla przedszkolaka, bystrzejsze dzieci w żłobku robią to za pomocą klocków lego. Więc złodzieje wiedzą o tym tym bardziej. Jeśli zginął by mi telefon to nawet nie zgłaszał bym tego bo mija się to z celem. Za nim dotrę na komisariat to mój telefon będzie miał już inny nr imei.
    Pozdrawiam.
  • #3 776229
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    A dlaczego producenci telefonów nie mogą zapisywać numerów IMEI na nieprogramowalnych scalakach. Wtedy byłoby to trudniejsze do zrobienia, trzeba by było wymienić scalak.
  • #4 776377
    petrus28
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    To by był chyba dobry pomysł znacznie ograniczający proceder. Tylko czy nasi panowie policjanci tak naprawdę robią cokolwiek w tym kierunku.
    No i trzeba by było przekonać jakoś producentów którym to chyba nie bardzo zależy skoro imei umieszczają w zwykłym flashu.
  • #5 776780
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Wtedy na pewno złodzieje mniej by kradli komórki - bo po co? Przecież po zgłoszeniu kradzieży do operatora, na wyświetlaczu telefonu pojawia się "TELEFON ZABLOKOWANY", czy coś takiego. Tylko wszyscy producenci komórkek powinni umieszczać imei gdzieś głęboko w elektronice.
  • #6 777210
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    No nie wiem... ale ja jakoś nie słyszałem o tym aby zablokowano telefon na podstawie numeru IMEI... wiem że istatnieje taka możliwość i w innych krajach jest zawsze stosowana, ale u nas sie o tym zapomina bo to wszystkie sieci musiałyby zablokować dany numer IMEI, tak aby z telefonu nie było pożytku a jak narazie to nawet numeru IMEI nie trzeba zmieniać i można spokojnie korzystać z telefonu ;)
  • #7 777386
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Spotkałem się na forum, że ktoś miał telefon (chyba jakiegoś Triuma) i że pisał mu "telefon zablokowany sieciowo". Nie wiem, wydawało mi się, że to właśnie operator zablokował kradziony IMEI.

A co do tego, że wszyscy operatorzy musieliby mieć podpisane umowy (aby zablokować we wszystkich sieciach) zgadzam się w 100%.
  • #8 777410
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    ja miałem na serwisie 3410 do simlocka z ery i aparat działał po zdjęciu locka w plusie wypisywał brak dostępu w idei i erze działał tak na testy zmieniłem imei i w plusie tez chodził no i co wy na to?
  • REKLAMA
  • #9 777418
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Wychodzi na to, że jednak i w Polsce blokują skradzione telefony. Tylko, że nic z tego, bo w dwóch pozostałych sieciach i tak działa. Sieci powinny się dogadać i blokować telefon, tak aby nie działał w żadnej sieci. Tylko co z tego, jak prawie każdy wie jak zmienić IMEI (a jak nie wie to idzie do serwisu).
  • #10 777430
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    pioszura napisał:
    A dlaczego producenci telefonów nie mogą zapisywać numerów IMEI na nieprogramowalnych scalakach. Wtedy byłoby to trudniejsze do zrobienia, trzeba by było wymienić scalak.

Podobno w nowych Siemensach IMEI bedzie, bądź juz jest zapisywany w scalaku. Chcesz zmienic IMEI - przelutowyuj scalaki w telefonie.
  • #11 777526
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam
    NOKIA wraz z poczatkiem roku 2005 ma wprowadzac tylko telefony z niepowtarzalnym numerem serii, dodatkowo czesc numeru bedzie kOdodowa i bedzie ja mogl przetwarzac tylko dany operator sieci.
    SUPER SIMLOCK + ZABESPIECZNIE PRZED KRADZIEZA.

Pozdro.
  • #12 777534
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    jak będzie tak jak mówicie z imei to będzie naprawdę wielki problem bo jak naprawicie uszkodzony telefon softwerowo jeżeli bedzie uwalony imei ,będziecie przelutowywać scalaki ?,
    jest to i tak już dostatecnie utrrudnione w niektórych modelach siemensa
  • #13 777558
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Jeżeli będzie tak, że IMEI będzie w nieprogramowalnym scalaku, będzie mała szansa jego uszkodzenia ze strony software. Powinno być tak, że flash nie ma nic wspólnego z IMEI.
  • REKLAMA
  • #15 777644
    piotrek5001
    Poziom 24  
    pawelc, nie mam pojęcia. Mam nadzieję, że nasi kochani producenci komórek coś wymyślą.
  • #16 777922
    lafa
    Poziom 23  
    co wy piszecie moze wprowadzą itd. przeciez nokia od początku produkcji sluchawek serii dct4 uzywa wlasnie takiego motywu (siemens i SE podobnie lecz nie tak samo)apropos nokii imei jest zapisany oczywiscie we flashu no i w proc UEM (OTP-one time programable) jesli sie uszkodzi wymiana na nowy "czysty" imei rebuild i telefon chodzi wiec oczywistą sprawą jest tez ze zmiana imei'a zmusza do wymiany UEM'a (w przynajmniej polowie modeli jest klejony wiec byle bobek sie za to nie wezmie bo jest za głupi a do tego nie ma sprzetu bo trzeba zainwestowac troche)
  • REKLAMA
  • #17 778985
    krzykos
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    antonioadr napisał:
    Witam. Tak się zastanawiam czy jest to mozliwe. Nr imei to informacja tylko dla uzytkownika i np dla policji czy takze w jakis sposob siec z niego kozysta. Zastanawiam się dlatego ze dostalem sony serii J i jest tam niezle namieszane udalo mi się prawie tel postawic ale imai jest z literami :) a obudowa nieoryginalna i co moge teraz z tym zrobic z gory dzieki i pozdrawiam

Gdy będziesz miał 2 telefony z tym samym numerem IMEI - a będą one w tym samym rejonie działania BTS-a to jeden z nich nie będzie łapał zasięgu - będzie się resetował - ponieważ własnie uf BTS nie pozwoli mu na zalogowanie - podobnie masz z klonami kart SIM.
  • #18 778993
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Albo też, zmiana IMEI jest całkowicie prawdziwym przestępstwem - jak podobno gdzieniegdzie jest - co niewątpliwie zmniejsza ilość chetnych do robienia tego...
  • #19 779156
    antonioadr
    Poziom 13  
    Dzieki krzykos tego typu odpowiedzi szukalem, reszcie tez oczwyscie dziekuje. Powiec mi jeszcze co to jest jeszcze BTS. Jak dobrze rozumie to jesli powiedzmy 2 tel beda na roznych skrajach Polski w tej samej sieci to bedzie mozna normalnie kozystac? pozdrawiam
  • #20 779233
    [ DoctoR ]
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    nie wazne gdzie beda te telefony, nie moga miec dwa telefony tego samego imei'a.... jeden z nich sie nie zaloguje (mam tu na mysli jedna siec)
  • #21 779247
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    BTS to tzw stacja bazowa zwana tez "anteną" lub "nadajnikiem" - w wiekszych miastach co kilka ulic jest BTS - więc prawdopodobieństwo braku zasięgu jest znikome (chyba, że będziesz oba nosił razem :) ).
    A co do klonowanych kart - wszystkie klony logują się do sieci o ile sa w zasiegu różnych BTSów i nawet wszystkie naraz dzwonia :) ale rozmawiac mozna tylko przez jeden i nie można rozmawiac pomiędzy klonami :(
  • #22 779451
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ziaja napisał:
    A co do klonowanych kart - wszystkie klony logują się do sieci o ile sa w zasiegu różnych BTSów i nawet wszystkie naraz dzwonia :) ale rozmawiac mozna tylko przez jeden i nie można rozmawiac pomiędzy klonami :(

No to chyba jakas anomalia ze wszystkie dzwonia na raz, i nie mozliwe jest cos takiego!!!
    To prawda ilosc klonow danego numeru jest nieograniczona, ale aktywny jest tylko ten ktory ostani zalogowal sie do sieci (mimo ze wszystkie klony widza sieci>>maja zasieg to zaktywny pozostaje zawsze ten ktory sie ostatni logowal do sieci).
    I jak ktos wybierze taki klonowany numer to odezwie sie ostatni ktory sie logowal do sieci (tylko on pozostaje aktywny). I jak dalej sobie ktos bedzie prowadzil ta mila pogawedke i zaczniemy wybierac jakis numer z innego klona tego samego numeru to tamten pierwszy zostanie rozlaczony lecz siec nadal beda widzialy wszystkie.
    Normalne ze nie mozesz dzwonic do tego samego klonowanego numeru, to samo jakbys chcial dzwonic sam do siebie.

Nie rozumiem urzywania okreslenia BTS???
    W literaturze jak i w praktyce spotkalem sie tylko z okresleniem BS (Base Station) i wiem ze w banalny sposob mozna zalozyc swoja powiedzmy lokalna siec telefoni komurkowej, ale to temat ktory wykracza poza ten post jak i regulamin wiec prosze to traktowac jako ciekawostke i nic wiecej.

pozdro.
  • #23 779509
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    poziom dyskusji przedszkolny (pomijając lafa)
    żenujące....
    1. Polskie sieci blokują imei z czarnej listy (choć do końca nie wiadomo jaką logiką sie w tym posługują, ale to już inny temat)
    2. Jeśli imei nie jest na czarnej liście to bardzo dużo phonów z tym samym imei działa bez problemów (sprawdzone)
    3. Imei phona a klucz Ki w karcie to zdecydowanie różne rzeczy - skąd taka dyskusja ??
  • #24 779516
    piotrek5001
    Poziom 24  
    BTS - Base Transceiver Station
  • #25 779558
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    A może sami zrobimy baze nr imei kradzionych?
  • #26 779615
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Dobry pomysł. Może jakiś specjalny dział na Elektrodzie?
  • #27 779676
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Blokowanie telefonów wyglada tak (sam chciałem dla podpuchy sprawdzic czy tel nie jest kradziony) - dialog z autopsji:
    Ja - dobry, czy można jakoś u was sprawdzic czy tel jest kradziony ?
    Przedstawiciel - hihihi - co ?
    J - chciałem sprawdzic czy tel nie jest kradziony i czy mi go nie zablokują ?
    P - hahaha, zablokują ? że niby jak ?
    J - no jest taka możliwosc, że kradzione telefony sie blokuje w sieci - chyba macie jakis rejestr ?
    P - no co pan - kiedys na początku były takie cuda, że blokowalismy, ale niema centralnego rejestru i nic nie blokujemy
    J - no a jak ktoś zgłosi kradzież ?
    P - no to sie blokuje tylko karte, zeby klientowi rachunku nie nastukali, ale telefonu nie, pozatym - panie - kto pamięta w takim momencie imei (hihihi)
    J - a można jakoś sprawdzic czy tel jest kradziony ?
    P - Moge panu sprawdzic czy ktos w naszym salonie nie zgłosił kradzieży (hihihi) ale mamy w naszym komputerze z 4 takie wpisy i ostatni z rok temu był
    J - tzn nie zablokuja go jakby co ?
    P - no z całą pewnością nie - może pan spokojnie uzywać
    J - a ha - no to do widzenia
    Rozmowa odbyła się kilka miesięcy temu w centralnym salonie na woj. śląskie :)
  • #28 779919
    krzykos
    Poziom 15  
    pepe napisał:
    poziom dyskusji przedszkolny (pomijając lafa)
    żenujące....
    1. Polskie sieci blokują imei z czarnej listy (choć do końca nie wiadomo jaką logiką się w tym posługują, ale to już inny temat)
    2. Jeśli imei nie jest na czarnej liście to bardzo dużo phonów z tym samym imei działa bez problemów (sprawdzone)
    3. Imei phona a klucz Ki w karcie to zdecydowanie różne rzeczy - skąd taka dyskusja ??

Hmn nie wiem skąd to wykopałeś - nieby kto blokuje imei???? zobacz posty powyżej - sam wiem z autopsji że tak nie jest :((((

co do Twojego punktu nr 2 - zgadzam się ale w tym samym mieście w okolicy tego samego BTS-a ( tak istnieje takie pojęcie) - nie zaloguje Ci się druga komórka z tym samym IMEI

punkt 3 - zgadzam się że to dwie rózne rzeczy - ale zasada dopuszcenia do działania w sieci przez nadajnik jest taka sama - chodzi o formę autoryzacji
  • #29 779923
    krzykos
    Poziom 15  
    Kakalia napisał:
    Ziaja napisał:

Nie rozumiem urzywania okreslenia BTS???
    W literaturze jak i w praktyce spotkalem się tylko z okresleniem BS (Base Station) i wiem ze w banalny sposob mozna zalozyc swoja powiedzmy lokalna siec telefoni komurkowej, ale to temat ktory wykracza poza ten post jak i regulamin wiec prosze to traktowac jako ciekawostke i nic wiecej.

pozdro.

Kolego - nie wymyśliłem sobie tej nazwy - radzę poszukać literaturze o sieciach GSM - jej strukturę budowy - itd. BTS to jeden z bardzo ważnych elementów tej układanki - aby wogóle sieć komórkowa mogła działać !!
  • #30 780005
    Toplight
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cinekk napisał:
    No nie wiem... ale ja jakoś nie słyszałem o tym aby zablokowano telefon na podstawie numeru IMEI... wiem że istatnieje taka możliwość i w innych krajach jest zawsze stosowana, ale u nas się o tym zapomina bo to wszystkie sieci musiałyby zablokować dany numer IMEI, tak aby z telefonu nie było pożytku a jak narazie to nawet numeru IMEI nie trzeba zmieniać i można spokojnie korzystać z telefonu ;)

Ależ kolego Cinekk ...i u nas robi sie to masowo poprzez blokowanie aparatów po IMEIu.Nie masz racji pisząc czy też wręcz sugerując że nic sie nie robi.To , że czegoś nie zauważyłeś nie oznacza , że tego nie ma!!!.2 lata temu znalazła sie u mnie klientka ze zwykłym N5110 z komunikatem zPLUSa iż rejestracja karty SIM nieudana.Aparat był sprawny i po zmianie IMEIa na kolejny numer następujący w serii poszedł jak burza .Następnego dnia dowiedziałem się od serwisanta obslugującego BTS Plusa w mojej Iławie,że aparat był na tzw . czarnej liście aparatów mających na pienku z siecią PLUSa iż pomogłem albo złodziejowi albo wyłudzaczowi..albo też niesolidnemu, niepłacącemu klientowi ew ....paserowi...Było mi głupio ale coż moja wiedza wtedy też była nieco mniejsza...Pozdrawiam.Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Numer IMEI powinien być unikalnym identyfikatorem telefonu, wykorzystywanym przez operatorów do identyfikacji i ewentualnego blokowania skradzionych urządzeń. W praktyce jednak zdarza się, że dwa telefony z tym samym IMEI mogą działać w sieci, choć w obrębie jednego BTS (stacji bazowej) drugi telefon może mieć problemy z zalogowaniem się do sieci. Operatorzy w Polsce stosują blokady IMEI, ale brak centralnego rejestru i konieczność współpracy wszystkich sieci utrudnia skuteczne zablokowanie telefonu we wszystkich sieciach. Zmiana IMEI jest technicznie możliwa i stosunkowo prosta w wielu modelach telefonów, co ogranicza skuteczność blokad. Propozycje zabezpieczeń obejmują zapisanie IMEI w nieprogramowalnych scalakach, co utrudniłoby jego zmianę, jednak producenci często umieszczają IMEI w pamięci flash, co ułatwia modyfikacje. W niektórych modelach, np. Siemensach, IMEI jest lub będzie zapisywany w scalaku, co wymagałoby fizycznej wymiany układu przy zmianie numeru. Dyskusja porusza także różnice między IMEI a kluczem Ki w karcie SIM oraz kwestie działania klonowanych kart SIM, które mogą mieć ten sam IMSI, ale aktywna jest tylko karta ostatnio zalogowana do sieci. Wątpliwości budzi także format IMEI zawierający litery, co jest nietypowe. W przypadku dwóch telefonów z tym samym IMEI działających w różnych rejonach sieci, mogą one funkcjonować bez problemu, jednak w tym samym obszarze sieci jeden z nich może zostać zablokowany przez BTS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA