logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 17965-przekroczona granica regulacji turbodoładowania

tomekb 10 Mar 2010 21:37 84651 17
REKLAMA
  • #1 7811851
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    pacjent to A4 1.9TDI AJM
    auto wyraznie "się" zamuliło, po Vag-u wyszedł błąd 17965 "przekroczona granica regulacji turbodoładowania"
    dwa tygodnie temu były czyszczone kierownice, były kompletnie zaswinione
    po czyszczeniu auto wyraznie sie ozywiło
    ale teraz historia sie powtórzyła, gdzie szukac przyczyny????
    czekam na info
    pozdrawiam
    T
  • REKLAMA
  • #2 7812057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7812087
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    oki dziekuje jutro zaczne sprawdzac
    N75 jest nowy tj ma 2 miesiace, ale zrobie test elementów wykonawczych
  • #4 7812113
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7812895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 7814403
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Przy opisywanym błędzie nie ma sensu stosować pompki podciśnieniowej ani też sprawdzać wężyków podciśnienia oraz gruchy na ich szczelność,
    przecież turbo przeładowuje to jaka tu mowa o nieszczelności. W tym przypadku istnieją tylko trzy możliwości :
    - ponownie zawiesza się zmienna geometria w pozycji max. doładowania,
    - zacina się sztanga wewnątrz gruchy podciśnienia,
    - niedrożny kanał ATMO w N75 lub wężyk idący z niego do filtra powietrza.
    Daj sobie spokój z szukaniem jakiejkolwiek nieszczelności - nie tędy droga do rozwiązania problemu, w przypadku stwierdzenia zacinania się zmiennej geometrii złóż reklamację wykonawcy - chyba, że sam czyściłeś ;)
  • #8 7814598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7814643
    Sztomel
    Poziom 35  
    Motronic napisał:

Uławiłem się prez ciebie. Jaka sztanga wewnątrz gruchy?

Ja natomiast ubawiłem się, że koledze nie działa upust w VNT a co do sztangi to nie kończy się ona i nie zaczyna przy samej gruszce tylko jest połączona z tłokiem wewnątrz gruchy więc nie wiem co Cię w mojej wypowiedzi rozbawiło ;)
  • #10 7814673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7814705
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3911
    E tam, ja też widziałem skorodowane i popękane sprężyny w "gruszce" co skutkowało "przeładowaniem"
  • REKLAMA
  • #12 7814715
    Sztomel
    Poziom 35  
    Może nie miałeś takiego przypadku ale ja tak, skorodowana wewnątrz sztanga zacina się w plastikowej tulei prowadzącej i sprężyna nie jest jej w stanie odbić, postępującą korozję powoduje woda, która dostaje się do wnętrza otworkiem wyrównującym ciśnienie wewnątrz gruchy od strony sztangi, tuleja prowadząca jest widoczna na sztandze na poniższym foto więc zacięcie sztangi wewnątrz gruchy to całkiem normalne zjawisko i wcale nie jest to jakieś ekstremalne zjawisko :
  • #13 7814731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7815170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7815382
    Sztomel
    Poziom 35  
    Owszem, można nią w ten sposób sprawdzić pracę zmiennej geometrii ale równie dobrze można przeprowadzić test Vagiem w 011 Basic Settings lub sprawdzić zakres skoku i ewentualne opory ręką a w tym konkretnym opisywanym przypadku możemy tylko pchnąć ciśnieniem w gruchę bo podciśnieniem już nic nie zdziałamy skoro sztanga jest wciągnięta do oporu i opiera się o ogranicznik na korpusie turbosprężarki.
  • #16 7815848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 8015498
    cineklu
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Tomekb u mnie był podobny problem turbo było do czyszczenia, po wyczyszczeniu auto odżyło jednak czasami zdarzała się sytuacja że nie jechał jak trzeba. Okazało się że nie wykasowali mi błędu z komputera (błą nr 17965). Krótka zabawa vagiem i po bólu.:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Audi A4 1.9TDI AJM, który objawia się błędem 17965 "przekroczona granica regulacji turbodoładowania". Po wcześniejszym czyszczeniu kierownic turbiny, auto odzyskało moc, ale problem powrócił. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie podciśnienia, zaworu N75 oraz ewentualnych zacięć w zmiennej geometrii turbiny. Wskazują na możliwość zapieczonych kierownic oraz problemy z membraną w gruszce. Zwracają uwagę na konieczność testowania elementów wykonawczych oraz kasowania błędów z komputera po naprawach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA