logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Bora 1,9TDI-2002r. uruchamia się tylko na chwilę i gaśnie

ludwikgizynski 13 Mar 2010 14:48 4086 9
REKLAMA
  • #1 7823297
    ludwikgizynski
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Podczas jazdy przy próbie wyprzedzenia ciągnika rolniczego dodałem gazu i silnik zgasł .Od tygodnia mechanicy próbują zlokalizować przyczynę i nic z tego .Silnik na chwilę się uruchomi (5sek) i gaśnie .Może ktoś miał taki problem i mógłby mi coś doradzić .Na kompie wyskakuje brak usterek .Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 7823339
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Witaj a mechanicy sprawdzali filtr paliwa i cały układ. Jeżeli silnik pracuje ok 5 sek. to może paliwo nie dochodzi.
  • REKLAMA
  • #3 7825675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 7826110
    majsterek 1
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Może przepustnica gaszenia silnika przykleiła się w kolektorze dolotowym do nagaru wytworzonego przez egr i zastawia przepływ powietrza.Miałem tak w golfie IV odpalał igasł ponieważ wypalał tlen a dostawało się go znikome ilości.
  • #5 7826129
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 778
    A jakie miałes błędy?
  • #6 7831024
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    i sprawdz imo
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • REKLAMA
  • #7 7831601
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Przy takich objawach możliwości jest wiele :
    klapa gasząca dostaje wysterowanie z N239 w trakcie pracy silnika (Vag nie zawsze pokaże błąd w sterowaniu elektrozaworem N239 - znam to z autopsji),
    szwankuje zasilanie w paliwo,
    elektrozawór N109 traci zasilanie z powodu np. przegrzewającego się od razu przekaźnika 109 (jeśli masz silnik na pompie wtryskowej),
    zadupcony filtr paliwa itp. itd.
    podaj przynajmniej symbol silnika a tym samym zawęzi się obszar poszukiwań przyczyn usterki.
    Immo bym raczej nie obstawiał skoro silnik gaśnie dopiero po 5 sekundach ale kto wie co to auto boli ...
  • REKLAMA
  • #8 7837865
    ludwikgizynski
    Poziom 10  
    podaj przynajmniej symbol silnika .
    Jest to silnik 1,9 TDI BASIS 74KW typu ATD .Jak do tej pory mechanicy nic nie znaleźli .Wczorej dzwonili że podejrzany jest jakiś zawór powrotny w filtrze paliwa ,i
    mają go zamówić i wymienić , ale do tej pory cicho.Jak mówią to dziwny objaw z
    którym wcześnie się nie spotkali .Dzięki za podpowiedzi ,postaram się im to zasugerować dyskretnie .Pozdrawiam .
  • #9 7838043
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Więc w przypadku silnika ATD odpada elektrozawór N109, reszta jak wyżej, z przekaźnikiem 109 włącznie. Niech najpierw odczytają pamięć ECU pod kątem zapisanych błędów.
  • #10 7856782
    ludwikgizynski
    Poziom 10  
    majsterek 1 napisał:
    Może przepustnica gaszenia silnika przykleiła się w kolektorze dolotowym do nagaru wytworzonego przez egr i zastawia przepływ powietrza.Miałem tak w golfie IV odpalał igasł ponieważ wypalał tlen a dostawało się go znikome ilości.
    .Miałeś po części rację ,a mianowicie rozsypała się
    turbina i pozatykała doloty powietrza , dlatego gas po krótkiej chwili .Mechanicy dali lewe powietrze i samochód chodził .Ale niestety czeka mnie niezły wydatek .Fachowiec twierdzi że wytrzymałość takiej turbiny to max.200 tysięcy kilometrów , a na tej przejechałem 265tys.Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z VW Bora 1,9 TDI z 2002 roku, który uruchamia się na krótko (około 5 sekund) i gaśnie. Mechanicy nie znaleźli usterek, a komputer nie wskazuje błędów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie filtra paliwa, czujnika położenia wału, przepustnicy oraz elektrozaworów. Po dalszej diagnostyce okazało się, że przyczyną problemu była uszkodzona turbina, która zatykała doloty powietrza. Użytkownik został poinformowany, że turbina ma ograniczoną żywotność, co wiąże się z koniecznością kosztownej wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA