logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 2030 - brak identyfikacji numeru rozmówcy po przywiezieniu z Niemiec

VonJa 15 Sty 2003 10:36 3204 15
REKLAMA
  • #1 82217
    VonJa
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Przytargałem sobie takiego Gigasecika z Niemiec i nie mam u siebie identyfikacji numeru rozmówcy. Tam ta funkcja działała. Ktoś powiedział o konieczności przeprogramowania jakiejś kości - znacie więcej szczegółów - podzielcie się proszę doświadczeniami. Zaznacze ze odpowiednie usługi mam wykupione w TP.SA.
  • REKLAMA
  • #2 82287
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Przejrzyj FORUM miesiac lub dalej wstecz, Temat identyfikacji nr. w gigasetach byl poruszony, sa tam dosyc szczegolowe odpowiedzi na Twoje pytanie...
  • #3 88783
    Biuronika
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Sprawdź u operatora w jakim standardzie wysyła identyfikacje. Siemens identyfikuje w w standardzie europejskim :) to znaczy FSK, TPSA czesto wysyła w DTMF co jest niezgodne z przepisami o dopuszczeniu i.t.d :)
    Pytaj TPSe i niech coś zrobią :)
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 98324
    bocian
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja mam taki aparat ale nigdy mi nie chciała działać identyfikacja choć mam go podpiętego pod terminal ISDN i na słuchawce ISDN Beetel pokazuje się numer dzwoniącego abonenta.
  • #5 98453
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    bocian napisał:
    Ja mam taki aparat ale nigdy mi nie chciała działać identyfikacja choć mam go podpiętego pod terminal ISDN i na słuchawce ISDN Beetel pokazuje się numer dzwoniącego abonenta.

sprawdż jak masz zaprogramowany terminal - usłoga CLIP na ISDN jest 100% na łączu cyfrowym, na analogowym - zależy od terminala np. w telefonice się to programuje.
  • #6 101957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 101964
    kalimax
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Kalimax napis............ :evil: :evil: :evil:
    Na ISDN jest norma ale na aparacie cyfrowym który jest podpięty do szyny S zakończenie NT ma może wysyłać CLIP na porty AB DTMF lub FSK-musi być skonfigurowane NT. Ale usługi udostępnia OPERATOR zeby dana informacja była wysyłana do terminala CLIP,CLIR,AOC-...ble ble ble. Także jest tak na analogu w DTMF lub FSK jak wspominano już 5-ESS EWSD S-12
  • REKLAMA
  • #8 102531
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    jesli mnie pamięć nie myli to 2030 w ogóle nie miał CLIPA... pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #9 103777
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Tez tak myślę. Znam 2030 jak własną kieszeń i nie znalazłem tak CLIPa. Nawet w trybie serwisowym nic tam nie ma, jedynie usługi typu rozmowa oczekująca itp.

PS. A może ktos wie jak wgrać polskie Menu do niego.Zwiekszyć zasięg.
  • #10 198908
    maryjank
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    jaco777 napisał:
    Tez tak myślę. Znam 2030 jak własną kieszeń i nie znalazłem tak CLIPa. Nawet w trybie serwisowym nic tam nie ma, jedynie usługi typu rozmowa oczekująca itp.

PS. A może ktos wie jak wgrać polskie Menu do niego.Zwiekszyć zasięg
    Zasieg tylko kirunkowo porzez dobre anteny,lub dookulnie repeaterem.
    Czy funcje serwisowe to te magiczne 147power?
  • #11 199364
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    może wiecie co zrobić z 2015 przy małym zasięgu ok 3m poprawiłem luty w słuchawce i bazie i dalej nic .A jeśli chodzi oCLIP w 2030 to miałe kiedyś na serwisie przywiezionego z niemiec i klient twierdził że tam CLIP mu działał u nas nie było jeszcze takiej techniki żeby to sprawdzić . (ok 2lat) .
  • #12 211971
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Do Maryjank:

Pisząc o trybie serwisowym miałem na mysli taki kod umieszczony gdzieś na końcu instrukcji obslugi (dokładniej chodziło chyba o zwiększenie zakresu detekcji dzwonienia). Po odpowiednim wklepaniu tego kodu (troche inaczej niż pisza) w menu pojawiają sie dodatkowe pozycje które mozna zmieniac, aktywowac itp. Jak glebiej pogrzebiesz to zobaczysz co tam jest. Jak chcesz szczegolow to wal na email a wtedy zobacze jak to jest dokladnie bo teraz nie pamietam.
  • #13 987581
    alex_tom
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ten aparat nie ma i nie moze miec identyfikacji!!!!
  • #14 988895
    SOLEKO
    Poziom 11  
    alex_tom napisał:
    ten aparat nie ma i nie moze miec identyfikacji!!!!

Ale dlaczego nie może? Taka odpowiedź nie wiele wnosi do wątku
  • #15 988990
    telmaniak
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Nie może bo gdy Gigaset 2030 był produkowany i sprzedawany (5-6 lat temu!) nawet w Niemcach clip nie był usługą ogólnie dostępną. Pierwszym gigasetem z clipem był G2011, póziej na naszym rynku pojawił się twór 2015+PL (z clipem ale bez clipa, wyjadacze wiedzą o co chodzi). Dopiero od serii 3000 siemens zaczął wprowadzać clipa, a u nas dopiero seria 4000 została wyposażona w tą usługę .Nie ma sensu obrażać się na kogoś, kto napisał,że się nie da. Pozdrawiam.
  • #16 990451
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Pozwolę sobie na małe podsumowanie.
    Seria G 900, 10xx. 2020.2030.2010 Nie ma CLIP'a KONSTRUKCYJNIE.
    Nic nie pomoże wysyłanie z centrali albowiem wymaga to osobnego układu do detekcji i oprogramowania bazy do transmisji do słuchawki.
    Nic się nie da zrobić.Nie istnieją żadne tajne kody. Kropka.

Seria G2015 Plus ma Clip'a konstrukcyjnie.tak samo jak G2011,oraz G2016 i ich odpowieniki w Sinus'ach.Seria 3000 i wyższe mają"wrodzone."
    Oczywiście w systemie FSK! (dotyczy to zwłaszcza podłączenia do zakończenia NT do gniazda analogowego w linii ISDN-konieczne konfiguracja Clip'a na wyjściu analogowym w FSK!)

Osobny temat to "homokastracja" na polski rynek.
    Tu juz pełne pomieszanie--raz miało nie być a był.raz miało nie być i nie było,raz miało nie być a dało się odpalić wymieniajac oprogramowanie
    w małym eepromie C24-cos tam..a raz nic to nie dawało tylko wieszało bazę.. Dotyczy to szczególnie serii 30xx . Wszystko spowodowane różnymi wersjami płyty głównej i procesora.
    Różnice są również w "kabelkologii" modele "z wystawki/giełdy/od wujka zza Odry" mają sygnał na 2 ZEWNĘTRZNYCH zyłach kabelka
    modele OFICJALNIE sprzedawane o Polsce mają sygnał na 2 WEWNĘTRZNYCH żyłach.
    A zmiana języka menu ---marzenie...nie do spełninia w rozsądnym czasie i za rozsądne pieniądze...
    ITBBNT
    WW

Podsumowanie tematu

✨ Gigaset 2030 przywieziony z Niemiec nie wyświetla identyfikacji numeru rozmówcy (CLIP) mimo wykupionych usług u operatora TP.SA. Dyskusja wyjaśnia, że model 2030 konstrukcyjnie nie obsługuje funkcji CLIP, co potwierdzają doświadczenia użytkowników oraz brak odpowiednich układów i oprogramowania w bazie telefonu. Standard transmisji identyfikacji numeru w Europie to FSK, natomiast TP.SA czasami wysyła sygnał w DTMF, co może powodować problemy z kompatybilnością. Modele Gigaset z serii 900, 10xx, 2010, 2020 i 2030 nie mają wbudowanego CLIP-a, natomiast seria 2011, 2015 Plus, 2016 oraz 3000 i wyższe posiadają tę funkcję. W przypadku ISDN CLIP jest dostępny na cyfrowych aparatach podłączonych do szyny S, a na analogowych portach wymaga konfiguracji i obsługi sygnału FSK. Próby przeprogramowania lub wgrywania polskiego menu nie wpływają na dodanie funkcji CLIP w modelu 2030. Podsumowując, brak identyfikacji numeru w Gigaset 2030 jest ograniczeniem sprzętowym i nie da się tego zmienić poprzez oprogramowanie czy konfigurację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA