logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny estradowe o mocy 300-600W? Szukam wskazówek!

przekrent 17 Sty 2003 19:46 3080 13
REKLAMA
  • #1 83813
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Witam. Poszukuje osoby obcykanej w tworzeniu kolumn. Wiem ze ten temat byl juz wielokrotnie poruszany lecz mi chodzi o kolumny estradowe dosc duuuzej mocy rzedu 300-600W. Mam bardzo duzo pytan wiec jesli ktos siem odezwie to prosem na priv. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 83822
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    nie jeden format znajdziesz na elektrodzie lub innych stronach ale w kolumnach estradowych własnej konstrukcji najważniejsza jest dokładność ja używam dużo kleju do drewna mieszam go z trocinami wygłuszam włukniną gąbką a na koniec lakieruję (powieżchnia duża ale nie lata)
    ważna jest teź pojemność pudła w stosunku do głośnika oraz zamocowanie samych gł.najlepiej podkładki korkowe trzeba też zdecydować czy kolumna ma być (otwarta) czyli do odsłuchu przodu jak i tyłu lub kompakt z wydmuchem lub bez do tych typów kolumn dobiera się odpowiednio (tzw. twardość głośnika)tak że sposobów jest wiele podaj dokładniejsze przypuszczalne dane kolumny----------------------------- cuś sie wymyśli
  • REKLAMA
  • #4 84281
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Z tego głośnika nie wyciśniesz dużo!!.Podam ci parametry obudów zamknięta:100L(juz i tak jest podbicie 1db) f3 przy 60Hz!.Troche sabo:) natomiast bass reflex wygląda tak:150L zestrojone na 38Hz.F3 przy 50Hz!.Rurka:2*10cm śr. długość 15cm
  • #5 84361
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ja bym sie zastanowił nad innym głośnikiem!.Radze wybrać STX-a głośnik to typ:GDN 38-300-4 i połączyć takie dwa ze sobą szeregowo.Głośnik ma moc 300W i 4Q.I wypada DUUŻŻOO!!lepiej niż ten w temacie.Głośnik ten jest przeznaczony do bass-reflexu.Tak go chwale bo wiem jak gra.Mam na nim suba w domu i jakie wrażenia??:mieszkam w bloku 10 piętrowym na 5 piętrze.Jak puszcze na ten głośnik jakieś 50W to częsienie ziemi czuć 5 pienter niżej:).A i adres strony to www.stx.pl.Głośnik kosztuje240zł!.
  • #6 84410
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Tylko że jak na tego STX'A byś podał z 300W to by się rozleciał, wogule do tego celu nie polecam stx, jeżeli już to tonsila gdn 38/200 miałem okazje słyszeć :)
    Proponuje poczytać:
    ps.
    masz możliwość kupić tego DELTA 15 taniej?
    Załączniki:
    • kolumna.rar (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 85183
    przekrent
    Poziom 32  
    Dziex ale z Tonsila napewno nie skorzystam :D
  • REKLAMA
  • #9 86903
    przekrent
    Poziom 32  
    Dajcie chociaz namiary na jakies logiczne programy do oblicznia kolumn
  • #10 86963
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    przekret !! - o ile sie nie myle to na forum co podal Ci Ronin byles i nawet jush sie o cos pytales ?? tak wiec chyba strone tesh raczyles sobie poczytac ??

proponuje przezjec tamta strone (pomoge - dzial download) no i forum na ktorym teraz jestes !!

ja jush nie moge !! - ten temat byl wiele razy poruszany !! bylo wiele linkow to bardzo dobrych programow !!

na dodatek dajesz ten sam post kilka razy ...

porazka/lenistwo i tyle :cry:
  • #12 88021
    przekrent
    Poziom 32  
    Sorry ale tak wyszlo ze zamiast porady jak konstruowac kolumny dostawalem odpowiedzi typu nie rob na Eminence tylko np. Beyma lub jakis inny badziew. Dzienx ale ja zadalem pytanie raczej zrozumiale tylko ze dlugo czekalem na logiczna odpowiedz.
  • #13 88356
    przekrent
    Poziom 32  
    Mam jeszcze jedno drobne pytanko. Wyliczyłem sobie ze wzorków Vb kolumny i Qtc. Wszystko byłoby pięknie tylko że porównałem te wylicznia z wyliczniami programiku i różnica polegała na tym, że program w zależności od rezystancji głośnika zmieniał mi Qtc, a w żadnym ze wzorów które posiadam nie ma żadnej wzmianki o rezystancji głośnika :( Co tu nie gra????
  • #14 88498
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ja nic nie mówie ale http://audioefm.w.interia.pl/budowa_ko.htm - jest stroną bardzo logiczną...

jeśli nie wiesz jak wygląda powinien wyglądać dobrze obliczony głośnik to idź to sklepu ze sprzętem audio (muzyczny)- weź miare i zmierz obudowe basreflex... itp dla głośnika którego brzmienie Ci się podoba. Sprawdź co to za głośnik. SKOPIUJ kolumne. u mnie gości dużo ostatnio chodzi do znajomego gościa co meble kroi i czasami mają troche materiałów (czasem czyste drewno) i przychodzą z rysunkiem technicznym i im robi. za odp opłatą proporcjonalną do pracy

Możesz w końcu znaleźć w piwnicy gdzieś na placu kolumne starego typu i ciuteńke go podrasować

NO a jakbyś chciał żeby Ci odpowiedzieli ludzie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn estradowych o mocy 300-600W, ze szczególnym uwzględnieniem doboru głośników, konstrukcji obudowy oraz metod tłumienia i uszczelniania. Podkreślono znaczenie precyzji wykonania, stosowania kleju do drewna z trocinami, wygłuszania włókniną i gąbką oraz lakierowania obudowy. Omówiono różne typy obudów: zamknięte, bass-reflex oraz otwarte, z uwzględnieniem ich pojemności i strojenia (np. 100L zamknięta, 150L bass-reflex zestrojona na 38Hz). Wskazano na konieczność dopasowania parametrów obudowy do charakterystyki głośnika, w tym twardości membrany i Qtc. W dyskusji pojawiły się konkretne propozycje głośników: Eminence DEL15, STX GDN 38-300-4 oraz Tonsil GDN 38/200, z uwagami dotyczącymi ich mocy, impedancji i zastosowania. Zwrócono uwagę na różnice w wynikach obliczeń parametrów kolumn między wzorami a programami komputerowymi, zwłaszcza w kontekście wpływu rezystancji głośnika na Qtc. Uczestnicy polecali korzystanie z dedykowanych forów tematycznych oraz programów do obliczania parametrów kolumn, a także praktyczne podejście polegające na pomiarze i kopiowaniu sprawdzonych konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA