logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k?

micho a 15 Sie 2004 15:11 3246 19
REKLAMA
  • #1 795014
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    potrzebuje prostej regulacji basu i wysokich na potencometrach 220k (bo robie mikser tych 220k mam na tony a mikser bedzie dużo kanałów miał nie chce dokupywać żadnych 100k a 3/4 przedwzmaków jest na 100k albo 47k :( ) regulacja jak wyżej dół może być 50hz (niżej nie ma sensu nie bede podbijał od 20hz bo to do wzmaka pseudoestradowego i kolumny do niego poniżej 40hz nie zejdą ) góra 16khz ze względu na również lo-endowe gwizdki zasilanie dowolne dobrze by było żeby był prosty i nie zawierał wiecej jak 3 tranzystorów układ ma być na tranzystorach (bo to do miksera tranzystory mam a jakbym miał kupywać wzmaki operacyjne niby jeden 2zł ale jak potrzebuje 10 ....
    to chyba wiadomo czemu tranzystor :D ) układ może być zasilany dowolnym napięciem w przedziale 9 do 26 max v układ dobrze by było żeby był sprawdzony czy chodzi to ważne bo ja sam próbowałem coś obliczać zkonstruowałwmn coś samemu obliczonego ale kaszana (bas cały czas podbity bez możliwości regiuulacji natomiast wysokie mamy jako takie podbicie ale nie da sie przytłumić -oto charakterystyka :( wszystko pewnie przez błedy w obliczeniach i zaokrąglanie :oops: )

czekam na schematy ew propozycje z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 795388
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Podejrzewam, że zrobiłeś reg. pasywny a te 220k to pewnie linowe. Na liniowych musisz aktywny. Zrób jakiś stopień ze wzmocnieniem rzędu 25-30 dB odwracający fazę i reglację w sprzężenie i gotowe. Takich stopni schematów na kopy, jak Ci się nie chce szukaś zaadaptój jakiś stopień wejściowy z jakiegoś polskiego ampa czy amplitunera z lat 80tych, to klasyczne , banalne konstrukcje, nie powinno być problemów. Bywają nawet z potami 220k. Albo weź schemat z potami na 100k, rezystory pomnóż przez 2, kondensatory od niskich zostaw jak są (będzie ok 40Hz zamiast 20) od wysokić pomnóż przez 3
  • REKLAMA
  • #3 795568
    micho a
    Poziom 35  
    ja zrobiłem aktywny wtórnik wziołem od jabla i ten stopień z tranzystorem w układzie oe (wyjście z kolektora) bebechy natomiast sam policzyłem (to koło pr ków) i wyszła lipa jak pisałem :( ale tera juź wiem jak więc dam radę dzięki :) wiedziałem że spoko z ciebie gość :D

PS który polski wzmak ma na potkach 220k regulacje :? bo mam od ch...ry schematów i w większości jest na 100k albo 47k :( za schemacik byłbym wdzięczny pokombinuje z twoimi radami a jakby co dam znać 8)
  • #4 796148
    micho a
    Poziom 35  
    dzis mi sie przypomniało ale w polskich wzmakach regulacja była chyba mnnajczęściej na 20hz i 20khz jak zrobić na 40 wiem ale jak na 16khz? to dosyć ważne bo chce możliwie duże podbicie przy tych 16 uzyskać bo bede miał tuby które do 20khz nie dojdą i piezo

i
  • #5 796249
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Regulacja barwy dwupunktowa nie ma częstotliwości środkowych, po prostu jak podkręcisz gałke od tonów wysokich w prawo to uwypukli częstosliwości np. od 10 kHz w górę, im większa częstotliwość, tym bardziej będzie wzmocniona. Polskie wzmacniacze przeważnie miały podbicie 6-12 dB przy 100Hz i 10 kHz. Jeżeli chodzi ci o to, żeby na częstotliwość od 10 kHz w dół regulator nie wpływał, to trzeba dobrać odpowiednio mały kondensator. Najlepiej wrzuć tu schemat regulatora, który chcesz zrobić i dobierzemy wspólnie wartości elementów do potencjometrów 220k.
  • REKLAMA
  • #6 796399
    micho a
    Poziom 35  
    zrobiłem dziś coś takiego (praktycznie jabel troszke zmodyfikowany )
    i o ile wysokie podbija niesamowicie to słabo zdejmuje, natomiast bas
    słabo podbija a dobrze zdejmuje obecnie walcze z tym wtórnikiem emiterowym bo coś w nim schrzaniłem i sygnał idzie przez rezystor 22k i kondy dołączenie zasilania nic nie daje ale dam rade 8)

:arrow: ptolek i inni jakby wam sie chciało to przeliczyć na te 40 lub 50hz
    i 16 khz byłbym naprawde niezmiernie wdzięczny 8) :wink:

Update zapomniałem schematu już jest :D
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? przedwzmak.gif (7.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 796520
    micho a
    Poziom 35  
    oto zmieniony schemat bo wtórnik emiterowy który był poprzednio doprowadzał mnie do kur..cy :D (wiecznie coś w nim nie chodziło )
    i go zmieniłem oto obecny schemat i jest tak bas słabo podbija i przy podbitym na max a basie pierdzi przedwzmacniacz :? zdejmuje bas dobrze aż za dobrze mi raczej jest potrzebne jeżeli sie nie da +/- 17 to niech bedzie np +17db - 10db zakres regulacji obecnie jest na ucho +6db
    -20db basu wysokie natomiast odwrotnie .... podbija niesamowicie na ucho to ze +25db ale również w pewnym momencie zamienia sie w bezkształtne syczenie (znbiekształcenia ) a zdejmuje z -3db praktycznie nie słychaćże zdejmuje :(

więc czekam aż ktoś to jakoś sensownie przeliczy lub poda wartości elementów oto nowy schemat również w paincie :) (sie narobie)
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? przedwzmak new.gif (7.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 796846
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Jeśli chodzi o obliczanie, to sam chciałbym umieć i nawet jest gdzieś mój temat na ten temat :). Ale praktycznie to wiem co i jak no i zobacz do załącznika co nabazgrałem, takie coś powinno działać mniej więcej tak jak chcesz, ale zachęcam do eksperymentów z elementami przy potencjometrach.
    Cytat:
    i o ile wysokie podbija niesamowicie to słabo zdejmuje, natomiast bas
    słabo podbija a dobrze zdejmuje

Może to przez to, że masz potencjometry typu B bo powinny być typu A.
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? przedwzmak.gif (7.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 796914
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! we wtórniku emiterowym w kolektorze rezystor jest zbędny, ale w emiterze musisz go tak dobrać żeby na tym emiterze była połowa napięcia zasilania. W tamtych rozwiązaniach właśnie brakowało rezystora w środku potencjometra wysokich i te 20nF też chyba za duże, tymi rezystorami można właśnie regulować poziom niskich i wysokich stosownie do swoich potrzeb.
  • #10 797011
    micho a
    Poziom 35  
    obecnie układ jest taki metodą prób i błedów i 4 godzin odsłuchu 8) :boss: bo dopiuero co właczyłem kompa dlatego teraz dopiero widze wasze odpowiedzi :D a więc obecnie jest taki niewiem jakie częstotliwości reguluje :D ale gra w odsłuchu ładnie oto schemat Ps na rysunku drugim bedzie podłączony do tego przedwzmaka przedwzmak mikrofonowy przez pota 100k b który bedzie służył do regulacji głośnosci i czy dobrze są dobrane kondy czy nie zrobi sie jakiś filtr że powiedzmy na 1/4 utnie mi wysokie :?: generalnie dowiedziałem sie po co są te rezystory wszystkie i kondy co i jak więc może i dobrze że z tym 4 godz walczyłem :D generalnie to przydałoby sie jeszcze troszke mocniejsze podbicie basu :D no ale już nie mam siły walczyć ten przedwzmak pójdzie w w ejście mikrofon/linia (przełączane mikrofon normalnie a linia 82k dobrany na odsłuch przed przedwzmakiem mikrofonowym ) oprócz tego bedzie jeszcze 2 wejścia tylko z tym przedwzmakiem i to bedzie tylko linia (ok 500mV) na całość sumator na jednym tranzystorze w konfigu oe(wspólny emiter ) generalnie eltron 100 resurection 8) :D :D
    końcówka na razie sprubuje uruchomić schemat od janka 11389 (prace nad nią stanęły bo te eksperymenty już 3 dni mi pochłonęły :D ale zostaną jutro wznowione :D )

dzięki za pomoc :) i pytanie raz jeszcze czy na rysunku 2 niezależnie od utawienia pr-ka głośności układ przeniesie pasmo 30hz do 20khz ?
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? modul1.gif (26.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? przedwzmak new.gif (7.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 797259
    micho a
    Poziom 35  
    drugie pytanie już nie ważne sprawdzałemi i ok natomiast odnośnie regulacji to czekam na proposy odnośnie pot od basu bo tego basu troche mało wyrzuciłem 10k która łaczyła suwak od basu z klondem 10uF i trche mocniej chyba podbija :wink:
  • #12 797664
    radocha
    Poziom 28  
    :arrow: Micho_a , tu się roi od błedów projektanckich !!!
    po co Ci ten bootstrap na wejściu wtórnika ? wywal tego 10uF pierwszego z lewej, rez 100k zastąp zworą. Dzielnik wejsciowy jest do d..., jesteś poza optymalnym punktem pracy . Rezystory dzielnika bazowego wtórnika daj po 47k do 100k(oba identyczne). Jeśli tranzystor dasz z dużym wzmocnieniem (grupy "C") możesz dać nawet po 1M - wtedy wejściowy 100nF przestanie Ci ciąć posmo od dołu. następne w prawo 3 elektrolity nie mają ujścia do masy (nieprawidłowo są polaryzowane). Wymień na niepolaryzowane, wystarczy 330nF, jak będzie trocha więcej - korzystnie. Ostatni stopień ma za niską impedancję wejściową - dużo za mocno obciąża reg. barwy ! z tąd posrane charakterystyki regulacji Stosunek Rc do Re zbyt mały ! z tąd mały zakres liniowości stopnia OE - i charczy. Wzmocnienie też na granicy potrzebnego minimum. Brak jakiegoś 22-33 pF między bazą a kolektorem. To tu by się bootstrap przydał albo fet +OC.
    Po cu kombinujesz z elementami przy potach ? zerżnij gotowca np na 47k, mnożysz pojemności x4, rezystory dzielisz /4 i gotowe. Potrzebna Ci tylko wysoka imp. wejściowa 2-go stopnia. Właśnie przez tą dużą imp.we. unika się regulatorów na dużych rezystancjach (no, chyba że w lampiakach)
    Nie lepiej odżałować te 3 Zł na TL072 - wyjdzie po 1,5 zł na kanał ? zaoszczędzisz na kondach, koszt wyjdzie prawie taki sam, a wszystkie problemy z głowy
  • REKLAMA
  • #13 798136
    micho a
    Poziom 35  
    wiem że w układzie jest od cho..ry błedów dlsatego go zamieściłem na elce do sprawdzenia :D generalnie wtórnik to był z książki m.feszkuka
    (dokładnie identyczny jest w tej książce ) a stopień oe z jabla (przedwzmacniacz z regulacją barwy mono) i tak to połączyłem to jest mój pierwszy działający ukłafd który sam zaprojektowałem dlatego tyle błędów :oops: bo wziołem rozqiązania z innych rzeczy więc generalnie tak
    1.elementy od potów dobrałem na odsłuch jest mniej więcej dobrze (na razie ok może kiedyś w przyszłości pomyśle nad ulepszeniem )
    2.wtórnik emiterowy poprawie na prawde wiew;lkie dzięki z rady 8)
    3.tamtwe kondy zmienie na 470nF (też dzięki za rade )
    4. jak zwiększyć w zmocnienie ?
    5. wysoka impedacja to znaczy zwiększyć rezystor między bazą a masą i automatycznie zwiększyć rezystor między baża a + :?:
    6.radocha moją myślą dawniej było zrób i działa (nie ważne jak ale działa )a teraz dzięki np twojej pomocy :wink: staram sie zrozumieć jak to działa 8) to mi w przyszłości ułatwi projektowanie :D a choć tranzystory to już przeszłość (szczególnie w zastosowaniach przedwzmak itp ) to ja mam takiego widzimisia (jestem porąbany powiedzmy :D 8) ) że chce na tranzystorach i tyle jak mnie ten układ porządnie zdenerwuje
    :D :D to zrobie na wzmakach operacyjnych na razie generalnie działa
    co już jest dobrze :D

a serdeczmne dzięki za porady wielu rzeczy sie dowiedziałem poprawie co sie da i zobaczymy jak już jeden taki przedwzmak zrobiłem i chodzi teraz robie drugi z nim już są niestety problemy :( więc zobacze (potrzebuje 4-5 takich kanałów )

jeszcze raz dzięki :D
  • #14 799196
    micho a
    Poziom 35  
    radocha twoje poprawki odnoisły we wtórniku skutek jest prostszy i nadal chodzi (dałem po 2 razy 82 k do wtórnika emiterowego na dzielnik bazowy i ok :D natomist nadal nie wiem co z tym stopniem oe jak uzyskać dużą rezystację wejściową ? szkoda mi wyrzucac te poty nawet nie trzeszczą i kupować nowe mam ich na kilogramy :D dlatego z tym walcze i teraz poprawiona wersja uklądu (zastosowałem sie do wskazówek radochy a układ bas wysokie wziołem z pw30_15 i tak jak pisałeś

Albo weź schemat z potami na 100k, rezystory pomnóż przez 2, kondensatory od niskich zostaw jak są (będzie ok 40Hz zamiast 20) od wysokić pomnóż przez 3

więc schemat tylko dalej nie wiem co z tą impedacją stopnia oe :roll:
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? przedwzmak new1.gif (8.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 799591
    radocha
    Poziom 28  
    spr. tego . Wzmocnienie OSa trocha maławe (nieco ponad 20dB), ale się powinno wyrobić, gdyby problemy to nieco zwiększyć rezystory te po bokach potów. Na jednym stopniu nie uzyskasz jednocześnie dużej imp.wej. i wzmocnienia - jeśli ma być proste.
    Jak chcesz uciec regulacją barwy mocniej od krańców pasma zmień te 15nF na 22nF
    ps. C3 powinien mieć 470nF
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty układ regulacji basu i wysokich na potencjometrach 220k? tone2dis.gif (11.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 799894
    micho a
    Poziom 35  
    dzięki bedzie tylko troche problem bo ja mam nie liniowe(a) tylko logarytmiczne (b) ale mam nadzieję że zadziała :D wielkie dzięki :D

na wejściu oczywiście wtrórnik emiterowy i ile r7 powinien mieć ?
  • #17 801590
    radocha
    Poziom 28  
    R7 ok 22-33k
    To dopiero teraz mówisz że logarytmiczne ?!!!!
    Te stopnie (OC i OS+OC) spoko się nadadzą, zrób pasywny regulator , wsadź między stopnie i ok.
    Masz książkę Feszczuka, tam jak małpie wytłumaczone i wzorki są, jazda do roboty
  • #19 864566
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Mam jedno pytanie odnośnie regulatorów i pomyślałem, że nie warto zakładać nowego tematu. Mianowicie, czy lepszy jest regulator zbudowany na tranzystorach, czy też na wzmacniaczach operacyjnych. Chodzi mi o regulator niskich i wysokich tonów który ma być zastosowany w magnetofonie zasilanym z 12V i nie wiem co będzie lepsze.
    Pozdr.
  • #20 864589
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To chyba nie ma znaczenia, bezpośredni wpływ powinien mieć sam korektor, jak został zbudowany i z czego.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, aktywnego układu regulacji basu i wysokich tonów z wykorzystaniem potencjometrów 220k, przeznaczonego do miksera z wieloma kanałami, zasilanego napięciem 9-26 V. Autor poszukuje rozwiązania opartego na tranzystorach, unikając wzmacniaczy operacyjnych ze względu na koszty i dostępność. Wskazano, że regulacja pasywna na potencjometrach liniowych 220k nie działa poprawnie i konieczne jest zastosowanie stopnia aktywnego ze wzmocnieniem około 25-30 dB, najlepiej odwracającego fazę z regulacją w sprzężeniu zwrotnym. Zalecane jest adaptowanie schematów z polskich wzmacniaczy z lat 80., gdzie potencjometry mają zwykle 100k lub 47k, a przy użyciu 220k należy odpowiednio przeliczyć wartości rezystorów i kondensatorów (np. podwoić rezystory i potroić kondensatory dla wysokich tonów).

W dyskusji poruszono kwestie doboru częstotliwości granicznych regulacji: bas od około 40-50 Hz (poniżej nie ma sensu podbijać) oraz wysokie do około 16 kHz, aby uniknąć niepożądanych efektów dźwiękowych. Omówiono charakterystykę regulatora dwupunktowego bez częstotliwości środkowych, gdzie potencjometr wysokich tonów podbija zakres od około 10 kHz wzwyż.

Autor eksperymentował z układem opartym na wtórniku emiterowym i stopniu OE (odwracającym), napotykając problemy z niedostatecznym podbiciem basu i zbyt silnym podbiciem wysokich tonów, a także zniekształceniami przy maksymalnym wzmocnieniu. Otrzymał wskazówki dotyczące poprawy układu: usunięcie zbędnych elementów (np. rezystora w kolektorze wtórnika), odpowiedni dobór rezystorów dzielnika bazowego (47k-100k), wymianę kondensatorów elektrolitycznych na niepolaryzowane o wartości około 330-470 nF, zwiększenie impedancji wejściowej stopnia OE przez dobór rezystorów między bazą a masą oraz bazą a zasilaniem, a także dodanie kondensatora między bazą a kolektorem (22-33 pF) dla stabilizacji.

Zwrócono uwagę na konieczność stosowania potencjometrów typu A (logarytmicznych) zamiast liniowych typu B, aby uzyskać odpowiednią charakterystykę regulacji. Wzmocnienie stopnia OE można zwiększyć przez podniesienie wartości rezystorów po bokach potencjometrów. Wskazano, że na jednym stopniu trudno jest jednocześnie uzyskać wysoką impedancję wejściową i duże wzmocnienie, co jest kompromisem w prostych układach.

Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest adaptacja sprawdzonych schematów z polskich wzmacniaczy, odpowiednie przeliczenie elementów dla potencjometrów 220k, zastosowanie aktywnego stopnia ze wzmacnianiem i poprawa konstrukcji wtórnika emiterowego oraz stopnia OE zgodnie z zaleceniami. Dyskusja zawiera także pytanie o porównanie regulatorów na tranzystorach i wzmacniaczach operacyjnych, gdzie stwierdzono, że kluczowa jest konstrukcja korektora, a nie sam typ elementu aktywnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA