logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nintendo DS najlepiej sprzedającą się konsolą przenośną?

pseven 08 Maj 2010 13:30 3435 5
REKLAMA
  • Nintendo DS najlepiej sprzedającą się konsolą przenośną?Wraz z 118 milionami sprzedanych egzemplarzy konsola ze znakiem GameBoy była do tej pory najlepiej sprzedającą się przenośną platformą. Zapewne wielu czytelników posiada jeszcze w swych zbiorach egzemplarz: GameBoy, GameBoy Pocket, GameBoy Color, GameBoy Advance, czy GameBoy Advance SP lub GameBoy Micro. Pałeczkę pierwszeństwa i miano najlepiej sprzedającej się rodziny przenośnych konsol przejęła właśnie Nintendo Dual Screen, do której należą m.in. pierwotny DS, DS Lite, DSi oraz DSi XL. Łączna ilość sprzedanych konsol z logo DS wynosi prawie 129 milionów. Pierwszej generacji konsola Dual Screen pojawiła się na rynku w 2004 roku. DS zamknięty został w obudowie typu „clamshell”, podobnej do GBA SP, która kryła w sobie dwa ekrany LCD, w tym jeden dotykowy. Ponadto DS posiadał wbudowany mikrofon i moduł łączności w standardzie Wi-Fi. Odświeżona wersja konsoli oznaczona jako DS Lite pojawiła się dwa lata później, w 2006 roku. Kolejna wersja, DSi ujrzała światło dzienne 2 października 2008 roku. Spodziewa się, że na przełomie roku 2010 i 2011 dostaniemy do rąk kolejne wcielenie DS, wykorzystujące tym razem zjawisko paralaksy i oferujące obraz 3D.

Źródło:
    http://www.destructoid.com/ds-finally-outsells-game-boy-best-selling-handheld-ever-173069.phtml

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8051199
    farrix
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja bym nigdy nie zamienił PSP na Nintendo
  • REKLAMA
  • #3 8051479
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Konsola Nintendo jest przez wielu niedoceniana. Ma ona naprawdę ciekawe możliwości, jednak przez małą popularność nie dowiadujemy się u nas w kraju o najciekawszych tytułach wydawanych na tę przenośną konsolę.
  • REKLAMA
  • #4 8052264
    MasterMatan
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Ja bym nie wymienił DS`a nawet na PS3, kto miał DS`a w ręku i grał w kilka gier wykorzystujące jego możliwości ten pewnie do niczego innego nie wróci. Nie chodzi bowiem o grafikę (która jednak na DS jest na wysokim poziomie) a tak zwaną grywalność. Niestety z powodu braku polskiej filii Nintendo nie uświadczymy jak zauważył daavid117 zacniejszych produkcji lub uświadczymy je z dużym poślizgiem. Nintendo DS przejął pałeczkę serii GameBoy i to doskonale. Seria się rozwija i do rodziny dołącza coraz to nowsza konsola dzięki czemu poprzednie tanieją. Z nadejściem DSi wkroczyła sprzedaż OnLine gier i programów na tę platformę otwierając tym samym drzwi małym developerom. Scena Homebrew tej konsoli to istny raj. Powstało wiele aplikacji mi: Linux :D oraz wiele innych które wręcz przerabiają konsolę w wydajnego netbooka. Przeglądanie stron internetowych na DS to istna gratka wśród konsol (nie wiem jak można używać PSP do przeglądania stron internetowych). No i Download Play umożliwiające granie do 4 graczy z jednego nośnika którego posiada jedna z konsol. Nintendo przewyższa znacznie konkurencyjnego PSP który jakby nie spojrzeć jest zwykłą konsolą do gier nie wnoszącą żadnych "rewolucji". Dotykowy ekran dał i to bardzo dużo. Big N stworzyło godnego następcę kultowego GameBoya. Nic tylko czekać na zapowiedziane 3DS, Sony będzie musiało nieźle się napracować żeby dogonić Nintendo.
  • REKLAMA
  • #5 8064826
    OoOZIOMEKOoO
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja wole psp bo moim zdaniem ma więcej funkcji i wogule jest więcej chyba gier na psp niż na dsa
  • #6 10140199
    robik2
    Poziom 16  
    OoOZIOMEKOoO napisał:
    ja wole psp bo moim zdaniem ma więcej funkcji i wogule jest więcej chyba gier na psp niż na dsa

chyba to się małpa na gałęzi ... ds ma dużo więcej gier
REKLAMA