logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić Integra64 i moduł Ropam MGSM 4.0+? Warianty i komponenty

Santo_ 08 Maj 2010 18:03 2354 16
  • #1 8051604
    Santo_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym dodać do Integry64 moduł powiadomień ropam mgsm 4.0+.
    Nie jestem jednak pewien jak rozsądnie rozwiązać kwestię zasilania (biorę pod uwage dwa warianty):

I. Niezależne zasilanie centrali i modułu mgsm (z dwóch różnych trafo) + przekaźniki do odseparowania łączonych wejść/wyjść centrali i modułu - wszystko w jednej obudowie, czyli:
    Integra64 - zasilanie z trafo 50VA +aku,
    Mgsm 4.0 + osobny zasilacz buforowy - zasilanie z drugiego trafo 40VA + aku.

II. Zasilanie modułu mgsm wprost z centrali (w tym przypadku trafo 80VA + aku 18Ah)

W związku z powyższym mam kilka pytań:
    1. Który wariant jest lepszy?
    2. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?
    3. Jakiej obudowy użyć w przypadku niezależnego zasilania z dwóch trafo, tak żeby nie było problemu z pomieszczeniem tego wszystkiego i było jeszcze troche miejsca na ewentualną rozbudowę?
    4. Jakich przekaźników użyć do odseparowania centrali od modułu?
  • #2 8051858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 8053528
    Santo_
    Poziom 11  
    sharp napisał:
    Pierwszy sposób jest zdecydowanie lepszy (chociaż na pewno droższy). Uniezależnia on zasilanie modułu powiadomienia od zasilania centrali, w związku z tym:
    - wydłuża czas pracy centrali na zasilaniu awaryjnym,
    - pozwala na powiadamianie o braku pracy centrali (wyładowany całkowicie akumulator centrali) lub o jej anormalnej pracy,
    - zwiększa bezpieczeństwo antysabotażowe (przekaźniki separują obwod centrali od obwodu modułu powiadamiania, co ma sens przy próbie zaatakowania systemu np przez potraktowanie linii dozorowej paralizatorem lub napięciem sieci 230v.),
    ...

A co myslisz o trzeciej wersji, mianowicie:
    III. Centrala INTEGRA 128-WRL?
    Cenowo porównywalna (może nawet tańsza niz mgsm + integra64), ma wbudowany moduł GSM, dodatkowo obsuguje czujki bezprzewodowe, co nie musi ale może sie przydać i zajmuje mało miejsca, bo to jedna płytka tylko.
  • #4 8054204
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 8054939
    todaks
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Santo_ napisał:

3. Jakiej obudowy użyć w przypadku niezależnego zasilania z dwóch trafo, tak żeby nie było problemu z pomieszczeniem tego wszystkiego i było jeszcze troche miejsca na ewentualną rozbudowę?
    4. Jakich przekaźników użyć do odseparowania centrali od modułu?

Nie ma najmniejszych powodów by stosować przekaźniki separujące, wręcz takie rozwiązanie nie jest zalecane. Należy jednak pamiętać że w przypadku urządzeń zasilanych z osobnych źródeł należy koniecznie połączyć masy tych urządzeń
    Rozwiązanie z osobnymi zasilaczami jest jak najbardziej pożądanym rozwiązaniem . Obecnie obowiązujące normy, nakazują takie rozwiązania.
  • #6 8067678
    Santo_
    Poziom 11  
    todaks napisał:

Nie ma najmniejszych powodów by stosować przekaźniki separujące, wręcz takie rozwiązanie nie jest zalecane. Należy jednak pamiętać że w przypadku urządzeń zasilanych z osobnych źródeł należy koniecznie połączyć masy tych urządzeń
    Rozwiązanie z osobnymi zasilaczami jest jak najbardziej pożądanym rozwiązaniem . Obecnie obowiązujące normy, nakazują takie rozwiązania.

Dlaczego stosowanie przekaźników separujących nie jest zalecane?
  • #7 8067964
    todaks
    Poziom 20  
    Cytat:
    Dlaczego stosowanie przekaźników separujących nie jest zalecane?

1. Przekaźnik jest kolejnym urzadzeniem a więc kolejnym żródłem awarii.
    2. Niepotrzebnie zużywa prąd który trzeba uwzględniać w bilansach prądowych,
    3. W rozważanym przypadku, nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia konieczności stosowania przekaźników
  • #8 8068116
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Santo_ napisał:

Obecnie obowiązujące normy, nakazują takie rozwiązania.

a masz coś więcej na ten temat?(jakiś link) chętnie bym się dokształcił
  • #9 8068521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 8068868
    todaks
    Poziom 20  
    adibaw napisał:
    Santo_ napisał:

Polski Komitet Normalizacyjny. Na jego stronie jest link do sklepu gdzie można kupić potrzebne normy w postaci elektronicznej lub papierowej. Materiały są licencjonowane . Ich powielanie lub publikowanie jest zakazane.
  • #11 8068879
    adibaw
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    dzięki
  • #12 8068906
    todaks
    Poziom 20  
    Ad.1 Masz rację Sharp że rzadko ale jednak się zdarzają
    Ad. 2 Prąd 10mA pobierany przez cztery przekaźniki stanu czterech partycji w trzy doby łykają 3 Ah.
    Ad3. Oczywiście że w przypadku ryzyka sabotażu stosowanie izolacji obwodów w postaci przekaźników elektrycznych lub elektronicznych jest wskazane . Ja dostosowałem swoją wypowiedź do przedstawionego warunku. Autor wątku pisze że nadajnik i centralę chce zabudować w jednej obudowie . Stąd uważam zastosowanie przekaźników jako całkowicie bezzasadne a połączenie mas jako niezbędne

A tak na marginesie wspomniałeś o możliwości ataku poprzez wysokie napięcie . W takim wypadku jeśli przekaźniki będą od strony centrali a tylko to jest możliwe , centrala ocaleje a czy wytrzyma nadajnik ? Czy miałeś w swojej karierze taki przypadek. Ciekawy jestem jak faktycznie zachowa się wówczas sprzęt
  • #13 8068964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 8069014
    todaks
    Poziom 20  
    sharp napisał:
    No tak, niby jedna obudowa, ale różne zasilania... Dobra - powiedzmy, że ta pojedyńcza kasta mi umknęła. Ale jeśli są oddzielne obudowy, to ma to sens.
    W przypadku gdy zastosujemy przekaźniki nie musimy łączyć mas ;-).
    Spór jest tak naprawdę w tym momencie czysto akademicki - nie wiemy chociażby jaki akumulator będzie przy tym Ropamie. Trzy dni bez prądu to też ekstremalna sytuacja, chociaż, jak pokazała tegoroczna zima w częstochowskiem - zdarza się.

Jeśli są osobne obudowy i nie ma wejść i wyjść izolowanych optycznie to jest to bardzo wskazane i masy są zbędne . Ja w takich przypadkach unikam nadajników wyzwalanych wyjściami i stosuję takie które komunikują się poprzez wyjście dialera telefonicznego centrali. Jest to metoda również w przypadku dużych odległości pomiędzy urządzeniami i występującym ryzykiem indukcji zakłóceń np. z silnych pól elektromagnetycznych nadajników radiowych pracujących w niskich pasmach częstotliwości
  • #15 8069266
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    todaks napisał:
    adibaw napisał:
    Santo_ napisał:

Polski Komitet Normalizacyjny. Na jego stronie jest link do sklepu gdzie można kupić potrzebne normy w postaci elektronicznej lub papierowej. Materiały są licencjonowane . Ich powielanie lub publikowanie jest zakazane.

To że w Normy w PKNie można się zaopatrzeć to chyba oczywiste, możesz podać konkretnie dla dobra ogółu która norma o tym mówi ? Tego licencja nie zabrania.
    Pomijając normy, są urządzenia które bez przekaźników nie zadziałają. O ile pamiętam to np elmes RP-501 musi mieć galwaniczne zwarcie do masy, wyjścia OC nie wysterowują go. To zasługa wejść zrealizowanych na MOSach, w dodatku w standardzie TTL.
  • #16 8069752
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    crunky napisał:
    O ile pamiętam to np elmes RP-501 musi mieć galwaniczne zwarcie do masy, wyjścia OC nie wysterowują go. To zasługa wejść zrealizowanych na MOSach, w dodatku w standardzie TTL.

Przez ponad 8 lat pracy z sswin miałem do czynienia z RP-501 tylko dwa razy. Raz we własnym mieszkaniu, gdzie mam kontaktron na drzwiach piwnicy, a nadajnik wyniesiony na klatkę schodową. I tu miałem problem, bo na 10m kabla ytksy 4x0.8 stan wejścia, a stan kontaktronu były od siebie niezależne. I musiałem przy kontaktronie dodać tranzystor sterujący przekaźnikiem w bezpośredniej bliskości nadajnika Elmesa :-((( Ale u klienta czegoś takiego bym nie zrobił, nie ma takiej możliwości.

A ostatnio podłączyłem RP-501 do wyjść niskoprądowych CA-10 (odwrócona polaryzacja - sterowanie zabraniem masy), długość kabla 0.5 to jakieś pół metra. I wszystko działa prawidłowo.

A co do przekaźników, to staram się podłączać do nadajnika/modułu wyjście zaprogramowane jako usterka systemu (wybrane opcje)/usterka akumulatora centrali. Jeśli nie mam takiej możliwości, np. brak kolejnego wyjścia małoprądowego, realizuję usterkę przekaźnikiem, którego styki zwierają się po zaniku napięcia na zasilaniu czujek.

Nikt z Was nie poruszył jeszcze jednej kwestii, IMHO dość istotnej. Jeżeli moduł/nadajnik ma osobne zasilanie, to w przypadku "całkowitego padu" CA możemy za jego pomocą dostać o tym informację.
  • #17 8071572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zasilania modułu powiadomień Ropam MGSM 4.0+ w systemie Integra64. Użytkownik rozważa dwa warianty zasilania: niezależne zasilanie centrali i modułu z dwóch różnych transformatorów oraz zasilanie modułu bezpośrednio z centrali. Pierwszy wariant, mimo wyższych kosztów, zapewnia większe bezpieczeństwo i wydłuża czas pracy centrali na zasilaniu awaryjnym. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że stosowanie przekaźników separujących nie jest zalecane, ponieważ mogą wprowadzać dodatkowe źródła awarii i zużywać prąd. Zamiast tego, zaleca się łączenie mas urządzeń zasilanych z osobnych źródeł. Pojawiła się także propozycja rozważenia centrali INTEGRA 128-WRL, która ma wbudowany moduł GSM i obsługuje czujki bezprzewodowe, co może być korzystne w kontekście oszczędności miejsca i kosztów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA