Chciałbym dodać do Integry64 moduł powiadomień ropam mgsm 4.0+.
Nie jestem jednak pewien jak rozsądnie rozwiązać kwestię zasilania (biorę pod uwage dwa warianty):
I. Niezależne zasilanie centrali i modułu mgsm (z dwóch różnych trafo) + przekaźniki do odseparowania łączonych wejść/wyjść centrali i modułu - wszystko w jednej obudowie, czyli:
Integra64 - zasilanie z trafo 50VA +aku,
Mgsm 4.0 + osobny zasilacz buforowy - zasilanie z drugiego trafo 40VA + aku.
II. Zasilanie modułu mgsm wprost z centrali (w tym przypadku trafo 80VA + aku 18Ah)
W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Który wariant jest lepszy?
2. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?
3. Jakiej obudowy użyć w przypadku niezależnego zasilania z dwóch trafo, tak żeby nie było problemu z pomieszczeniem tego wszystkiego i było jeszcze troche miejsca na ewentualną rozbudowę?
4. Jakich przekaźników użyć do odseparowania centrali od modułu?
Nie jestem jednak pewien jak rozsądnie rozwiązać kwestię zasilania (biorę pod uwage dwa warianty):
I. Niezależne zasilanie centrali i modułu mgsm (z dwóch różnych trafo) + przekaźniki do odseparowania łączonych wejść/wyjść centrali i modułu - wszystko w jednej obudowie, czyli:
Integra64 - zasilanie z trafo 50VA +aku,
Mgsm 4.0 + osobny zasilacz buforowy - zasilanie z drugiego trafo 40VA + aku.
II. Zasilanie modułu mgsm wprost z centrali (w tym przypadku trafo 80VA + aku 18Ah)
W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Który wariant jest lepszy?
2. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?
3. Jakiej obudowy użyć w przypadku niezależnego zasilania z dwóch trafo, tak żeby nie było problemu z pomieszczeniem tego wszystkiego i było jeszcze troche miejsca na ewentualną rozbudowę?
4. Jakich przekaźników użyć do odseparowania centrali od modułu?