logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja sterowników ATI Mobility Radeon HD 4330 na Linux 10.04 w VMware

Lewybiceps 10 Maj 2010 10:59 2687 9
REKLAMA
  • #1 8057890
    Lewybiceps
    Poziom 11  
    Na laptopie HP Probook 4510s mam Windows 7 i jako że na tym sprzęcie jest nie mozliwe zainstalowanie Linuksa obok 7 to mam Linuksa 10.04 na VMware. Na wirtualnym linuksie staram sie zainstalowac sterowniki do karty ATI Mobility Radeon HD 4330 lecz występują problemy których do konca nie rozumiem.

Dodam iz ten plik z sterownikiem dał sie jako tako uruchomic na tym Linuksie bo miałem go wczesniej.
  • REKLAMA
  • #2 8057914
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Czy wewnątrz VMware musisz instalować sterowniki pod fizyczną kartę?
    Uruchom ten plik w konsoli i zobacz co wypluje.

Dlaczego nie da się zainstalować Linuxa równolegle z Win7?
    Jaki to linux? 10.04 to wersja kernela.
  • REKLAMA
  • #3 8057977
    Lewybiceps
    Poziom 11  
    Jest to ten najnowszy Linux LL. Obok Windows & nie idzie zainstalować ponieważ jest jakiś problem ze sprzętem. Linux nie obsługuje takiej konfiguracji sprzętu czy cos takiego ale mniejsza o to. No ten sam komunikat mi pokazuje w terminalu na roocie.
  • #4 8057998
    kacperfx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Lewybiceps napisał:
    Na laptopie HP Probook 4510s mam Windows 7 i jako że na tym sprzęcie jest nie mozliwe zainstalowanie Linuksa obok 7 to mam Linuksa 10.04 na VMware. Na wirtualnym linuksie staram sie zainstalowac sterowniki do karty ATI Mobility Radeon HD 4330 lecz występują problemy których do konca nie rozumiem.

Probujesz go otworzyć w edytorze tekstu a musisz to otworzyć managerem pakietów. http://www.ubucentrum.net/2009/02/instalacja-pakietowpaczek-deb-podstawy.html - tutaj opis jak to zrobić.

askr napisał:

10.04 to wersja dystrybucji, w tym przypadku najprawdopodobniej ubuntu bo oni stosują taką numerację. Wersja kernela jest w postaci 2.x.x.

Lewybiceps napisał:
    Linux nie obsługuje takiej konfiguracji sprzętu czy cos takiego ale mniejsza o to.

Bardzo mało jest sprzętu który Linux obsługuje, właściwie da się go na każdym sprzęcie zainstalować. Jakiś czas temu były problemy z Wifi, ale już raczej nie ma, więc wątpię, że to problem ze sprzętem.
  • REKLAMA
  • #5 8058380
    Lewybiceps
    Poziom 11  
    Czy kolega mógł by mi wytłumaczyć dlaczego plik :ati-driver-installer-10-4-x86.x86_64.run sie otwiera menadzerem pakietów? poprzednio obyło sie bez menedzera
  • REKLAMA
  • #7 8059241
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Cytat:
    askr napisał:

10.04 to wersja dystrybucji, w tym przypadku najprawdopodobniej ubuntu bo oni stosują taką numerację. Wersja kernela jest w postaci 2.x.x.

Mój błąd... tak to jest jak się siedzi na forum po 2 dniach łażenia po górach non stop ;d
  • #8 8059526
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Z tego co wiem VMWare emuluje kartę graficzną, maszyna wirtualna nie ma dostępu do karty fizycznej, więc należy instalować sterowniki do emulowanej karty (VMware SVGA II PCI Display Adapter) a nie do fizycznie zainstalowanej w komputerze.

http://www.vmware.com/support/reference/common/guest_linux_xf864.html
  • #9 8059756
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    Ubuntu 10.04 LTS powinno się zainstalować na tym laptopie.Instalacja na maszynie virtualnej nie pokaże wszystkich możliwości linuksa podobnie jak używanie live CD nawet dostosowanego do swojego profilu(własne live CD).
    Jądro 2.6.32 z ubuntu 10.04 obsługuje Twój sprzęt chyba że coś modyfikowałeś w laptopie.
    Pozdrawiam
  • #10 9447234
    Lewybiceps
    Poziom 11  
    Niestety nie udało mi się rozwiązać tego problemu, więc byłem zmuszony usunąć Linuksa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje zainstalować sterowniki do karty graficznej ATI Mobility Radeon HD 4330 na systemie Linux 10.04 działającym w maszynie wirtualnej VMware na laptopie HP Probook 4510s. Pojawiają się problemy z instalacją, ponieważ VMware emuluje kartę graficzną, co oznacza, że należy zainstalować sterowniki do emulowanej karty (VMware SVGA II PCI Display Adapter), a nie do fizycznej karty. Użytkownik nie może zainstalować Linuxa obok Windows 7 z powodu problemów ze sprzętem. Wskazówki dotyczące uruchamiania plików .run w konsoli oraz używania menedżera pakietów zostały podane, ale ostatecznie użytkownik nie zdołał rozwiązać problemu i usunął system Linux.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA