logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena FM do amplitunera 2x80, dyskretna instalacja, słaby sygnał Pogodno?

Dominik1972 11 Maj 2010 23:11 2177 8
REKLAMA
  • #1 8064885
    Dominik1972
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam
    Nabyłem ostatnio amplituner 2x80 podłaczyłem małą antenę przewodem 75 Ohm i ... kiepsko. Chciałbym coś podłaczyć tak by nie było widać i wystawać za półki pod TV (i nie ciągnąć za okno kabla). Na obecnej nawet na 3 sekundy nie zapaliło sie STEREO ;( Może jakiś sprawdzony model lub chętnie do własnej konstrukcji polecicie mi coś.
    Dodam że mieszkam w dzilenicy (Pogodno-Szczecin) o kiepskiej propagacji gdzie nawet TVN czasem zawraca ;)
  • REKLAMA
  • #2 8064975
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Jaką masz antenę do TV? Jeżeli dachową to możesz dołączyć przez zwrotnicę,specjalną antenę na zakres 88-108 Mhz.
  • REKLAMA
  • #3 8064984
    Dominik1972
    Poziom 15  
    korzystam z dekodera sat ale niestety nawet jak coś to jest on w innym pokoju
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 8068987
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Niestety, jeżeli chcesz odbierać dobre jakościowo programy radiowe, musisz podłączyć dobrą antenę. Może to być również odbiór satelitarny, jeżeli masz C+ to jest tam bardzo dużo muzyki około 15 programów radiowych
    polskojęzycznych, a jeżeli jest to odbiór satelitarny free, to również jest tam
    około 13 programów niekodowanych z sat Hotbird.
  • #6 8069037
    Dominik1972
    Poziom 15  
    niestety z dodatkowej satelity odpada > kabel na dach plus drugi dekoder sat musiałbym zakombinować
    chyba lepiej wyjdzie jak pociągne antenę za okno.
    Wcześniej korzystałem z miniwieży technics z (chyba) wbudowaną anteną bo ściagało z 15 stacji UKF w dobrej jakości... myslałem ze coś da sie takiego niedużego dorobić do amplitunera i schować z tyłu za stolikiem

Przypominam o regulaminie pkt. 15 .
    Przed napisaniem postu wykorzystaj funkcję "pisownia". [SP5ANJ]
  • #7 8069150
    yanusch
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Co to znaczy:
    Cytat:
    małą antenę przewodem 75 Ohm

Może weź ze sklepu jakąś antenkę pokojową ze wzmacniaczem (żeby łapała też pasmo radiowe) i pokombinuj z nią.
    Tylko umów się w sklepie, że jak nie zda egzaminu, to np. za dwie godziny, albo następnego dnia oddasz ją z powrotem. Sam często tak robiłem i nigdy nie było problemu ze zwrotem. Tylko mam na myśli małe sklepy z częściami i akcesoriami elektronicznymi, a nie jakieś hipermarkety :D.
  • #9 8081472
    Dominik1972
    Poziom 15  
    dzięki
    spróbuje zrobić cos takiego z koncentryka (wg projektu jozefg)... po wykonaniu jest płaska i można ją gdzieś z tyłu przy listwie umieścić. Dam znać jaki efekt wyszedł.

Regulamin pkt. 15 . [SP5ANJ]
    Popraw wpisy bo temat poleci do KOSZA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny do amplitunera 2x80, ponieważ obecna mała antena nie zapewnia wystarczającego sygnału, co uniemożliwia odbiór w trybie STEREO. Mieszka w rejonie o słabej propagacji sygnału radiowego. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie anteny dachowej z zwrotnicą, anteny pokojowej ze wzmacniaczem, a także samodzielne skonstruowanie anteny z koncentryka. Wskazują na konieczność posiadania dobrej jakości anteny, aby uzyskać lepszy odbiór programów radiowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA