logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa Intel 85262 ET nie łączy się przy 100mbps na switchu Lantech

Ecureuil 21 Sie 2004 19:23 1838 11
REKLAMA
  • #1 806389
    Ecureuil
    Poziom 11  
    Witam, na wstepie chcialbym podziekowac wszystkim ktorzy w ogole sie zainteresuja tym tematem i beda chcieli przeczytac o co chodzi bo to przeciez w koncu Wasz wolny czas ;)

Mam lan na switchu (lantech, 8 portow) obslugujacym do 100mb/full duplex. Chodzi o to ze moja zintegrowana na plycie glownej (microstar) karta sieciowa (intel 85262 ET) obslugujaca predkosc 100mb (przy ustawionym auto-negotiate w programie intela proset sam wybiera 100mb jako nalepsza predkosc) nie chca laczyc sie z zadnym komputerem w sieci od razu wyswietlajac komuniakt, ze polaczenie jest niedostepne. Przy predkosci 10mb wszystko dziala. Przy przestawieniu na 100mb na switchu zapalaja sie lampki polaczenia na 100mb i pomaranczowa FDX/COL tak jak w przypadku innej, dzialajacej juz na tym switchu karty 100mb (dzialajaca karta jest na serwerze linuxa i nie wiem za bardzo jak moglbym porownac jej ustawienia) ale od razu zrywa sie polaczenie z udzialami. Mam win2k sp4, zainstalowanego klienta microsoft network, protokoly ipx i tcpip (z ustawiona dobra maska podsieci, ip i brama serwera) i dobre sterowniki zainstalowane bezproblemowo i pasujace do sprzetu oraz opcjonalnie doinstalowuje i odinstalowuje intel proset takie narzedzie konfiguracyjne zawierajace to co jest we wlasciwosciach karty sieciowej + pare dodatkowych malo przydatnych bajerow.

Co ciekawe karta ta dzialala poprawnie na 100mb na innej sieci postawionej na lanie u kolegi na jego 5 portowym hubie 100mb. Wina nie lezy tez na pewno w kablu poniewaz testowalem na swoim lanie takze z tamtym kablem na ktorym dzialalo na lanie kolegi.

Dodatkowo problem ze od momentu kiedy zaczalem probowac na swoim lanie zmieniac predkosc karty nawet przy 10mb nie widze juz w My network places komputerow w sieci (cala konfiguracja protokolow i karty pozostala taka sama) chociaz zmapowane dyski dzialaja. Dodatkowo przy 10mb/full duplex predkosc zaczela sie dziwnie zachowywac, poniewaz pliki z innych komputerow przegrywaja sie jakies 100kb/s natomiast przy half duplex v jest normalna. W tym przypadku to juz naprawde nie wiem co sie stalo, moze mam jakies zacmienie ale wszystko ustawilem najlepiej jak sie dalo i chyba wszystko sprawdzilem juz.

Wiem ze opis moze byc troche lamerski bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i sie glownie opieram na komputerowej intuicji ;) ale bede naprawde bardzo wdzieczny jezeli ktos wiedzialby co moglbym z tym zrobic bo bardzo duzo czasu juz nad tym spedzilem...
  • REKLAMA
  • #2 806397
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Po pierwsze to na forum obowiązuje fachowa terminologia i jest olbrzymia różnica między jednoską mili (m) a mega (M)

A jeśli chodzi o problem, to czy kabelki są dobrze zrobione? Czy próbowałeś przełączać na half-duplex?
  • REKLAMA
  • #3 806423
    Ecureuil
    Poziom 11  
    ok to niech bedzie 100Mbps ;) w kazdym razie tak jak napisalem - przelaczylem tez na kabel na ktorym dzialalo 100Mbps na tej karcie na lanie kolegi przy hubie i takze nie chodzilo wiec to raczej nie wina kabla. Probowalem tez zmieniac na 100Mbps/half duplex i takze nie chodzilo.
  • #4 806533
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    A próbowałeś tę kartę zainstalować w innym slocie? CZy pingi przechodzą wogóle między komputerami czy tylko udziały sieciowe się stają niedostępne? Czy próbowałeś inne porty na switchu? Może któryś jest walnięty? To że działa na 10Mb a nie na 100 bardzo wyraźnie pachnie mi kablem... A może zamień jeszcze switcha z tamtym hubem i zobacz czy pójdzie...
  • REKLAMA
  • #5 806654
    Ecureuil
    Poziom 11  
    faktycznie to jednak kabel, podlaczalem juz wczesniej inny dla pewnosci ze nie i widocznie za szybko sie poddalem bo tez cos nie dzialalo ale teraz podlaczylem ten kabel jeszcze raz, zrobilem pare roznych operacji lacznie z przelogowaniem i smiga na 100Mbps przy full duplex;) szkoda tylko ze tamten kabel mam poprowadzony przez dom juz - da sie jakos cos z takim kablem zrobic? to moze byc wina samych koncowek czy raczej uszkodzenia gdzies kabla?

w kazdym razie bardzo dziekuje
  • #6 806716
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Najlepiej przetestować na początek testerem stałopradowym poprawność i ciągłość połaczeń. Jeśli nie masz dostępu do takiego diodaka, to możesz spróbować omomierzem. Jeśli twoja sieć ma gniazda to sprawdź po kolorach, jeśli tylko wtyki rj 45 na końcach kabli to porównaj je nap z patchcordem rj-rj ( oryginalnym)
    wszystko akładając ze kabel nie jest uszkodzony.
    JEśli uszkocziła sie jedna para to możesz trochę pokombinować, ale najpierw zastosuj do cd postu
    A jeszcze jedna kwestia-jakiego kabla użyłeś i w jakiej długości.
    Dla standardowego UTP cat5 100 m to zupełny skraj zasięgu, na dobrym FTP 5E udwawało mi się robić do 160 mb ma 100Mb/s.
    Ważne jeszcze aby poszczególne pary były na swaich miejscach.
    peykładowy rozkład:
    1 -2 biało pom/biały 1-2
    3-6 biało ziel/ziel 3-6
    4-5 biało nieb/nieb 4-5
    7-8 biało brąz/brąz 7-8
    jezeli pracujesz przez switch to bez żadnych skrętów.
    Spotkalem kabel wykonany prze klienta, na diodaku było ok. tzn piny sie zgadzały, ale układ par potraktował dowolnie, 1-2.3-4.5-6,7-8. nakrótkich kablach (kilka metrów) coś takiego pójdzie nawet po setce ale przy 60 mb była kicha.
    Pozdr.J.
  • #7 807133
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sprawdz końcówki, sprawdź czy kabel nie ma załamań czy nie jest położony gdzieś koło przewodów elektrycznych. Jak na mój gust masz pewnie zarobione niezgodnie z normą końcówki. Sprawdz czy jest tak jak napisał adamjur1
  • REKLAMA
  • #8 807928
    Ecureuil
    Poziom 11  
    ok dzieki za fachowe komentarze :) juz patrzylem z tym kablem i najprawdopodobniej to wina jednej koncowki ktora w porownaniu z tym dzialajacym kablem i z druga koncowka tego nie dzialajacego jest symetryczna wzgledem osi kabla. Szczerze mowiac to wyjatkowy pech bo na 7 kabli, ktore w ten sposob robilem i prowadzilem przez cale mieszkanie tylko ten jest zly a jako jeden z nielicznych ma zyciowa szanse dzialac na 100Mbps ale wtedy zanim zamontowalem sprawdzalem tylko na kartach 10 te kable i dzialalo. Jak tylko dostane sie do zaciskarki, przerobie koncowke jeszcze raz i sprawdze a jak by nie dzialalo to bede testowal dalej wedlug zalecen ;) sam kabel to UTP cat5, ma dlugosc jakies 15 metrow i raczej zbytnio nie jest na nic narazony ani nie ma nigdzie zlaman. No w ostatecznosci zawsze pozostaje metoda "na format c:" czyli wywalic caly kabel i wstawic nowy ;D
  • #9 808098
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A wcale nie trzeba wywalać ( jeżeli trudno położony).
    Tak jak napisałem w poprzednim poście są sposoby na pracę kabla np bez jednej żyły ( co prawda jako certyfikowany projektant i wykonawca w kilku technologiach nie powininem się do tego przyznawać)
    Ale jeżeli poprawne "rozszycie" par we wtyczce pomoże, to dalej nie ma co ciągnąć tematu.
    Pozdr. J.
  • #10 814380
    Ecureuil
    Poziom 11  
    zrobilem od nowa koncowki, zgodnie z ta specyfikacja i juz dziala ;) thx jeszcze raz ;)
  • #11 815065
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Witam
    Zdaje się , że miałem podobny problem zobacz :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic71131.html

Niewykluczone , że była to wina switcha i problem powróci jak podłączysz do niego więcej niż 1 komputer. Na moim Lantechu przećwiczyłem wszystko jak chodzi o konfigurację systemu W2K i okablowanie
    ( UTP 5E na 15 metrach kabla :? ) zanim się go pozbyłem.
    Ile komputerów jest podłączonych do niego ?
    No i jeszcze może warto by było zobaczyć jakie są odpowiedzi na
    polecenie ping.

Pozdrawiam
    Przemo
  • #12 824659
    Ecureuil
    Poziom 11  
    dzialaja teraz razem 2 kompy na 100Mbps i ze 2 na 10Mbps. Moje koncowki byly zalosnie zrobione i po przerobieniu obu od tego kabla dziala wszystko.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku połączenia sieciowego przy prędkości 100 Mbps między kartą sieciową Intel 85262 ET zintegrowaną na płycie głównej Microstar a 8-portowym switchem Lantech obsługującym 100 Mbps full duplex. Przy ustawieniu auto-negocjacji karta wybierała 100 Mbps, jednak połączenie było niedostępne, natomiast przy 10 Mbps działało poprawnie. Wskazówki dotyczyły sprawdzenia kabli, przełączania trybów duplex, testowania innych portów i slotów oraz diagnozy kabla sieciowego. Ostatecznie problemem okazała się nieprawidłowo wykonana końcówka kabla UTP Cat5 o długości około 15 metrów, która była symetryczna względem osi kabla i niezgodna z normą. Po ponownym prawidłowym zaciskaniu końcówek kabel zaczął działać stabilnie przy 100 Mbps full duplex. Zalecano także testowanie ciągłości kabla testerem lub omomierzem oraz zwracanie uwagi na prawidłowy układ par przewodów w wtyczkach RJ-45. W sieci działały obecnie dwa komputery na 100 Mbps i dwa na 10 Mbps bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA