logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LAN - nietypowy problem, zaden admin nie potrafi pomoc :(

viperPL 17 Sty 2005 21:22 2588 28
  • #1 1147504
    viperPL
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam.

Chodzi mi o transfery w sieci LAN pomiedzy 2 maszynami.

1maszyna: XPsp1 , 1GHz cpu, dysk ata100 7200 rpm ethernet: intel
    zmieniany w czasie testu czasami na 3coma
    2maszyna: XPsp2 , sprzet lepszy od 1szego z sieciowka realtek na MB gigabyte
    Siec to 25m przewodu utp, switche i karty pacujace na 100Mbit, pingi
    wzorowe, 0 strat w pingach wszystko cacy ... ale ..half diplex, fullduplex,
    autonegocjacja... wszystko juz dawalem :)

Podczas sciagania po lanie miedzy tymi 2 kompami transfer jest maxymalnie
    3Mega bajty :/ czyli cos okolo 30% mozliwosci. Łaczš sie te 2 kompy przez
    switcha planet/dlink/3com -- podmieniam te switche .. sadzilem ze to switch
    walniety..... po 24h walki z tym problemem dalem sobie na wstrzymanie ,,, no
    i dzisiaj :) skrosaowalem jedna koncówke przewodu i .. co sie okazalo ? 8
    MEGA /s .. istny szok wiec wiem ze to napewno nie wina kart & systemow na
    tych kompach. Wszystko cacy mam te swoje 8 mega po lanie ... z ciekawosci
    podlanczam switcha . 1,2,3eciego ... i co sie okazuje ? jest 8 Mega
    :).....wszystko dziala super... az do momentu gdy znowu przyszlo te cholerne
    3Mega ....pomyslam .. hmm moze teraz jednak switch zdechl o tak sobie ? ,...
    wiec ponownnie krosowany przewod podlanczam ... i tak smao 3Mbajty/s ...
    wiec .. moje pytanie brzmi :

Dlaczego to takie wolne ?
    Skad tak szybko sie wzielo te 8 mega ? ,,,, i dlaczego tak samo szybko
    poszlo :( skoro nic nie dotykalem ?

ps. dodam iz koncówki zaciskalem po 3 razy nawet :( ... , pingi mam spoko.
  • #2 1147815
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Może masz niewłaściwie wykonany ( lub ze złego kabla) system połaczenia między kompem a switchem. Chilowy wzrost transferu zdarza się przy kopiowaniu tego samego, istniejącego częsciowo w tempie pliku.
    Pozdr.J.
  • #3 1147870
    viperPL
    Poziom 16  
    Zly kabel ? odpada UTP 5kat. , jak pisalem wyzej wykluczalem uszkodzenie switcha poprzez laczenie tych 2 kompów kablem skrosowanym. Co do temp`a to nei sadze iz winda by trzymala plik 900mega w temp :) hmmm ma ktos jakies inne sugestie ?

dodane: kopiowalem rozne pliki .... i rozne testy robilem za kazdym razem cienko poza ta chwila w ktorej nastapil przelom :) ale ta chwila juz nie aktualna i dalej jest wolno :(
  • #4 1148724
    Halkilor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jestes pewnen ze masz dobrze zacisniete wtyczki? Zachowujesz zgodnosc z jakims standartem?
  • #5 1148789
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    pisałes ze przewód ma 25 m

sprawdziłes czy nie idzie blisko przewodów energetyki , albo nie jest gdzies zciśnięty , mam nadzieje ze nie był lutowany ,

Układ jest nalezycie uziemiony

czasami warto sprawdzić

pozdro
  • #6 1148880
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1149232
    viperPL
    Poziom 16  
    a wiec:

1) Przewód nie jest w bliskim kontakcie z przewodami energetycznymi.

2) Zadnych anty virusów nie ma

3) Co do uciemienia to jak mam uziemic UTP ?? hmm FTP owszem .. ale UTP?

4) scisniety nie jest, umiejscowiony jest w panelach nasciennych - torach kablowych

5) za kazdym razem jak sprawdzam to tylko i wylacznie duze pliki i od czasu do czasu syntetyczny benchmark. Wyniki sa niskie moich pomiarów aczkolwiek byla ta chwila kiedy dzialalo dobrze - 8MB/s juz mialem... zaraz po wyeliminowaniu switcha i polaczenu krosem.... pozniej po przelaczeniu wszystkiego na switcha tez bylo szybko .. aczkolwiek szybko te dobre dzialanie odeszlo . :(

6) rj`tki .. zaciskam juz niemal idealnie lepiej sie chyba nie da ... wg ogólnie przyjetych zasad... czyli patrzac od wystajacych na zewnatrz pinów.

od lewej strony:

b.zielony, zielony, b.pomaranczowy, niebieski, b.niebieski, pomaranczowy, b.brazowy, brazowy

no i dla krosa .. inaczj aczkolwiek prawidlowo :)

7) co do zmiany ethernetów ... to u siebie zmienialem na rozne i zawsze to samo ... a u sasiada ? hmm sasiad jest dziwny ...ma realteka :) i sadzi ze dobry .. ale to chyba jednak nie wina karty.

8) caly sprzet sieciowy bezproblemowo ustala 100Mbit... dziala zarówno w half i full duplexie niestety zawsze z miernymi transferami ...

z góry dzieki za wszelka pomoc ... i czekam na dalsze sugestie ...
  • #8 1149370
    helll
    Poziom 15  
    Niekiedy jak sie robiło sie c to lepiej chodziło na 10 mb niż na 100mb
    Co do uziemiania - to są możliwości , Miałem swego czasu końcówki z metalową blaszką , i w przełaczniku sieciowym to samo

pozdro
  • #9 1149404
    viperPL
    Poziom 16  
    no koncówki z metalowa blaszką - ok.

Ale co podlaczyc ... do tej koncówki ? :) 4 nie uzywane przewody ? hmm ... ale hmmm ludzie maja w gorszych warunkach przewody .. zakopane , wiszace i maja po prawie 10MB/transferu .... tak sie staram a tu wielka lipa .. a nie sadze iz potrzbny byl by mi FTP przewód ze wzgledu na to iz naprawde nei ma w tym miejscu przewodów .... przed chwila sprawdzalem miernikiem do wykrywania przewodów energetycznych miejsca w których ida przewody ...UTP.... przewodów elenergetycznych nie wykrylo .... wiec FTP ... jak i uziemianie czego kolwiek chyba nie ma sensu ??? ...... skoro na chwile wskoczylo mi 8Mega ... i zaraz zniklo ....i jest okolo 3ech :(
  • #10 1149593
    cypherius
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    moze to jednak problem ze zintegrowana sieciowka u tej drugiej osoby ? tym realtekiem na plycie glownej - moze ktos bardziej kumaty ode mnie sie odezwie w tym temacie i pomoze ?
  • #11 1149644
    helll
    Poziom 15  
    Ostatnia myśl jaka mi chodzi po głowie to jeszcze sprawdzic sterowniki , jakieś nowsze ,

co do uziemiania to przewód taki posiada jeszcze linke na około 4 par ,
    wiem że jak mieliśmy budowaną sieć 100mb to cały osprzęt był uziemiany kompy musiały miec dobre uziemienie - posiadam taką mała skrzyneczke i działa nigdy mi sie jeszcze nie zawieszał )

pozdro
  • #12 1149666
    Halkilor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A moze daloby sie pozostawic osprzet sieci z kablem tak jak jest, a podmienic komputery wraz z sieciowkami na inne, ktore przesylaja w innej sieci dane z taka (wysoka) predkoscia? Operacja niezbyt przyjemna, aczkolwiek skupiamy sie uparcie na konstrukcji sieci, a to moze wina ktoregos z komputerow? Gdy okaze sie ze tak, to pole do dalszego dzialania jest szerokie, natomiast w przeciwnym wypadku to to wszystko zaczyna byc 'smieszne' ;)
  • #13 1149689
    viperPL
    Poziom 16  
    Postaram sie ... namówic posiadacza kompa z zintegrowanym ethernete, na zamontowanie jakies innej sieciówki. Aczkolwiek ciezko bedzie... a ze jestem adminem tej sieci ...bede przesladowany przez wszechwiedzacych userów .... ten .... akurat z realtekiem to InfJormatyk PS .. co prawda nie doszly bo na 1 czy 2gim roku :)) Podmieniajac sieciówke bym juz wiedzial co jest piec :) ... moze jakiegos 2giego kompa uda mi sie wykombinowac ale wątpie .. za duze zamieszanie :( ...
  • #14 1149784
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Możesz jeszcze spróbować zamienić pomarańczową parę z zieloną z obu stron kabla. Kolory powinny iść w kolejności b-pomarańczowy, pomarańczowy, b-zielony, niebieski, b-niebieski, zielony, b-brązowy i brązowy. Może to pomoże.
  • #15 1150152
    viperPL
    Poziom 16  
    Masster ... dla uscislenai tematu to:

patrzac na rj`tke dyndzlem w dól, czyli widze piny, i od lewej strony licze kolorki tia :) ? ja bynajmniej tak zawsze robie hmm o taki sposób Tobie chodzilo :) ?

ps... tak pytam zebym mial 99999% pewnosc ze Ciebie rozumię :)
  • #16 1150680
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Dzyndzlem w dół patrząc od strony kabelka tak coby styki były u góry. Liczysz od lewej b-pomarańczowy...
  • #17 1150909
    artha
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie kłóćcie się o kolejność kolorków na RJ-ce, bo obaj macie rację.
    Są dwie wersje tego samego standardu:
    ver. A - zaczynamy od biało-zielonego
    ver. B - zaczynamy od biało-pomarańczowego

Sprawę poprawności okablowania rozwiązałby Pentascaner (lub analogiczny przyrząd). Może występują przesłuchy między parami.
    Jeśli chodzi o kompy to może wystąpił jakiś błąd w konfiguracji. Błędny DNS na pierwszym miejscu (po nim poprawny), nieistniejący DHCP, błędna kolejność przypisania protokołów do karty... itp.
  • #18 1151211
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 270
    Przygladnij sie dobrze temu kompowi sasiada, toczylem juz walki z sieciowka zintegrowana co robila podobe sceny, na koniec okazalo sie ze w trybie awaryjnym byla zainstalowana z 10 razy, żarło się ze wyszstkim, mimo że w normalnym uruchomieniu żadnego konfliktu nie pokazywalo.
  • #19 1151723
    czerwo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    1. slaba wydajnosc plyty glownej
    2. zobacz zuzycie procesora podczas kopiowania
    3. w ustawieniach sieciowych zostaw tylko protokol tcp/ip, zeby nie bylo ipx/spx
    4. sciagnij sobie linuxa knoppixa z sieci albo inego podobnego ktory butuje sie z plyty cd i sprawdz pod nim wydajnosc, widzialem juz rozne rzeczy pod winda
    5. jak sprawdzasz transfer zawsze podlaczaj te kompy 1:1 bez rzadnych switchy ani habow po drodze
    6. Przenis komputer od sasiada do siebie i sprawdz transfer na 1m kablu
    7. a pod czym sprawdzasz ten transfer ??
  • #20 1152179
    viperPL
    Poziom 16  
    1) Slaba wydajnośc MB odpada, plyta na chipsecie nf2, gigabyte ... ogólnie bardzo łądnie smiga.

2) Uzycie procesora ... minimalne , w normie

3) wiem wiem ... :)

4) knopix odpada ... cala CD :/ nie mam mozliwosci zasania tego a problem musze usunac szybko moze fresco ? ma fresco co podobnego do wgeta ?

5) podlanczam tak i tak .. i zawsze ten sam efekt

6) ....

7) jak narazie to pod wXP tak jak pisalem wyzej :) , uzywam takze toolsów pokroju Du meter, zakladka. siec z m.zadan, i takie tam .. kazdy pokazuje tak samo.

Robilem tem syntetyczne testy si soft sandra ... i .. ? takze pokazuje duzo nizszy transfer niz byc powinien.. Dodam iz w chwili kiedy na jakis czas wskoczylo mi realne 8MegaBajtów/s to i si soft sandra pokazala w benchmarku naszej sieci speed 100% sieci 100mbit
  • #21 1152340
    czerwo
    Poziom 12  
    freesco bodajze mialo wget. Mozesz sprobowac.
  • #22 1154688
    cypherius
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    widze ze nadal problem nie rozwiazany... przekonaj tamtego usera i podmien na chwile sieciowke u niego jak bedziesz mial czas i sprawdz na przewodzie samym miedzy kompami a pozniej ze switchem/hubem, zobaczymy. Jak chcesz knoppixa moge Ci nawet wyslac go poczta, ale to bedzie chwile szlo. odezwij sie do mnie na gg jak cos odnosnie wysylki.
  • #23 1158937
    Kizur666
    Poziom 12  
    Moim zdaniem żle skrosowałeś kabel może coś nie łączy we wtyczce ?? sprawdz to lepiej !!
  • #24 1159079
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    mysle że problem tkwi w kartach nie na każdej karcie moze byc tryb fullduplex bądz half duplex lub mogą one byc ale nie zostaja wykożystane bo jedna z kart ich nie posiada lub jest konflikt pomiędzy nimi i jada na noskik transferze. druga sprawa to jak czytam post założyciela tego tematu to jak ty mogłeś łączyć skretke ze swichem!! do tego słuzy połączenie zgodne i jak mogłeś łaczyć dwie karty połączeniem zgodnym??? Mogłęś je przypalić lub uszkodzic !!! ciekawe że ci to wogóle działało no szok a kabel UTP 5kat to jest wystarczjaca ja ma siec w odlegołosie 80metrów i mam transfer 100mb/ bez full duplex bo to dwie rózne karty. alr transfer mam 8,9 mb. Mogłeś poprostu uszkodzc sprzęt takimi połączneniami lub masz karty do d*** lub masz cos z konfiguracja. pozdro
  • #25 1159215
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Mamber napisał:
    post założyciela tego tematu to jak ty mogłeś łączyć skretke ze swichem!! do tego słuzy połączenie zgodne i jak mogłeś łaczyć dwie karty połączeniem zgodnym??? Mogłęś je przypalić lub uszkodzic !!! ciekawe że ci to wogóle działało no szok a kabel UTP 5kat to jest wystarczjaca ja ma siec w odlegołosie 80metrów i mam transfer 100mb/ bez full duplex bo to dwie rózne karty. alr transfer mam 8,9 mb. Mogłeś po prostu uszkodzc sprzęt takimi połączneniami lub masz karty do d*** lub masz cos z konfiguracja. pozdro

Mamy 21 wiek i byle switch obsluguje auto mdi/mdix czyli autodetekcje normal /cross
  • #26 1159360
    Mamber
    Poziom 21  
    0__0 napisał:
    Mamber napisał:
    post założyciela tego tematu to jak ty mogłeś łączyć skretke ze swichem!! do tego słuzy połączenie zgodne i jak mogłeś łaczyć dwie karty połączeniem zgodnym??? Mogłęś je przypalić lub uszkodzic !!! ciekawe że ci to wogóle działało no szok a kabel UTP 5kat to jest wystarczjaca ja ma siec w odlegołosie 80metrów i mam transfer 100mb/ bez full duplex bo to dwie rózne karty. alr transfer mam 8,9 mb. Mogłeś po prostu uszkodzc sprzęt takimi połączneniami lub masz karty do d*** lub masz cos z konfiguracja. pozdro

Mamy 21 wiek i byle switch obsluguje auto mdi/mdix czyli autodetekcje normal /cross

ale nie byle karta a tu jest najwiekszy problem moim zdaniem
  • #27 1161993
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    czy ktos sprawdzal stery do sieciowek?
    lecicie na wbudowanych w winde czy producenckich?
    te wbudowane w winde maja za zadanie uruchomic sieciowke "zeby tylko dzialala" i nic wiecej - chcesz wydajnosci wrzuc stery producenta (do relteka pasuje byle co od jakiejkolwiek karty na tym chipie - tylko trza wymusic bo win przez uaktualnij sterownik nie zalapie, 3coma i intela mialem tylko pod linuchem wiec nie wiem - google.pl sie klania)
  • #28 1165683
    Texeel
    Poziom 2  
    Witam.
    Mieliśmy z kolegą podobny problem i również próbowaliśmy ze switchami, routero-switchami, kartami, RJ-kami - jednym słowem problem prawie identyczny.
    Faktem jest że dwa komputery podłączyliśmy chyba w nieskończonej ilości konfiguracji i połączeń. Prócz jednej :!:

:idea: Rozwiązanie polegało na tym aby pamietać o tym (jak ktoś już w poście wspomniał), że nie każda karta - karcie równa i switch - switchowi.
    :idea: Mianowicie - jeśli połączenie odbywa się między dwoma kompami bez switcha/routera to przewód należy skrosować (połączenie krzyżowe), a jeśli chodzi użycie w/w urządzeń to może się to odbywać przez przewód skrosowany ale trzeba mieć 100% pewności że switch/router obsługuje POPRAWNIE metodę automatycznego krosowania. Jeśli nie jest się pewnym zalecane jest połączenie w tak zwany sposób prosty (nie krzyżujący się).
    Dodatkowo proponowałbym jeśli chodzi o Windozę usunąć programowo z menedżera urządzeń kartę i niech sobie sam zainstaluje odpowiednie sterowniki. Jeśli masz specjalne stery do karty to ich użyj gdy poprosi o nie system. Po ponownym wykryciu karty sam utworzy połączenia sieciowe, które później możesz sobie skonfigurować wedle życzenia. Nie zapomnij również w Windozie pomyśleć o grupie sieciowej.

Na odległości 96metrów (UTP5) zadziałało natychmiastowym transferem 10MB i wyżej. Może warto spróbować.

Jeśli chodzi o ułożenie przewodów proponuję zajrzeć pod poniższy link:
    http://sieci.killer.radom.net/sieci/kros.php3 :!:
  • #29 1166090
    Mamber
    Poziom 21  
    thx za uznanie wiedziłem ze mam racje:P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niskich transferów w sieci LAN między dwoma komputerami z systemem Windows XP (SP1 i SP2), mimo poprawnej konfiguracji sprzętowej i sieciowej. Komputery wyposażone są w karty sieciowe Intel i Realtek (zintegrowana na płycie Gigabyte z chipsetem NF2), połączone przewodem UTP kat. 5 o długości 25 m przez różne switche (Planet, D-Link, 3Com) pracujące na 100 Mbit/s. Pomimo prawidłowych pingów i braku strat, transfery osiągają maksymalnie około 3 MB/s, co stanowi około 30% możliwości łącza. Sporadycznie udało się uzyskać transfer 8 MB/s po zastosowaniu kabla krosowanego bez switcha, co wskazuje na możliwy problem z okablowaniem lub konfiguracją. Dyskusja obejmuje sprawdzenie poprawności zaciskania wtyczek RJ-45 według standardów T568A i T568B, eliminację zakłóceń elektromagnetycznych, wyłączenie oprogramowania antywirusowego, testy z różnymi kartami sieciowymi, sterownikami oraz konfiguracją protokołów sieciowych (TCP/IP bez IPX/SPX). Zwrócono uwagę na możliwe problemy z trybami duplex kart sieciowych, kompatybilnością sterowników, a także na konieczność stosowania odpowiedniego kabla (UTP vs FTP) i uziemienia sprzętu. Sugerowano testy transferu bezpośrednio kablem krosowanym, wymianę kart sieciowych, sprawdzenie sterowników producenta zamiast domyślnych Windows, a także użycie narzędzi diagnostycznych (np. Pentascaner) do wykrycia przesłuchów między parami przewodów. Wskazano, że nie wszystkie switche i karty obsługują automatyczne krosowanie (auto MDI/MDIX), co może powodować problemy z transferem. Ostatecznie problem może leżeć w sprzęcie sieciowym (zwłaszcza w zintegrowanej karcie Realtek) lub w konfiguracji systemowej, a także w jakości i poprawności wykonania okablowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA