logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki olej do agregatu lodówkowego do aerografu i jak go napełnić?

fordold 22 Sie 2004 00:42 2240 6
REKLAMA
  • #1 806957
    fordold
    Poziom 11  
    jak wyzej mam pytanie,
    jak ktos wie niech napisze mi na gg
    (3729475) lub na maila pontianack(_at_)op.pl jakim olejem mozna napelnic agregat lodowkowy i czy mozna to zrobic przez rurke ssaca?
    agregat jest mi potrzebny do aerografu takze go wymontowalem i ogolacilem ;-)
    prosze o odpowiedz!
    dzieki
  • REKLAMA
  • #2 807221
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 807578
    fordold
    Poziom 11  
    nie nie ma nic chlodzic,robie z niej kompresor do aerografu zeby sobie pomalowac pod cisnieniem cos na scianie
  • REKLAMA
  • #4 807799
    Sylwek47
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam
    Najpierw bym radził sprawdzić ile starego oleju zostało , wylewając resztę przechylając rurką ssącą w dół .W typowych sprężarkach sprzętu chłodniczego na stry cztnnik chłodniczy R 12 stosowany był olej (freol 16) ,ale dla Twoich potrzeb to niema znaczenia, byle by tylko był o podobnych własnościach.Ilość oleju jaka wchodzi do sprężarki to około 350 ml. Olej mażna wlać spwrotem poprzez rurkę ssącą .
  • REKLAMA
  • #5 807983
    fordold
    Poziom 11  
    wielkie dzieki !! jakbys jeszcze podal nazwe oleju to bym byl wdzieczny,ja sie na tym za bardzo nie znam i nie wiem co wlac, a nie chce nic zepsuc.DZIEKI
  • #7 809560
    fordold
    Poziom 11  
    wielkie dzieki !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru oleju do agregatu lodówkowego przerobionego na kompresor do aerografu. Wskazano, że w typowych sprężarkach chłodniczych stosowano olej kompatybilny z czynnikiem chłodniczym, np. dla R12 olej freonowy (freol 16). Jednak w przypadku wykorzystania agregatu jako kompresora do aerografu, ważne jest, aby olej miał podobne właściwości, a niekoniecznie był specjalistyczny do chłodnictwa. Zaleca się usunięcie starego oleju poprzez rurkę ssącą i uzupełnienie około 350 ml oleju do sprężarek, np. oleju samochodowego dostępnego na stacjach benzynowych. Olej można wlać przez rurkę ssącą. Podkreślono, że nie ma potrzeby stosowania oleju dedykowanego do czynnika chłodniczego, gdy agregat nie pracuje w układzie chłodniczym.
REKLAMA