logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały i zdjęcia do serwisu o Zakładach Radiowych Diora SA

Heidi 21 Sty 2003 14:23 16648 62
REKLAMA
  • #1 86008
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Planuję utworzyć serwis internetowy poświęcowy Zakładom Radiowym Diora póź Diora SA, więć zwracam się do was koledzy o przesyłanie materiałów, zdjęć, schematów, i wszystkiego co może pomóć w stworzeniu serwisu tej upadającej firmy.
    Coś musi pozostać po Diorze i jej wielkości

Wszelkie informację proszę kierować pod adres

Robert.Heidinger(_at_)zebyd.com.pl
  • REKLAMA
  • #2 86307
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    Nie rozumiem sensu raportowania tego postu do moderatorów. Każdy szuka pomocy, nie tylko Ty!
  • #3 90099
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Tylko żeby mi to był porządny serwis, taki jak elektroda :D
  • #4 91541
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    No ja popieram ten pomysl bardzo...
    a zdjes to niemam zaduzo ale jak znajde jakies (moze z instrukcji obslugi sie nadaja??) to podesle...
    pozdrawiam
  • #5 100436
    elkam
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    po co , i dla kogo dla zbieraczy staroci ? jęśli do nich to lepiej zwróć się do Młodego Technika. Taki akład jak Diora mógł isnieć tylko w perelu. Daj luz ba śmiech mnie bierze jak słysze takie rzeczy. Sprzęt Diory nie...........
    tylko nie to wszystko sie psuło a inżynierom z Diory wydawało sie że coś zaprojektowali , chyba bula.............. ech szkoda nawet myśleć o tym
    zdecydowanie nie
  • REKLAMA
  • #6 100466
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    nie zgadzam sie z toba...
    sprzet takich firm unitra przetrwal dluuugie lata i jest o wiele lepszy niz wynalazki takich firm jak np ELTA,WATSON (kazdy wie o co chodzi) i napewno bedzie sluzyl w wielu domach jeszcze kupe lat...
    pozdrawiam
  • #7 100578
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Do elkam
    jak naprawiasz jakieś sprzęty "audio" to jakie? Przewżnie taiwański chłam
    i to taki którego nie opłaca sie naprawiać. A sprzętu Diory ile widziałeś, jak któryś przychodzi to taki co ma 20 lat i trzeszczy w nim potencjometr bo sie wytarł. Dlaczego Diora upadła? Przez buraków którym musi wszystko "migać i świecić" w sprzęcie. W takim komisie niedaleko mnie stoi cały komplet Diory Wzm+CD+deck+Tuner (ten ostatni co wyszedł) i nikt go nie chce kupić za 500 zł, wolą wydać pieniądze na rozpadającego sie Technicsa no ale przecież to Technics(niektórzy powiedzą). Nie mówie że był to sprzęt najwyższej (chodzi mi o brzmienie) klasy ale napewno nie taki który zasługuje na wyśmiewanie. Bo patrząc nawet dzisiaj na niekróre Sonki, Technicsy i inne takie to mi też zbiera sie na śmiech.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #8 100604
    Perez1
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Ludzie ktorzy twierdzą ze diora to padaka chyba nie wiedzą co mówią. Sam posiadam 4 wzmachole diory i nie mam nic im do zarzucenia :D .
    Serwis o tym sprzecie by sie napewno przydał bo to bardzo popularny sprzecik :!:
  • #9 100689
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Właściwie niewiele można dodać...
    niektórzy zapatrzeni na zachodnie firmy widzą tylko pewien wycinek rzeczywistości, która objawia się zekomą klasątego tego sprzętu. Każde urządzenie ma prawo się popsuć i psuje są Technics, Panasonic, Diora, ZRK i inne.

Jeżeli ktoś z osób tak krytykujących polską elektronikę się zastanowi dojdze do wniosku ze tracimy coś czy inne państwa się szczycą np. NOKIA czy ktoś pamięta jaki sprzęt produkował ten obecny gigant GSM.

A co do Diory, nikt z osób popierających tę firmę nie twierdzi ze to cos idealnego, ale nikt nie zaprzeczy ze dużo sprzętu tej firmy otrzymywało nagrody w polsce i zagranicą. Przypomnę tylko ostatni sukces tej "złej " Diory WS 504B zajął chba 2 miejsce w teście StereoPlay pozostawiając w polu Pionieera, Technicsa, Aiwa, Philipsa a tytuł gazety "Polacy Nadchodzą"
    Streszczenie tego artykułu ukazało się w RE
  • #10 103937
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6166
    Zajmuję się elektroniką prawie 50 lat.Najperw radioamatorsko a póżniej aż do chwili obecnej zawodowo. Nie tylko naprawami ale również konstruowaniem nowych urządzeń.Zaczynałem od lamp, poprzez pierwsze POLSKIE tranzystory TG 2 itd i POLSKIE układy scalone. Mogę więc stwierdzić,że polska elektronika stała na bardzo wysokim poziomie nie odbiegającym od ówczesnego światowego.Za to po uzyskaniu demokracji zaczęla padać.Tak jakby "ktoś" wziął kasę za jej zniszczenie a także całej reszty przemysłu.A wystarczyło trochę zainwestować i mielibyśmy sprzęt elektroniczny znacznie lepszy niż sprowadzany obecnie chłam. Z reguły jak tani to NO NAME.I to by było na tyle jak mówił profesor mniemanologii stosowanej Jan Stanisławski a dla tych ,którzy nie wiedzą o kogo chodzi,niech spytają rodziców.
  • REKLAMA
  • #11 106970
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Diora RULES! I tyle... mają tutaj rację koledzy, którzy piszą o badziewiu typu sony. Miałem takiego jednego to czytnik CD padł 3 razy w ciągu PÓŁ ROKU!!! A mój stary, polski sprzęt chodzi od lat nie ruszony i nic mu sie nie dzieje!!! DIORA RULES!!!!!
  • #12 107342
    ADI666
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    POPIERAM TEN POMYSL JAK COS ZNAJDE TO CHETNIE TO PRZESLE SAM POCHODZE Z MIASTA W KTORYM KIEDYS ISTNIAL POTERZNY ZAKLAD RADIOWY ELTRA KTOR TERAZ JUZ CHYBA NIEISTNIEJE :cry: POZDRAWJAM WSZYSTKICH
  • #13 107414
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    :arrow: Xyrovaqs oczywiscie na tym czytniku jak to nazywasz napisane jest unitra chodzi oczywiscie o diore :D
  • REKLAMA
  • #14 113354
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Co tu dużo gadać Diora swojego czasau produkowała całkiem dobry sprzęcik grający. Tego sprzętu w dalszym ciągu jest dużo i watro go naprawiać. Dlatego popieram ten pomysł.
  • #15 113390
    ando
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    W pełni popieram inicjatywę.
    Mam nadzieję, że między innymi skompletowana zostanie solidna baza informacji serwisowych.
    Proponuję by autor pomysłu wylistował potrzebne dokumenty. Wtedy pomoc czytelników forum będzie miała szansę mieć uporządkowaną formę.

Pozdrawiam.
  • #16 113403
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    wiec gwoli wyjasnienia reaktywacja DIORY jest malo prawdopodobna okres swietnosci tej firmy przypadl zdaje sie na lata 70 - 80 i wtedy to DIORA produkowala sprzet jakoscia nie odbiegajacy od owczesnych standardow swiatowych pozniej niestety bylo juz tylko gorzej a pisanie o wyrobach DIORY ze swietnymi (czytnikami) to juz niestety tylko PHILIPS taka smutna prawda zreszta wiele produktow tej firmy stosowala DIORA podczas swojej agoni a jak wiele gorzkich slow padlo ze strony np PE mozna poczytac :( ktorego tez juz niema
  • #17 113844
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Fajnie by było gdyby odrodziła się DIORA.

Napewno nie brak w Polsce zdolnych ludzi którzy mogliby się tym zająć brak jest tylko sprzyjających warunków. W dzisiejszych czasach wszystko rozpatrywanie jest przez pryzmat pieniędzy a nie nostalgii :cry:

Jeszcze lepiej gdyby WSZYSTKIE jej podzespoły były polską myślą techniczną bo co to za polski sprzęt gdy konstruowanie ograniczyło się tylko do obudowy lub kartonowego opakowania ?

Jednak żeby polski sprzęt był konkurencyjny musimy przeskoczyć ...dzisiąt lat przestoju w miejscu jeśli chodzi o technologię zwłaszcza ukł. scalonych.

To samo zresztą tyczy się produkcji motocykli czy samochodów.
    :cry: :cry: :cry:
  • #18 114305
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Taaa.... dodam tylko, że oprócz wysokiej jakości DIORA nie kłamała.
    Moja zwykła Tosca 2x 20 do dzis "ma na raz" zachodni chłam, na którym napisano np: 2x 60
  • #19 118323
    slkula
    Poziom 1  
    Mam nini wieżę Diory - chodzi super.
    Kupiłem w ostatniej chwili gdy się pokazała na rynku. Jedyne wady były w magnetofonie:
    - niewłożone do końca złącze :)
    - zły tranzystor w sterowaniu silnikiem
    Ale to wszystko chodzi już od około 10 lub więcej lat.
    I bije na głowę Noname'y
    A magnetofon po drobnym retuszu ustawień nagrywa lepiej niż Technics mojego brata - który sam to potwierdził a jest z branży muzycznej - czyli słoń mu na ucho nie nadepnął :)
    Diora była ok!
  • #20 121600
    0Cool^
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Pomysl roku :D hheh uwazam to za rewelacyjny pomysl zrobic :D cos o starym sprzencie ktory nie jednokrotnie przewysza ten dzisiejszy sam mam wzmacniacz unitra pw8040 deka m8017 i chwale sobie ten sprzent bardziej niz wieze moich rodzicow ktura ich kosztowala 1600zlotych :D a brzmienie jest do kitu :D huhu Stary sprzent roXX ;]
  • #21 130817
    DDX
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Powiem tylko tyle :
    Diora nie dla wszystkich spełniała swoje oczekiwania ale jej istnienie dawało szansę ludziom do zrozumienia czym dla nich mogła być elektronika. Smutno mi spowodu tego że sprzęt który był zrobiony tyle lat temu już niejest lubiany !!

Diora jest i była ( Ale nie dla wszystkich )
  • #22 132452
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    elkam napisał:
    po co , i dla kogo dla zbieraczy staroci ? jęśli do nich to lepiej zwróć się do Młodego Technika. Taki akład jak Diora mógł isnieć tylko w perelu. Daj luz ba śmiech mnie bierze jak słysze takie rzeczy. Sprzęt Diory nie...........
    tylko nie to wszystko sie psuło a inżynierom z Diory wydawało sie że coś zaprojektowali , chyba bula.............. ech szkoda nawet myśleć o tym
    zdecydowanie nie

A ja uważam że prawdziwa sztuką było robić coś z niczego ( brak dostępu do nowych technologii ), nie tak jak teraz jeden scalak w środku i śmiga.

Byle lamer elektroniczny zrobi sprzęt na kilku scalakach, ale na tranzystorach nie..... . DO TEGO POTRZEBNA JEST WIEDZA !!! :)
  • #23 132479
    chryscio
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Tak
  • #24 132503
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Człowiek się przyzwyczaja do sprzętu więc nie ma potrzeby zmnieniać na jakieś śmieci nawet bez regulacji,to całkiem fajny sprzęt no i wygląda odpowiednio-solidnie ,pozatym zamienić coś takiego na podobny markowy i nowy trochę kosztuje a kolega elkam trochę ograniczone podejście ma do sprawy.
  • #25 141608
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Sporo padło pozytywnych zdań o wyrobach Diory. Ja również swój głos dołączam do tych " za "i to nie z sentymentu, czy zachwytu ich konstrukcjami a z patriotyzmu. TAK z patriotyzmu. Niewielu może pamieta kiedyś produkowane polskie motocykle ( wprawdzie dziś muzeum, ale odnieśmy wyrób do czasu w jakim był produkowany) WSK, Junak czy SHL, czy pamiętacie naszą rodzimą "krzemową dolinę" CEMI, zobaczcie co dzieje się z Tonsilem, Telpodem czy Merą z Zabrza?. Poprostu kupując wyrób inny niż krajowy wykończyliśmy rodzimą elektronikę. Teraz mamy dość - chcemy aby mieć krajowy przemysł elektroniczny. Zacna idea, ale jak ja zrealizować?. Nie ma Junaka, CEMI, Syrenki Sport, poczekajcie a niedługo zabraknie polskiego rolnika, górnika a wtedy to ekipa za będąca sterami czmychnie do Brukseli a syf zostanie..........Dobra, kończę bo jeszcze mnie cenzura dopadnie.
  • #26 141976
    Sind
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Tosca jest super i uwazam ze nalezy ja reanimowac :-)
  • #27 142478
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Ktoś kiedyś powiedział że ten kto stoi w miejscu to się cofa.Tak niestety stało się z Diorą.Przestarzała i zbyt kosztowna linia produkcyjna nigdy nie wygra z masową produkcją azjatycką (nawiasem mówiąc zastanawiałem się nie raz jak opłaca się robić lampki na choinkę w ilości 100 szt. za które w Krakowie zapłaciłem chyba 12 zetów?).Krakowski Telpod padł dawno temu po tym jak przestał być zbrojeniówką.Ale zrobiono to specjalnie bo ten kto nie mieszka w Krakowie nie wie że po masowych zwolnieniach pracowników powstała spółka złożona w zdecydowanej części z byłego kierownctwa która do dziś wynajmuje pomieszczenia po byłej fabryce setką firm (Telpod był gigantem) i mają z tego korzyści finansowe.W przypadku Diory okazać się może iż jest jakaś grupa cwaniaczków mających interes w tym co się stało.Jestem zdania że to my Polacy sami niszczymy swoją produkcję a nie siły z zewnątrz.U nas prywata była zawsze na pierwszym miejscu od Mieszka poczynając....!!!!!!
  • #28 142852
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Paweł ma rację, jestem z Dzierżoniowa i znam sprawę bliżęj. Gdy Diora już ginęła, dobił ją ZUS, który zażadał spłaty. Do Umorzenia pozostał chyba niecały rok. ZUS i tak nie dostał grosza, a ludzie stacili pracę i przeszli na rok na utrzymanie pracujących szczęśliwców. Komuś bardzo zależało aby zakład upadł. Najgorsze było to że głównym udziałowcem był skarb państwa....
  • #29 149298
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Polski sprzet jest nie do zdarcia !!!
    Zawsze solidna konstrukcja - nic na styk, konkretne obudowy wież wykonane z metalu włącznie z przednią ścianka to wlasnie była DIORA, RADMOR, ZRK. (mam srebrny zestaw od dobrych 10 lat i nie oddam za nic!!!). Świetne wzmacniacze tranzystorowe, tunery o dobrej czułości.
    A takie tandetne sony, technics, panasonic jeden "robak" w środku i powietrze. Koledzy maja te gnioty do niczego z szumiącymi tunerami. Bo im piloty sa potrzebne a mieszkaja w blokach i ciężko im ruszyc tyłek w pokoju 3x3. Uważają ze przełącznik źródeł sygn. mechaniczny to przeżytek i wolą szumiace elektroniczne. Frajerzy są i tyle.
  • #30 149406
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    No tu muszę troszkę zaprotestować.Polski sprzęt nie jest tak całkiem nie do zdarcia.Zawsze bolączką w tych urządzeniach była mechanika czyli źle stykające isostaty, złej jakości gniazda czy słabitkie jakościowo potencjometry made in "Telpod" (nie na darmo firmy specjalizujące się w tego rodzaju asortymencie takie jak np.Neutrik czy Alps są wręcz obrzydliwie drogie dla przykładu potencjometr suwakowy 10cm do miksera wykonany przez alpsa kosztuje około 100 zł.)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy inicjatywy stworzenia serwisu internetowego poświęconego Zakładom Radiowym Diora SA, mającego na celu zachowanie i udostępnienie materiałów, zdjęć, schematów oraz informacji serwisowych dotyczących sprzętu tej polskiej firmy elektronicznej. Uczestnicy podkreślają wysoką jakość i trwałość urządzeń Diora, zwłaszcza wzmacniaczy, wież stereo i tunerów, które mimo upływu lat nadal działają bezawaryjnie. Wspominane są także problemy z mechaniką, taką jak potencjometry i isostaty, oraz porównania do sprzętu zagranicznego, często krytykując niską jakość i trwałość produktów marek takich jak Sony, Technics czy Panasonic. Wiele osób wyraża sentyment i patriotyzm wobec polskiej elektroniki, wskazując na upadek przemysłu elektronicznego po transformacji ustrojowej i potrzebę reaktywacji marki Diora lub przynajmniej zachowania jej dziedzictwa. Pojawiają się propozycje uporządkowania bazy dokumentacji serwisowej oraz udostępniania schematów i instrukcji. Dyskusja obejmuje także kwestie historyczne, przyczyny upadku firmy, a także porównania do innych polskich marek jak Unitra, Tonsil, Radmor, Eltra czy ZRK. Wspomniane są modele sprzętu Diora, które cieszą się uznaniem użytkowników, oraz inicjatywy tworzenia stron i forów poświęconych polskiemu sprzętowi audio. Niektórzy uczestnicy oferują wsparcie merytoryczne i techniczne, a także udostępnianie zasobów. Wątki krytyczne dotyczą przestarzałości technologii i trudności w konkurowaniu z masową produkcją azjatycką, jednak dominują opinie pozytywne i zachęcające do podjęcia działań na rzecz zachowania historii i serwisu sprzętu Diora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA