logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konserwacja profili zamkniętych: Boll, Fluidol ML czy Valvoline Tecyl?

rustin 16 Cze 2010 22:10 7487 8
REKLAMA
  • #1 8198147
    rustin
    Poziom 15  
    Ocena: 137
    Chce sobie zakonserwować profile zamkniete ale nie wiem czym
    Boll
    Fluidol ML
    Valvoline Tecyl ( najdroższy)
    Czym się różnią te środki i który najlepszy?
  • REKLAMA
  • #2 8198954
    DoktorB
    Poziom 12  
    Ocena: 85
    W praktyce nie różnią się niczym. Bazują na tych samych środkach ropopochodnych wzbogaconych różnymi środkami zmieniającymi napięcie powierzchniowe i inhibitorami korozji. Dodatki te mogą być dokładnie takie same lub zupełnie inne u każdego producenta. Tego nikt nie wie - tajemnica handlowa. Jest duża szansa, że są takie same.
    Który wybrać? To zależy od tego, czego potrzebujesz. Ogólnie na Świecie jest tak, że droższe jest lepsze, a tańsze gorsze. Nie zawsze tak jest, jednak i tak pozostaje dylemat, co to znaczy gorsze, a co lepsze. Sam fakt dbania o profile zamknięte jest już wielkim sukcesem w porównaniu do tych, którzy nic z tym nie robią. A czym się to zrobi, to już trzeciorzędowy problem.
    Osobiscie polecam Fluidol.
  • #3 8198977
    rustin
    Poziom 15  
    Korozji nie mam jeszcze i nie chcę mieć dlatego chcę zalać czymś,czyli fluidolem?tak myślałem że może najpierw wpuścić w drzwi i progi cortanin f poczekać jak wyschnie i wtedy fluidol czy to bez sensu?
  • REKLAMA
  • #4 8199270
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6573
    Bez sensu, Cortanin reaguje z tlenkami żelaza, jeśli ich brak to tylko pogorszy przyczepność Fluidolu do podłoża. Na opakowaniu Cortaninu masz nawet napisane, by unikać kontaktu z nieskorodowaną blachą a w razie jej zanieczyszczenia preparatem, należy zetrzeć wilgotną szmatką.
  • #5 8278209
    rustin
    Poziom 15  
    ile potrzebuje puszek valvoline 600ml na 4 drzwi progi,klape.
  • REKLAMA
  • #6 8278995
    binges
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    zdecydowanie polecam Noxudol 700 lub 750 - bo jest to olej antykorozyjny a nie wosk, który z czasem pęka na łączeniach blach. Noxudol po wyschnięciu przybiera postać smaru. Jeżeli chcesz zrobić dobrze oraz na lata, to odradzam APP, Boll, Fluidol ML i inne tanie środki na bazie wosku.
    Obszerne info nt. konserwacji środkami Noxudol znajdziesz m.in. na forum autokącik.pl
  • REKLAMA
  • #7 8279984
    rustin
    Poziom 15  
    pytam ile potrzeba mi puszek 600ml valvolina
  • #8 18445657
    MarianAgatka
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    kupiłem noxudol - nigdy go wcześniej nie stosowałem - i niestety wyszła korozja po 2 latach mocno
  • #9 18445697
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3456
    Valvoline był na świecie gdy innych nie było (coś jak Mercedes). Ja stosuję zawsze Val. i jak dla mnie super. Rozbieram samochód ile się da, i wpsikuję tak długo aż się wylewa z otworów technologicznych. Konserwacja ma tylko sens przy nowych samochodach, po kilku latach to już tylko przykrywasz błoto środkiem konserwującym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat konserwacji profili zamkniętych przy użyciu różnych środków, w tym Boll, Fluidol ML oraz Valvoline Tecyl. Użytkownicy zauważają, że te preparaty bazują na podobnych składnikach ropopochodnych, wzbogaconych dodatkami, które mogą się różnić między producentami. Fluidol jest polecany przez jednego z uczestników, jednak inny użytkownik sugeruje Noxudol 700 lub 750 jako lepszą alternatywę, ze względu na jego właściwości antykorozyjne. Wskazano również, że stosowanie preparatów woskowych, takich jak APP czy Boll, może być mniej skuteczne. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, podkreślając, że konserwacja ma sens głównie w przypadku nowych samochodów, a po kilku latach może jedynie maskować istniejące problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA