logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Magnat 3000 – jak sprawdzić silnik, triak i impulsy bramki miernikiem?

Imp3r4toR 21 Cze 2010 07:57 5180 2
REKLAMA
  • #1 8212574
    Imp3r4toR
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    No i padł mi właśnie taki odkurzacz. Pomyślałem, że dojdę co w nim siadło, no i jak się do tego zabrać?
    Czego będę potrzebował do sprawdzenia napięcia na Triaku czy procesorze lub jak sprawdzić impulsy na bramkę (jaką bramkę? ). Zwykły miernik mi wystarczy?

Czy może ktoś wie co tam siedzi za silnik? Możliwe jest podłączenie takiego silnika (W celu sprawdzenia czy kręci) "na krótko" ? Bo nie mogę dokopać się jakiejkolwiek dokumentacji.

Początkujący jestem i proszę o wyrozumiałość ^_-

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8215006
    Jerzy Feter
    Poziom 17  
    Ocena: 121
    Witam!
    Rzeczywiście po pierwszych Twoich pytaniach widać, że nie masz żadnego doświadczenia w serwisowaniu sprzętu, dlatego też zalecam daleko idącą ostrożność przy wszelkich manewrach wewnątrz odkurzacza związanych z możliwością porażenia prądem.
    Nie zaczynaj naprawy od jak to określiłeś "jakiś impulsów" a posprawdzaj przewód zasilający, wyłącznik, zwijacz przewodu, stojan, wyłącznik parksystemu, potencjometr suwakowy regulacji obrotów, płytkę sterującą, szczotki.
    Dużo uszkodzeń można zlokalizować poprzez pooglądanie wnętrza odkurzacza, gdzie można zauważyć przetarcia, przerwy, przypalenia wewnętrznych przewodów.
    Na każdym z tych elementów może wystąpić przerwa w ciągłości obwodu i odkurzacz nie będzie działać.
    Takie sprawdzenie ma sens tym bardziej, że jak określiłeś "odkurzacz padł" - ale jak, jakie objawy, czy "padł" podczas pracy, czy wyłączył się normalnie ale już nie chce się włączyć, czy było czuć spaleniznę.
    Wszelkie sprawdzenia ciągłości obwodów sprawdzisz miernikiem uniwersalnym - ciągłość obwodów omomierzem, napięcia woltomierzem AC.
    Pozostaje jeszcze sprawa poprawnego demontażu i ponownego montażu korpusu, aby wszystko działało, aby przy próbach naprawy elementy nie zostały połamane.
    Silniki stosowane - odkurzacz 3000.5.E... - silnik 308.29, odkurzacz 3000.0.F... - silnik 308.4, odkurzacz 3000.0.K... - silnik 309.1
    Pozdrawiam
  • #3 8215516
    Imp3r4toR
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dziękują za wyczerpującą odpowiedź.

Odkurzacz użytkowałem, po czym grzecznie go wyłączyłem i kiedy przyszła pora na ponowne sprzątanie, po prostu nie wstał. Nie reaguje na włącznik.
    Czy już może być jakaś sugestia?

Dokładnie tak, żadnego doświadczenia w serwisowaniu.
REKLAMA