logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V420 RDS - brak reakcji przekaźnika RY161, podejrzenie uszkodzenia procesora

marck1 01 Wrz 2004 19:22 9645 15
REKLAMA
  • #1 827124
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Po wciśnięciu przycisku standby/on wyświetlacz ciemny.Brak reakcji przekażnika RY161 znajdującego się na module zasilacza.
    Napięcie 5V zasilające procesor YAMAHA XZ 773B0 prawidłowe, pomiar oscyloskopem przebiegu na kwarcu XL 901 wykazuje wartość 0,5Vss, brak jakiejkolwiek reakcji na wyjściu(oznaczenie na płycie jako PRY) procesora, które steruje tranzystorem Q 161 uruchamiającym przekażnik RY 161.
    Wszystkie elem.przy procesorze i na module zasilacza - dobre.
    Może ktoś z kol. spotkał się z takim uszkodzeniem i jest w stanie coś podpowiedzieć.
    Podejrzewam, że uszkodzony jest w/w procesor, ale....
    Mile widziany schemat aplikacji tego procesora.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 1959709
    joho
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    witam doklejam sie do problemu mam taki sam psrzet i ten sam problem macie moze serwisowke jakies reset czy cos??????pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1968042
    Tomasz W.
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam, właśnie dostałem do naprawy taki sam sprzęt jak w temacie, z taką samą usterką (zresztą nie pierwszy raz). Po wykonanych przezemnie pomiarach wszystko wskazuje na to że to procek, można go kupić w northserwis za ok.260zł i czas oczekiwania 2 tyg. w serwisie yamahy naprawa kosztuje 500 + koszty transportu.
  • #4 1968088
    joho
    Poziom 18  
    zamawiales juz ten procek???napisz cos wiecej na temat objawow sprzetu,piszesz ze nie pierwszy raz wymieniales te cudo...pozdrawiam
  • #5 1968578
    Tomasz W.
    Poziom 14  
    Witam, to cudo wymieniałem dwa razy i pomogło, w czterech innych przypadkach klient zrezygnował z naprawy.
  • #6 1968651
    dyduś
    Poziom 20  
    czesto pochopna decyzja zmiana procesora,proszę jeszcze dobrze się przyjrzeć zasilaczowi.....pozdrawiam serwis YAMAHY
  • REKLAMA
  • #7 1971934
    joho
    Poziom 18  
    panie serwis yamahy.....radzisz sprawdzic zasilacz,wedle schemtu jaki posiadam napiecie podawane S12 powinno wynosic 12v moje namierzone 17v ale sprzet off niewiem jak sie to ma do stdby czy on,,,kwarc oscyluje reset nie pomaga,brak reakzcji na power on???radzisz cos???
  • #8 3181634
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    A teraz ja mam identyczny problem.
    Joho , Dyduś , Tomasz W. ? Czemu nie skończyliście postu ? Ja równierz w zasilaczu nic nie znalazłem - przed zakupem procesora chciałem jednak zasięgnąć waszej rady. Dajcie znać jak rozwiązaliście problem.
  • #9 3181715
    joho
    Poziom 18  
    jak dowiedzialem sie ile kosztuje proc oddalem sprzet klientowi informujac go o tym,nie biore na siebie takiej odpowiedzialnosci,zreszta ile ccesz jeszcze na tym zarobic? skoro proc kosztuje juz 1/3 sprzetu
  • #10 3182264
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Masz racje jeśli cena naprawy ma przekraczać połowe wartości nowego sptrzętu to lepiej wziąść nowy z roczną lub dwuletnią gwarancją w sklepie.
    Mi chodziło tylko o słuszność mojej diagnozy (całkowitej martwicy sprzętu pomimo właściwych napięć zasilających , resetu ). Może coś na szynie obciąża ? Trudno podjąć właściwą diagnozę nie mając schematu - a wiedząc że mam uszkodzony procesor to niewarto płacić 50zł za schemat by się tylko przekonać o słuszności decyzji.
  • #11 3182281
    joho
    Poziom 18  
    miałem schemat pomierzyłem wszystko i na to samo wyszło procek uśpiony.Ten czas co przy nim spędziłem to tylko nauka na przyszłość i tak zakończyłem temat...pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3219305
    astersat
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Miałem podobny przypadek.Nie załączał się...Czasami reagował na przycisk ST-BY podając na główne trafo napięcie zasilania,ale mimo to martwy wyświetlacz itd.Sprawdziłem wszystkie linie protekcji i napięcia zasilania 12v,5v,reset.Wszystkie napięcia ok a jednak się nie załączał.Zaryzykowałem zakup procesora w NORT-service za ok 260 zł .Po wymianie sprzęt ruszył bez zarzutów.
  • #13 3222553
    joho
    Poziom 18  
    Czyj był sprzet twoj? czy dostales do naprawy?
  • #14 3225026
    astersat
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dostałem do naprawy. Ale to chyba nie ma żadnego znaczenia i długo zastanawiałem się czy jest sens odpowiadać.....
  • #15 3226058
    joho
    Poziom 18  
    znaczenia żadnego pomijając ciekawośc......
  • #16 3228549
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Myślę, że po dwóch latach nic nowego w tym temacie już sie nie dowiemy, dlatego go zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy amplitunera Yamaha RX-V420 RDS, który po naciśnięciu przycisku standby/on nie uruchamia się, a przekaźnik RY161 na module zasilacza nie reaguje. Pomiar napięcia 5V zasilającego procesor Yamaha XZ 773B0 jest prawidłowy, jednak sygnał z kwarcu XL 901 ma niską amplitudę (0,5Vss), a wyjście procesora sterujące tranzystorem Q161 i przekaźnikiem RY161 jest nieaktywne. Elementy wokół procesora i na module zasilacza są sprawne. W dyskusji potwierdzono, że usterka często wynika z uszkodzenia procesora, którego wymiana w serwisie NorthService kosztuje około 260 zł i trwa około dwóch tygodni, natomiast naprawa w serwisie Yamahy jest droższa (około 500 zł plus koszty transportu). Kilka osób potwierdziło skuteczność wymiany procesora, choć pojawiły się też sugestie, by dokładnie sprawdzić zasilacz, zwłaszcza napięcie na linii S12, które w jednym przypadku wynosiło 17V zamiast 12V. Brak schematu aplikacji procesora utrudnia diagnozę, a koszt schematu jest dla niektórych barierą. W efekcie, ze względu na koszt naprawy przekraczający znaczną część wartości urządzenia, wielu użytkowników decyduje się na zakup nowego sprzętu. Temat został zamknięty po kilku latach bez nowych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA