logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zerwany gwint świecy w głowicy quada ATV 110cc?

kacperson 14 Lip 2010 14:22 13966 9
REKLAMA
  • #1 8291168
    kacperson
    Poziom 1  
    Siemka, mam taki problem, posiadam quada atv 110cc i mi wyrwało świece z głowicy i zerwało gwint. Słyszałem że podobno można zakupić jakąś wkładkę, ale nie wiem gdzie i czy to jest jeszcze aktualne. Proszę o pomoc.

Pierwszy post a regulaminu nie czytało się. :!:
    Regulamin pkt. 8.3 i pkt. 15 . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 8294162
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    A co ci wyrwało ten gwint? Kosmici? Bądź mężczyzną i przyznaj się, dzięki temu łatwiej Ci będzie pomóc.
    Szukaj warsztatu, który regeneruje głowice. Tam Ci pomogą. Jednak nie będzie tak jak w oryginale. Słabsze odprowadzanie ciepła ze świecy.
    Przy Twoich umiejętnościach lepiej oddać silnik fachowcom.
  • REKLAMA
  • #4 8294262
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    carrot Masz na myśli przyrząd który wkręca jakby sam gwint, czy tulejkę poszerzającą z dwoma gwintami?
    To drugie starodawne rozwiązanie w nowych wysilonych silnikach, o małej komorze spalania, może nie zdawać egzaminu. Wiem to z doświadczenia. Nie polecam
  • #5 8294423
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 8294484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8294834
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3600
    Nie mam teraz jak zrobić zdjęcia, ale tulejka z kołnierzem, w środku jak wiadomo M14x1,25, na zewnątrz M18x1,25, dodatkowo w zewnętrznym gwincie są nacięcia, w które wklejono silikonem stalowe wałeczki, po wkręceniu świecy wypchnie je, uniemożliwiając wykręcenie szpeja razem ze świecą. Nie mam pojęcia kto to produkuje, przywiozłem to kiedyś z Francji, jak budowaliśmy tam rajdówkę
  • #9 8295064
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Kiedyś dorabiałem zwykłe stalowe tulejki z kołnierzem, kontrowało sie to albo przez rozklepanie od strony komory spalania, albo wkrętem od góry - coś jak osłabiacz podrzutu w "kałachu". Dostępne w sklepach motoryzacyjnych, zastosowanie - popularne dwusuwy i 126p.
  • #10 9280192
    szczepantom75
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam.
    znalazłem prosty i tani sposób na zerwany gwint w głowicy (i obędzie się bez wstawiania tulejki)
    Oryginalny gwint ma średnicę 10mm, rozwierciłem go wiertłem 10,5mm. i zrobiłem gwint 12mm (mieści się między gniazdami zaworów nie naruszając ich) gwintownikiem M12x1,25.
    Był mały problem z dobraniem świecy,ponieważ nie mogłem nigdzie kupić z krótkim gwintem.....zakupiłem świecę samochodową NGK z długim gwintem i dorobiłem specjalną podkładkę o wysokości 5mm. aby świeca za mocno nie wystawała w cylindrze.
    teraz quadzik pali aż miło....:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zerwanym gwintem świecy w głowicy quada ATV 110cc. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym użycie tulejek naprawczych, takich jak Heli Coil, oraz regenerację głowicy w warsztacie. Inny użytkownik opisał metodę polegającą na rozwierceniu oryginalnego gwintu i wykonaniu nowego gwintu M12x1,25, co pozwoliło na zastosowanie świecy samochodowej NGK z długim gwintem. Wskazano również na możliwość użycia stalowych tulejek z kołnierzem, które można znaleźć w sklepach motoryzacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA