logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór systemu do internetu: Windows 98SE, XP czy Linux Mandrake 10.0?

nasu 04 Wrz 2004 21:38 6575 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Który z dostępnych systemów i przeglądarek wybrać do bezpiecznego, szybkiego korzystania z internetu przez modem: Windows 98SE, Windows XP czy Linux Mandrake 10.0?

Nie ma systemu w 100% bezpiecznego, więc najważniejsze są dobra konfiguracja i aktualizacje [#965766][#965553] Jeśli chcesz maksymalnie ograniczyć wirusy i spyware, najlepszym wyborem jest Linux, ale wymaga on więcej zabawy na początku i nie jest najprostszy dla początkującego [#1196430][#965636] Jeśli wolisz coś prostszego z Windowsów, lepiej wybrać XP SP2 niż 98SE, bo 98SE był odradzany, a XP SP2 ma domyślnie włączoną zaporę i blokowanie wyskakujących okienek [#967212][#966596] Do przeglądania stron polecano Operę, ponieważ lepiej blokuje reklamy i popupy oraz nie instaluje niczego bez pytania [#833237][#833267] Do tego warto dodać lekki, dobrze skonfigurowany antywirus i nie opierać się wyłącznie na samym firewallu; ważniejsza jest całościowa konfiguracja systemu [#965553][#965811][#967909]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 833214
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Jaki system operacyjny do korzystania z internetu winmodem+TPSA?
    Windows 98SE
    Windows XP
    Linux Mandrake 10.0 2.6.3-4mdk
    Takie mam do dyspozycji plus przeglądarka Mozilla 1.7 lub inna.
    Co wybrać i jak używać by czuć się bezpiecznie. Win XP łapię mnóstwo śmieci które ładują się bez pytania do auto startu i w ogóle do systemu, poprawki i poprawki ile można?
    Chcę tylko spokojnie i w miarę szybko przeglądać strony.
  • REKLAMA
  • #2 833237
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    aby przegladac stronki bez nieproszonych reklam uzywaj jako przegladarki internetowej opery
    nie zamieszcze jej tu na forum bo zajmuje 12,5Mb, ale starczy ze wpiszesz na googlach "opera" i lista jak na zakupy ;p, najnowsza wersja to chyba 7.1
    pozatym przy ogladaniu niektorych stronek i jak w internet exploreze przy otwarciu stronki instalowala sie od razu przegladarka stron xxx, tak w operze otwiera sie zakladka i wyskakuje pytanie o zapisanie jej, i nic bez naszej wiedzy nie instaluje sie samo :D
  • REKLAMA
  • #3 833267
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Popieram w 100%
    Sam używam opery od ładnych kilku lat (wersja 4 lub 5) i nie mam problemów z trojanami, dialerami i innymi syfami z netu.
    Jedyny minus to taki że niektórzy webmajstrzy są ślepo zapatrzeni w ie i korzystają z wodotrysków któych Opera nie obsługuje.
    Poza tym program super.
    I za darmo

pozdrawiam
    JG
  • #4 834012
    theboo
    Poziom 12  
    w tej chwili już Opera jest na tyle dostosowana, że aby znaleźć źle wyświetlaną stronke, trzeba naprawde długo szukać ;)
    a najnowsza wersja to 7.54 :D
  • #6 835156
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    ja mam Windows Xp Profesional i nie narzekam
  • REKLAMA
  • #7 965387
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    nigdy w życiu nie instaluj xp !!!
    ja mam millenium i kilka poprawek wgrywam raz na kilka miesięcy ale to jeszcze mieści sie w normie- w xp kilkanaście w miesiącu :(
    najlepiej zaufać systemom z pingwinem - dowolny system młodszy niż roczny i problemy z trojanami i wirusami przestają cię obchodzic .
    wszystkie linuxy są darmowe i można je pobrać z sieci lub kupic za 30-40 zł w gazecie w każdym empiku.

polecam stronke : www.linux.pl
  • #8 965442
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Ja polecam Green Browser lub lepsze Avant Browser - jak narazie zero problemu z roznymi smieciami itp.

pozdrawiam
  • #9 965496
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    nasu napisał:
    Mam Operę 7.51
    A jaki system operacyjny?

Po pierwsze, drugie i trzecie - odpowiedni do możliwości sprzętowych (o których nie napisałeś). To wszystko :)
  • #10 965553
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    killer napisał:
    Ja polecam Green Browser lub lepsze Avant Browser - jak narazie zero problemu z roznymi smieciami itp.

pozdrawiam

Avany Browser wprawdzie eliminuje pop-upy i inne śmieci, ale nie do końca jest taki bezstronniczy. Uzywam go od przeszło roku, ale coraz częściej zaczynam rozglądać się za innym zastepnikiem, bo program też potajemnie rozsyła informacje o moich kontach pocztowych!!!

Długo grzebałem w systemie i doszedłem własnie do takiej konkluzji, gdy odnalazłem wpis w rejestrze dotyczący funkcji "referer" dla Avant-a.
    Niestety usuniecie, tego wpisu mało co daje, gdyż po każdym jego usunieciu, a ponownym uruchomieniu Avant ponownie go wpisuje do rejestru :-(
    Założę się, ze nie raz widziałeś planszę z Avanta np: "We can't find site ... http://.....", a pod spodem znajome logo wyszukiwarki Avantowej AVANT FIND. Jak myślisz, po co ona komu, skoro w ustawieniach internetowych jasno się definiuje jaką wyszukiwarkę internetową preferujesz, a jeśli nie ustawiasz preferowanej Avant powinien szukac za pomoca domyślnej MSN. Tyle w kwestii Avantbrowser.

Co do systemów do internetu.
    ====================

Najlepszą odpowiedzia jest: system, który jest bezpieczny i daje sie łatwo konfigurować. Niestety żaden z wymienionych nie spełnia tych wymógów. Oczywiście mozna by się sprzeczać, że Linux jest bezpieczniejszy od Windy itp., ale niestety Linux, przy swoim bogactwie, lepszej kolorystyce i elastycznosci, jest raczej cięzkim systemem dla przeciętnego user-a.
    Ze swoich doświadczeń mogę tylko powiedzieć, że Win98 jest szybszym systemem do internetu, niestety ma tą wadę, ze często żre sie z urządzeniami sieciowymi, a ich ręczne ustawianie raz po raz jest dość irytujace. WinXP wszystko robi za użytkownika, ale niestety wszystkie inne usługi katalogowe, serwisowe, lokalizatory sieciowe, nie pozwalają na pełne rozwiniecie skrzydeł w XP. Owszem moze się zdarzyc, ze wszystko w XP "zagra" i będzie chodziło jak ulał (włącznie z otoczeniem sieciowym), ale to raczej margines. No i dochodzi do tego jeszcze w/w "grabienie" śmieci z internetu.
    Reasumujac ja bym się pomęczył i wział na celownik W98. Do tego dorzucił rezydentne programy:
    1.Proport (sniffer antytrojanowy z sieci LAN)
    2. AdWare 6 Pro ( moduł Adware na bieżaco monitoruje próby ingerencji w pliki i rejestr systemowy)
    3. Norton Antyvirus 2004 (sprawy oczywiste),
    4. Regmon (do logowania przegapionych przez Adware6 wpisów w rejestrze)

A poza tym inne niestandardowe zastępniki:
    1. Calypso (program pocztowy)
    2. AvantBrowser (przeglądarka, bądż co bądź obecnie najlepsza, do wyławiania pop-up i treści "niechcianych")
    3. Inny antywirus np. http://skaner.mks.com.pl/ (dla pewności)

Jak to wszystko się dobrze skonfiguruje, to mało co się prześliźnie z internetu, a i komp wcale nie będzie przeciążony. Bo w sumie najważniejsza jest własciwa konfiguracja, a nie przesadność w dążeniach (pięć rezydentnych antywirusów nie sprawi cudu, jesli soft jest źle dobrany) ;-)

Uff ... rozpisałem sie ...
  • #11 965636
    marek216
    Poziom 43  
    może linux nie jest najprostrzym systemem ale na 100% najbezpieczniejszym. co do windowsów to uparcie obstaje przy Me. konfiguracja systemu i sprzętu prawie jak w XP stabilność większa niz 98 .
    Co do dodatkowego softu to firewall niezbedny (dobry dobrze skonfigurowany) antywirek NOD32 i skanerek mks - online dla pewności

pozostałe rzeczy jak program pocztowy czy przeglądarka to sprawy trzeciorzedne . dla IE jest multum nakładek blokujacych okienka i inny syf - dla każdego cos dobrego. programów pocztowych jest tyle że można książke napisac

Najważniejsze tak to poustawiać żeby ci maszynka to pociągnęła stabilnie

dlaczego AvantBrowser skoro piszesz że sam szpieguje ??
  • #12 965674
    Poziom 36  
    Ocena: 416
    marek216 napisał:
    może linux nie jest najprostrzym systemem ale na 100% najbezpieczniejszym. (...)

tutaj bym polemizowal , z kazdych statystyk winika ze niestety linux i bespieczenstwo to zeczy niedopogodzenia... herezja ? Prawda ! programy ktore maja sluzyc userowi pod linuxem sa dziorawe jak ser szwajcarski. To ze niektore linuxy dobrze skonfigurowane sa bespieczne nie moze dawac ogldau i zludengo poczucia bespieczenstwa dla innych
    cyt
    "Eksperci przeanalizowali ponad 235 tysięcy przypadków udanych włamań do komputerów, które stale podłączone były do Internetu. Okazało się, że włamania do Mac OS X i BSD stanowiły zaledwie 4,82% ataków. Najmniej bezpieczny okazał się... Linux. Na opensource'owy system przypadło aż 65,64% włamań. Udane ataki na system Billa Gatesa stanowiły 25,19% ogólnej liczby włamań.
    Tam, gdzie bezpieczeństwo jest szczególnie ważne, czyli w sieciach rządowych, proporcje pomiędzy Windows a Linuksem były odwrócone. To zabezpieczenia Okienek były znacznie częściej łamane (57,74% udanych włamań do Windows i 31,76% do Linuksa). Oznacza to duży przyrost włamań do systemu z Redmond od badań o rok wcześniejszych. Wówczas to Linux padał częściej ofiarą udanych ataków. Firmy wykorzystujące systemy opensource'owe nie odczuły natomiast skutków epidemii wirusów, które dotknęły przede wszystkim Windows.
    Eksperci mi2g oceniają, że na całym świecie straty związane z włamaniami do systemów komputerowych wyniosły 103-126 miliardów dolarów. Straty spowodowane wirusami, trojanami itp. oszacowano na 166-202 miliardy."
  • #13 965766
    longines
    Poziom 26  
    marek216 napisał:
    może linux nie jest najprostrzym systemem ale na 100% najbezpieczniejszym.

Co do jego bezpieczeństwa na 100% to mógłbym z Tobą troszku popolemizowac ;-)
    Zgadzam sie z kolegą powyzej sława Linux-a jest duza, niestety system jest ciekawą alternatywą dla zdolnych programistów i entuzjastów, a nie amatorów - tak na marginesie domyślne ustawienia przy jego instalacji pozostawiają sporo do życzenia pod względem bezpieczeństwa w sieciach tak intranetowych jak i internecie.
    Nie ma takiego systemu operacyjnego , który byłby w 100% bezpieczny. Wiem jak to brzmi w ustach amatora takiego jak ja, ale dałbym sobie o to rękę uciąć ;-)
    W procesie produkcji kazdego OS-a jeden jeden słaby punkt, który osłabia bezpieczeństwo kazdego systemu. CZŁOWIEK. To on programuje i to on posługuje się pewnymi wzorcami, które później odkrywają hakerzy i sprytni programiści (np. Ci co są odpowiedzialni za wykorzystywanie luk w przeglądarkach internetowych). System, który uchodzi za bezpieczny predzej czy później padnie pod naporem maniaków, którzy chcą udowodnić, ze jest inaczej. Statystyki niestety podają, ze w zasadzie tak Linux jak i OS Microsoftu są jednakowo dziurawe, choć mechanizmy zabezpieczeń w obydwóch systemach są inne.

Avant.
    =====

Czytaj uwazniej. "Poszukuje dla niego alternatywy..."
    Własnie dlatego, ze nie znalazłem na razie lepszej alternatywy nadal go używam i nadal bym go polecił.
  • REKLAMA
  • #14 965811
    longines
    Poziom 26  
    marek216 napisał:
    Co do dodatkowego softu to firewall niezbedny (dobry dobrze skonfigurowany)

Przeoczyłem to. Widzisz pomęczyłem kilka firewalli i doszedłem do jednego wniosku:
    Nawet dobrze skonfigurowany firewall jest kłodą pod nogami, szczegółnie gdy znajdujesz sie w sieci LAN, bądź korzystasz z modemu kablowego.
    Bo:
    1. W takich sieciach, kazdy prywatny firewall to obciążenie reszty sieci LAN (jeśli znasz teorię działania firewalli to się ze mną zgodzisz), a w efekcie kilka/kilkanaście kompów w sieci z zainstalowanymi w dobrej wierze własnymi firewall-ami to całkiem niezły zatyk sieci!!! (a potem wszyscy chca zglanować admina, bo nie zna sie na rzeczy i wszystko sie wlecze :-( - godne politowania).
    2. W takich sieciach jest z reguły ustawiony na bramie wyjściowej w świat: "firewall LAN-owski" (i jezeli admin sie nie zna, to tak naprawdę żaden inny firewall wewnątrz sieci sobie nie poradzi z atakiem) i NAT (co w zupełnosci powinno wystarczyć dla szarego user-a.
    3. Firewall jest pasywnym oprogramowaniem, a wiec nie sprawdza czy strona w przeglądarce na porcie 8080 (który musi być ustawiony, jeśli chcesz oglądac teraz tego posta) jest szkodliwa dla kompa - wiec przepuszcza ją, a Ty później w efekcie znajdujesz u siebie Trojana i drapiesz sie po głowie jakim cudem się śliznął, skoro masz takiego wypasionego firewall-a.

Reasumujac: Firewall NIE, jeśli nie korzystasz z Neostrady czy samodzielnego Dial-up'u. W przeciwnych wypadkach TAK.
  • #15 965828
    marek216
    Poziom 43  
    a jaki system zaraz po instalacji jest bezpieczny?

żeby korzystac z kompa i internetu trzeba miec troche pojęcia - niestety :)

jestem podłączony do sieci radiowej i niestety zabezpieczenia na serwerze nie spełniło swojego zadania i kolesia złapałem na próbie włamania do mojego kompa - mam adres fizyczny i teraz musze ustalic IP typa ale jeszcze nie wiem jak
  • #16 965842
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Ja osobiscie używam Avant Browser. Ale jak chesz się czuć w 100% bezpieczny z internetu korzystaj w kawiarenkach.
  • #17 965898
    marek216
    Poziom 43  
    Temat dotyczy konfiguracji softu a nie wycieczki do kawiarenki internetowej
  • #18 966375
    jejek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja uzywam windowsa XP z service packiem 2, do popopow googletoolbar, norton antivirus 2004... system dziala super stabilnie i nie mam zadnych problemow , zawiesic tego windowsa jest ciezko , niekiedy kompa mam wlaczonego nawet 40godzin nonstop i pracuje bardzo stabilnie , nie wiem co wy chcecie od XP??? jak dla mnie THEBEST !!!
  • #19 966500
    marek216
    Poziom 43  
    to niech kolega "jejek" wejdzie na strone MS i zeskanuje sobie system w poszukiwaniu poprawek wtedy zobaczy ile mu jeszcze brakuje do załatania systemu. antywir dobry ale spowalnia system - jak wszystkie produkty tej firmy ( choć mają świetną renome i super skuteczność) antywirki dla mnie w rachube wchodzą dwa : NOD32 i MKS
  • #20 966571
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Od czasu zejścia człowieka z drzewa nie wymyślono jeszcze czegoś takiego jak bezpieczny system. Praktycznie wszystko jest do "połamania". Szkoda zdrowia na licytacje co jest lepsze. Obecnie najbardziej popularny i naprawdę stabilny jest XP i 2000 + stosowne zabezpieczenia.
  • #23 967212
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    linux badz windows na jadrze NT[2000sp4 lub xpSP2],na pewno nie `98 ®
  • #24 967909
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Bezpieczeństwo Linuxa polega przede wszystkim na tym, że jest mniej popularny i hakerom nie chce się na niego pisać wirusów. Atakując Windę można bardziej szkodzić.
    Zgadzam się z tym, że avast jest dobry, chociaż też nie wyłapuje wszystkiego. Najlepiej dodatkowo podpierać się mks_vir skaner on-line.
    Natomiast z Nortona już dawno zrezygnowałem ze względu na duże obciążenie systemu.
  • #25 969440
    longines
    Poziom 26  
    marek216 napisał:
    a jaki system zaraz po instalacji jest bezpieczny?

żeby korzystac z kompa i internetu trzeba miec troche pojęcia - niestety :)

jestem podłączony do sieci radiowej i niestety zabezpieczenia na serwerze nie spełniło swojego zadania i kolesia złapałem na próbie włamania do mojego kompa - mam adres fizyczny i teraz musze ustalic IP typa ale jeszcze nie wiem jak

Poszukaj na firmowej stronie Abirnet programu Abirnet Session Wall 3.
    Choć wątpię aby tam jeszcze był. Niegdyś ściągnąłem go z jakiegoś FTP-u. Jesli zależy Ci na podstawie adresu MAC zlokalizować "brudasa" to ten program zrobi to za Ciebie.
    Ale ... !!! Żeby Ci przypadkiem soda do łba nie strzeliła i żebyś z ofiary nie stał się łowcą, bo ten program pozwala takze na sniffing :-( (i jest w tym BARDZO skuteczny).
  • #26 1147781
    marek216
    Poziom 43  
    longines szuałem tego programu w sieci ale nie znalazłem .
    jakbyś mógł mi go posłac na maila byłbym wdziecznny . mój adres: marek216(_at_)op.pl
  • #27 1196366
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    To ja jeszcze dorzuce cos od siebie ;)
    W tej chwili jade na auroxie (chwilowo - w kolejce czeka slackware). I naprawde polecam linuxa do sieci (ale nie auroxa ;) bo ten system to raczej porazka (no ale to nie miejsce nad rozwodzeniem sie ktora dystrybujcja lepsza)).
    W linuxie zero problemow z wirusami i programami typu spy czy innymi dialerami itp.
    Ale faktem jest, ze nieraz trzeba na poczatku sie troche nad nim nagimnastykowac zeby dzialal jak chcemy. No ale pozniej to procentuje i to jak :).
  • #28 1196430
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    swoja droga wstyd dla webmajstrow ze szczecinskiej polibudy co so postroili stronke wydzialu elektrycznego
    http://www.we.ps.pl/ . jedynie pod IE dzialaja zakladki a tak dziala tylko niestety pierwsza strona pod opera i mozilla. Ech polibudniki .....
  • #29 1198988
    philips17
    Poziom 15  
    Najlepszy do neta jest windows 98 SE.Reszta sie poprostu chowa.Gdy wychodził XP oznajmoino że jego głowne przeznaczenie to praca w necie.Jednak jak zapewne wiele osób zauważyło XPek mial duzo dziur.Nawet najnowszy SP 2 nie załatał ich wszystkich.A na staruszku 98 nie zauważyłem jakiś wiekszych dziur.I taka jest prawda.
  • #30 1199086
    longer17
    Poziom 12  
    ja posiadam win xp iHOME EDICION i nie narzekam , ale internet EXPLORER no właśćiwe z niego nie jestem zbyt zadowolony jako przeglądarke proponuje AVANT BOWESER

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru systemu operacyjnego do korzystania z internetu z modemem winmodem i usługą TPSA, z opcjami Windows 98SE, Windows XP oraz Linux Mandrake 10.0 (kernel 2.6.3-4mdk). Użytkownicy wskazują na różne aspekty bezpieczeństwa i stabilności systemów. Windows XP, mimo popularności i stabilności, jest krytykowany za częste aktualizacje i podatność na złośliwe oprogramowanie, wymagające stosowania antywirusów (Norton, NOD32, MKS) i firewalla. Windows 98SE jest postrzegany jako mniej podatny na ataki, ale wymaga wielu łatek i jest mniej nowoczesny. Linux, zwłaszcza Mandrake i Slackware, jest chwalony za bezpieczeństwo i brak wirusów, choć wymaga większej wiedzy użytkownika i konfiguracji. Przeglądarki internetowe takie jak Opera (wersje 7.1 do 7.54) są rekomendowane ze względu na lepszą ochronę przed reklamami i złośliwym oprogramowaniem w porównaniu do Internet Explorera. Alternatywy to Avant Browser i Green Browser, choć Avant jest krytykowany za potencjalne naruszanie prywatności. Podkreślono, że żaden system nie jest w 100% bezpieczny, a kluczowa jest odpowiednia konfiguracja i stosowanie dodatkowego oprogramowania zabezpieczającego. Wskazano także na problemy z firewallami w sieciach LAN oraz na znaczenie aktualizacji i świadomego użytkowania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA