logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon Unitra Fonica Daniel G-1100fs - pobudzenie do życia

KitekMJ 22 Lip 2010 14:18 9527 8
REKLAMA
  • #1 8318613
    KitekMJ
    Poziom 10  
    Witam Panowie, zwracam się do was z ogromną prośbą, chcę powrócić do żywych mój 30letni, piękny gramofon - Unitra Fonica Daniel G-1100fs - wygrzebałem go z piwnicy - leżał tam ponad 10 lat... Bogu dzięki jest na prawdę w dobrym stanie! wszystkie dotykowe sensory działają, tylko dwa z nich nie świecą ale to już drobnostka... problemem jest ramię. Jeden z kabelków jest zerwany, prawdopodobnie ten odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie ramienia ponieważ na boki ramię chodzi prawidłowo ( zamieszczę zdjęcia i filmik )... następnie, nie posiadam do niego igły, wiem, że jest to MF100 i ponoć 104 też podchodzi - tyle odnośnie gramofonu.
    Następną sprawą są kolumny, także Unitra - Tonsil 30W 8 omów... basy do wymiany ponieważ membrany po 30 latach dosłownie kruszą się :| i w jednej z kolumn nie działa głośnik wysoko tonowy - tyle odnośnie kolumn.
    Ostatnią sprawą jest wzmacniacz, chcę kupić jakiś używany - interesuje mnie tylko Unitra - chcę poskładać ten sprzęt w całości pod logiem wspaniałej, polskiej firmy Unitra ;)
    Cały zestaw jest zestawem mojego ojca kiedy był nastolatkiem... szkoda, że sprzedał wzmacniacz - był to piękny WS - 503.
    Ogólnie moja prośba polega na doradzeniu przez was jak robić to ramię? czy igłę kupować nówkę czy też używaną... odnośnie kolumn jakie basy kupić? chciałbym kupić te same... dostane gdzieś takie? jaki głośnik wysoko tonowy i jakie wzmacniacze polecacie do mojego sprzętu? ;) odnośnie części używanych - igła, bas, wysoko tonowy, wzmacniacz - może ktoś z was ma co do upchnięcia?
    Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że pomożecie mi ożywić to cudo:D!
    Aha jest jeszcze jeden problem - kasa - ale w tym to mi chyba nie pomożecie :D

[url=http://img822.imageshack.us/g/[/url]

Proszę wstawić zdjęcia w sposób właściwy.
    Regulamin pkt. 10.11.
    GM
  • REKLAMA
  • #2 8318831
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8318871
    KitekMJ
    Poziom 10  
    dj-MatyAS napisał:
    "...moja prośba polega na doradzeniu przez was jak robić to ramię?..."
    Można prościej? O co chodzi z tym ramieniem? I co chcesz z nim robić?

Naprawić je. Jak to zrobić? Czy ktoś wie za co odpowiedzialny jest ten zerwany kabelek... czy ktoś ma igłę do odsprzedania... jaką kupić?... ... poskładać to ramię do kupy...
  • REKLAMA
  • #4 8318971
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    A skąd mamy wiedzieć co to za kabelek jest oderwany i gdzie go przylutować? Schemat w łapki i wsio jasne. Igłę można bez problemu kupić w wielu sklepach - wystarczy w google poszukać, a jaką kupić? Taką, jaka tam być powinna.

Do roboty, a jak nie to kosz...
  • #5 8319030
    KitekMJ
    Poziom 10  
    Ok to ramię będę robił... w kolumny coś wsadzę... doradzcie mi tylko jaki wzmacniacz do tego typu sprzętu... jakiś konkretny model polecacie?
  • REKLAMA
  • #6 8319084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8320567
    KitekMJ
    Poziom 10  
    dj-MatyAS nie wiem czy widziałeś fotki... są pod filmikiem - link do albumu fotek. Kabelek wychodzi z ramienia czyli z wnętrza gramofonu... boję się rozkręcać ramię i gramofon żeby czegoś nie zepsuć... ktoś będzie mi musiał dospawać ten kabelek...
  • #8 8321815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8325379
    Booorek89
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    KitekMJ napisał:
    dj-MatyAS nie wiem czy widziałeś fotki... są pod filmikiem - link do albumu fotek. Kabelek wychodzi z ramienia czyli z wnętrza gramofonu... boję się rozkręcać ramię i gramofon żeby czegoś nie zepsuć... ktoś będzie mi musiał dospawać ten kabelek...

Dospawać? Chyba przylutować :) Masz w ramieniu 4 kabelki. Czerwony, żółty (biały) oraz niebieski i zielony. Te dwa ostatnie to masa, a dwa pierwsze to sygnałowe. W ramieniu jeszcze powinien być (przy mocowaniu samym) czarny kabelek, który również łączysz z masą. Dwa masowe zazwyczaj łączysz z koszykiem (jest on w ramieniu, odkręcany od spodu małą śrubką) w jego dolnych pinach. Dwa pozostałe na górze. I potem z drugiej strony tymi samymi kolorami wyprowadzasz przewody z koszyka do wkładki (przymocowana jest do headshella). Mocując je najlepiej wykręcić wkładkę z headshella. Jak to sprawdzisz, to pisz dalej jak postępy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w naprawie gramofonu Unitra Fonica Daniel G-1100fs, który przez 30 lat był nieużywany. Gramofon jest w dobrym stanie, jednak występuje problem z ramieniem, gdzie jeden z kabelków odpowiedzialnych za podnoszenie i opuszczanie ramienia jest zerwany. Użytkownik nie ma również igły, która powinna być MF100 lub MF104. Dodatkowo, kolumny Unitra Tonsil 30W wymagają wymiany membran basowych oraz naprawy głośnika wysokotonowego. Użytkownik poszukuje także wzmacniacza Unitra, preferując modele PA 2801 lub PA 426/427.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA