logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karty SD 2GB i 4GB nieczytelne w radiu po formacie na Win 7 32bit

starostarp 27 Lip 2010 14:15 18152 16
REKLAMA
  • #1 8335305
    starostarp
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Sz. P.

Z samego tematu można odczytać mój problem - nie mniej jednak odrobina szczegółów:

Dysponuję dwiema kartami SD:
    - 2 GB;
    - 4 GB;

Obydwie były wykorzystywane w radiu samochodowym, odkąd zostały tylko kupione.
    Nie wiem co mi przyszło do głowy ale wsadziłem obydwie do laptopa (win_7 32bit) i od tego czasu są widziane w lapku, da się wgrać na nie dane np. mp3 ale radio samochodowe ich już nie widzi.

Macie jakieś sugestie / sprawdzone rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #2 8335584
    juzef95
    Poziom 11  
    Nie założyłes na nie hasała, jeśli tak to w jakim sprzęcie to tylko w tym samym maż mozliwość usunięcia go, przez podanie hasła, lub na kartach są małe przełączniczki (białe) to jest blokada jeśli tam zablokowałeś to mzoę to pokombinuj.
    Pozdrawiam

Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Karty SD 2GB i 4GB nieczytelne w radiu po formacie na Win 7 32bit Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
  • #3 8335684
    Sciemek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy nie sformatowałeś tych kart w windowsie? Jeśli tak to zgraj z nich wszystkie dane i sformatuj w radiu.
  • #4 8336999
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Być może sformatowałeś w systemie NTFS, a radio nie obsługuje takiego systemu. Sformatuj w systemie FAT16, wtedy radio powinno czytać, bo to jest najstarszy system i najprostszy do zaimplementowania w takich różnych sprzętach.
  • REKLAMA
  • #6 8337249
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Tak, FAT16 ma limit wielkości partycji 2GB.
  • #7 8337312
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Możliwe iż Twój system Windows 7 "z wrodzonej przekory" użył systemu plików exFAT (dość świeży system plików, ale na razie nie jest standardowo używany jako system plików na mediach przenośnych),
    więc może lepiej będzie jak zaopatrzysz się w osobny programik , poszukaj np. HP USB Disk Format Tool
    albo użyj SD Formatter ze str. => http://www.sdcard.org/consumers/formatter_3/
    by Windows już nie mieszał w sys. plików.

I zrób tak jak radzą koledzy powyżej, wybieraj opcje FAT / FAT32.
  • #8 8339029
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    W przypadku użycia czytnika po USB i programu RMPrepUSB możesz wykonać "Clean" (Wipe MBR) i przeprowadzić ponowny, odpowiedni format (jeśli chcesz zobaczyć układ i rodzaj partycji to wybierz USB Info i później tylko OK).
  • #9 8340573
    starostarp
    Poziom 10  
    Sz. P.

Poszedłem za radą gsm_virus, pobrałem program, zainstalowałem i za jego pomocą sformatowałem obydwie karty.
    Ta 2GB jest widoczna przez radio i wgrane mp3 na nią przez radio są odtwarzane. Wprawdzie mam wrażenie że radio bardzo wolno odczytuje zawartość SD pomimo wgrania tylko 4 plików. Ale działa.
    Natomiast ta 4 GB nadal nie jest widziana w radiu.
    Wspomnę tylko że od momentu włożenia karty 2GB radio jakoś dziwnie mi się zachowuje - np. strasznie długo wyszukuje stacji radiowych. Zachowuje się jak komórki na mrozie.

Macie jeszcze jakieś pomysły jak "wskrzesić" tą SD 4 GB?
  • #10 8340873
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Wykonaj ponownie format przy użyciu BOOTICE i zobacz czy nadal dzieje się to samo?
    (w programie wybierz: "Perform Fomat" > USB-HDD mode (Single Partition) > FAT32)
  • REKLAMA
  • #11 8340936
    starostarp
    Poziom 10  
    Opcję tą co piszesz Pidar mam nie aktywną.
    Ale może ja nie dopowiedziałem - nie ma czytnika na USB - ino w lapku wbudowany. Nie wiem czy to różnica?
  • REKLAMA
  • #12 8341037
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Czytnik kart SD przez USB możesz tanio kupić lub wypożyczyć od znajomych.
    Podaj jeszcze model radia samochodowego i modele tych kart SD.
  • #13 8341082
    starostarp
    Poziom 10  
    Co do pożyczania: popytam - może ktoś w pracy...?

Radio:
    Peiying PY-6168U

Karta I: (ta co już działa)
    2GB Kingston

Karta II: (ta co nie robi)
    4GB SanDisk (SDHC Card)
  • #14 8342229
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    starostarp napisał:
    Ta 2GB jest widoczna przez radio i wgrane mp3 na nią przez radio są odtwarzane. Wprawdzie mam wrażenie że radio bardzo wolno odczytuje zawartość SD pomimo wgrania tylko 4 plików. Ale działa.
    Natomiast ta 4 GB nadal nie jest widziana w radiu.
    Wspomnę tylko że od momentu włożenia karty 2GB radio jakoś dziwnie mi się zachowuje - np. strasznie długo wyszukuje stacji radiowych. Zachowuje się jak komórki na mrozie.

Przypuszczam, że ten radioodtwarzacz ma funkcję ogólnego resetu - czy już to wypróbowałeś? Oprócz czytnika kart ma jeszcze wejście mini USB, gdzie można sprawdzić jak przez to połączenie (karta SD > czytnik USB + przejściówka na mini USB) zachowywała się ta karta 2GB i czy została by wykryta ta 4GB SDHC? - to jest moja sugestia, a przyczyn problemu może być więcej, choćby zimne luty w radioodtwarzaczu lub brak styków w czytniku. Oczywiście najszybciej zdiagnozuje się karty SD i tu trzeba mieć pewność, że są w pełni sprawne.
  • #15 8343572
    starostarp
    Poziom 10  
    Przycisk reset użyłem od razu gdy tylko radio zaczęło działać jak ślimak. Nie pomogło - odłączyłem go od zasilania (klamry od akumulatora) i dopiero to pomogło. Radio wróciło do poprawnego działania (szybkiego). Niestety nadal nie dysponuję czytnikiem kart SD, więc w/w test będzie musiał poczekać.
    Jednak nadal mnie zastanawia - skoro ta 2 GB odżyła - to czemu ta 4 nie chce. Obydwie nadal są widziane w lapku, z stąd wnioskuję że są sprawne. Czy format programem SD Formatter i zmiana na FAT 16, który ma limit na 2 GB nie powoduje tego że ta 4 GB nie działa?
  • #16 8343865
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    starostarp napisał:
    Czy format programem SD Formatter i zmiana na FAT 16, który ma limit na 2 GB nie powoduje tego że ta 4 GB nie działa?

Chyba nie ma problemu sformatowac na FAT32 i sprawdzić czy ją wykryje czytnik w radioodtwarzaczu?
    Dołączam mały program, w którym dokonasz także odpowiedniego formatu (myślę, że zadziała pod Twoim Windowsem 7 32bit):
    Załączniki:
    • RMFORMAT.rar (11.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 8346908
    starostarp
    Poziom 10  
    Pożyczyłem czytnik SD na USB no i za pomocą w/w programików formatowałem na FAT 32.

I teraz jak wkładam do czytnika radiowego tą 4GB - error 06 i nie odczyta, natomiast jak pidar prosił - SD > czytnik > przejściówka na miniUSB i radyjko tą 4GB kartę widzi.

Możliwe, że radio tak jak to mają niektóre - starsze aparaty fotograficzne nie obsługuje karty powyżej 2GB? (w instrukcji słowa na ten temat nie widzę)

-------------edit
    Włożyłem tą 4GB kartę do aparatu - ładnie pięknie zapisuje zdjęcia na niej.
    Nie wiem czy wcześniej tak było - bo nie testowałem.
    Ale wszystko wskazuje że jednak moje radio 4GB nie widzi. Przetestuję kartę w radiu ojca - u niego wiem że działała wcześniej.

Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc - jak tematu nie zamkną to dam znać czy na pewno działa - ale po weekendzie.
    ------------------edit 2
    hmy...
    Co ciekawe...
    wgrywam 1 lub tam 5 mp3'jek i ta 4GB działa, ale jak wgram z 100 to juz nie - tzn - zczytuje ją.... i zczytuje..... i tak bez końca...

No nic - karty tak czy siak działają - raczej tu juz wina radia - a wiec temat można zakończyć.

Jeszcze raz wszystkim podziękował za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odczytem kart SD 2GB i 4GB w radiu samochodowym po ich sformatowaniu w systemie Windows 7 32-bit. Karta 2GB po sformatowaniu działa, natomiast 4GB nie jest widoczna w radiu. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody formatowania, w tym użycie systemów plików FAT16 i FAT32, oraz programów takich jak HP USB Disk Format Tool i SD Formatter. Po przetestowaniu karty 4GB w aparacie fotograficznym, okazało się, że działa, co sugeruje, że problem leży w radiu. Użytkownik zauważył, że radio może nie obsługiwać kart powyżej 2GB, co potwierdzają niektóre starsze urządzenia. Dodatkowo, karta 4GB działa z mniejszą ilością plików MP3, co może wskazywać na ograniczenia w odtwarzaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA