Witam. Nabyłem drogą kupna OR Unitra Diora DMP-602 Taraban 2. Włączyłem do sieci zobaczyłem że żarówki się palą coś trzeszczy itd...więc wziąłem się za przestrajanie( nie po raz pierwszy). Przestrajałem według instrukcji którą można znaleźć na forum, bawiłem sie cewkami, rozszerzałem cewkę od heterodyny by zwiększyć zakres odbieranej częstotliwości, rozszerzałem cewkę odpowiedzialną za wzmocnienie itd... niestety radio po wymianie kondensatorów i tych operacjach nie zbiera ani jednej stacji. Co więcej...nawet nie szumi jak to radio... tylko słychać przydźwięk...masa...jak dotknę palcem gniazda magnetofonu to ten przydźwięk się nasila ( to raczej normalne). Oczywiście mam włączony klawisz "U". Dodam jeszcze, że sprawdzałem napięcia w części głowicy, i porównywałem z tymi zaznaczonymi w instrukcji serwisowej, wychodzi na to że działa. Proszę szanownych kolegów o porady, instrukcje, wskazówki, co mogłem zrobić źle przy przestrajaniu? Dlaczego nie zbiera ani jednej stacji... nic a nic... Dodaję jeszcze że niektóre elementy na płytce OR są zaśniedziałe, co wskazuje na to że poprzedni właściciel trzymał go w dość zawilgoconym pomieszczeniu, o ile w ogóle... w pomieszczeniu. Nabyłem go za śmieszną kwotę 5 zł, z nadzieją że pójdzie na części, lecz spodobał mi się i chciałbym go zostawić.
Pozdrawiam i proszę o pomoc. DJ JOKER
P.S. Odbiorniki radiowe to nowa dla mnie dziedzina i właśnie zaczynam moją przygodę z nimi, dlatego proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam i proszę o pomoc. DJ JOKER
P.S. Odbiorniki radiowe to nowa dla mnie dziedzina i właśnie zaczynam moją przygodę z nimi, dlatego proszę o wyrozumiałość