logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja Projektora HD z monitora LCD 13,3"...

andrewxxx 18 Sie 2010 12:17 1127 2
REKLAMA
  • #1 8410866
    andrewxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich

Zbieram elementy na budowę projektora HD i zastanawiam się na zakupem małego TV w rozdzielczości 1280 x 800 (matryca 13,3"). Dokładnie ten model:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Inne elementy, które już posiadam:
    - rzutnik LECH 3 - działający
    - lampy halogenowe
    - tonę wiatraków
    - tonę szyb z okien
    - narzędzia :)
    - trochę wiedzy... :)

Teraz podstawowe pytania: czy taki TV nadaje się na budowę projektora i jaka będzie trwałość takiej matrycy... ?

Projektor ma służyć głównie do filmów w rozdzielczości HD - wieczorem.

Czy rzutnik LECH 3 mogę wykorzystać do budowy projektora (czy będzie pasował na matryce 13 - 14 " ) ?

Gdzie kupić soczewkę skupiającą (potrzebna do światła).

Czy taki rzutnik LECH 3 posiada w sobie obiektyw, który mogę wykorzystać?

Gdzieś wyczytałem, że do budowy projektora potrzebne są dwie soczewki fresnel .. czy to prawda?

Proszę o opinie, to będzie moja pierwsza konstrukcja... stąd tak proste pytania :)

Skąd pomysł?

Ze względu na fundusze, używany projektor HD kosztuje 1500 zł , a swój mogę
    mieć za 500 zł o ile dobrze liczę... proszę o opinię...

Kompletny brak znajomości regulaminu oraz zasad panujących w dziale DIY Konstrukcje. Proszę temat założyć we właściwym dziale. Dodatkowo link do aukcji (regulamin punkt 10.11). Proszę zapoznać się z regulaminem.
    /Faces/
  • REKLAMA
  • #2 8410956
    mosmati88
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Witam. Na twoim miejscu szukałbym firmowego projektora z spaloną lampą. Tańsze i napewno lepsze niż ustawianie optyki samemu. Halogeny, odprowadzanie ciepła itd... W takiej konstrukcji są to same problemy. Ja osobiście kupiłem epsona EMP-X3 za 126zł i narazie na żarówce halogenowej H1 można w ciemności bez problemu obejrzeć film. A już za parę dni będzie zamontowany xenon 50w. koszt przetwornicy i nowego palnika xenonowego to 120zł. Więc razem daje to 246zł. Zalety: obudowa mała, klilka wejść video... Nie chcę zniechęcać do kombinowania samemu takiego projektora z matrycy lcd, też już zbierałem na nią elementy ale później doszłem do wniosku że nie warto. Pozdrawiam

PS. podstawą w projektorach jest porządna żarówka wyładowcza. Srednio w projektorach jest 170W. A gdyby w samorobionym projektorze matrycę oświetlić halogenem np 500W to są już 2 wielkie problemy: żółte światło i z projektora się robi grzejnik. W żarówkach halogenowych duża część energii idzie na straty= ciepło.
  • #3 8411015
    andrewxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Myślę, że rozdzielczość 1024x768 do filmów HD nie będzie mi pasowała.. a zakup projektora w rozdzielczości 1280x800 jest dużo droższym rozwiązaniem.

Widziałem już projektory w rozdzielczości 1024x768 i 1280x800 - różnica w jakości jest ogromna!

Widziałem obraz z niektórych projektorów 15" i jakość jest bym powiedział, że jest dobra... porównywalna niekiedy do projektów z przedziału cenowego 2000 zł ... więc myślę, że taniej wyjdzie samemu skonstruować projektora, a przy okazji nauczyć się czegoś.
REKLAMA