logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystancyjna sonda lambda - jak odczytywać wskazania?

jarek14r 18 Sie 2010 22:42 5849 14
REKLAMA
  • #1 8413521
    jarek14r
    Poziom 15  
    Ocena: 92
    W mojej astrze II 1.6 8V jest rezystancyjna sonda lambda. Jak interpretować jej wskazania podczas sprawdzania parametrów? słyszałem, że jest to sonda 5V co to znaczy skoro nie jest to sonda napięciowa? czy na kompie będę widział napięcie podstawiane przez sterownik i zmieniane przez rezystancję sondy czy też będą to inne wartości?
  • REKLAMA
  • #2 8413582
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Jest to sonda prądowa.
    Zależy co zapalisz to to będziesz widział-- serio jaki kupiłeś sobie kabelek?
  • REKLAMA
  • #3 8413681
    jarek14r
    Poziom 15  
    Nie mam kabelka sprawdzę u mechanika. Ale co to znaczy, że zależy co zapalę? normalnie chyba widać zmieniające się napięcie ale skoro nie jest to sonda napięciowa to co zobaczę odnośnie sondy?
  • REKLAMA
  • #4 8414179
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1391
    pierwsze słysze o sondzie pradowej w astrze II (czyli g?)

rezystancje sprawdzasz grzałke i niema to nic do pracy sondy
    sonde napięciowa sprawdzisz miernikiem , pradowa czyli szerokopasmowa zwana tez pompą tlenu tylko komputerem. Mozna niby zmierzyć prąd, ale nie jest to miaro dajne.
  • #5 8414336
    barubar
    Poziom 26  
    Ocena: 189
    Takie posty to się powinno zaczynać tak: Wyczytałem tu i tu (link), że mam to i to...Łatwiej by się było odnosić do zapytania wiedząc z czym przyjdzie się zmierzyć.:D Zwykła napięciówka cyrkonowa.
  • REKLAMA
  • #7 8415959
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    W X16SZR jest sonda 1 voltowa, z jednym przewodem,
    nie ma grzania.
    Oznaczenie NGK: OZA401-E6.
  • #8 8416355
    jarek14r
    Poziom 15  
    Czyli w końcu rezystancyjna czy napięciowa bo już nic nie kumam? a co z sondą 5 Volt co to za typ?
  • #9 8416399
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    jarek14r napisał:
    Czyli w końcu rezystancyjnaczy napięciowa bo już nic nie kumam?
    Rezystancyjna
    Cytat:
    a co z sondą 5 Volt co to za typ?
    Napięciowa, cztero, albo 5 przewodowa.
  • #10 8416523
    jarek14r
    Poziom 15  
    No dzięki nareszcie jestem w domu. A może ktoś sie spróbuje odnieść do tych wyników badań, które dostałem przy zakupie auta? co prawda po niemiecku, ale spójrzcie na wartość lambda. Badanie jest z 2006 roku a teraz mam już 137 tyś przebiegu. Są tam różne wartości i nie wiem która powinna mnie interesować.
    Rezystancyjna sonda lambda - jak odczytywać wskazania?
  • #12 8416965
    jarek14r
    Poziom 15  
    No tak właściwie żadne normy nie są przekroczone jednak jest wartość 1.022 więc już nieco powyżej 1 no i od badania minęło ponad 4 lata. Taaak tam sobie gdybam bo właściwie nie świeci mi się check i nie mam żadnych objawów w oprócz słabnięcia silnika po rozgrzaniu, trzeba bardziej wciskać gaz. Spalanie wydaje mi się o jakiś 1 litr za duże. Rok temu na parametrach napięcie się zmieniało ale juz podczas jazdy nie wiadomo co się dzieje. Nie wiem tylko czy łatwo się wykręci... Mechanika raczej odpada gdyż na zimnym auto ciągnie. Skoro sonda działa od ok. 300 st. to znaczy, że początkowo jest ignorowana gdyż sterownik sam podkłada napięcie.
  • #13 8417007
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    Szukasz dziury w całym. Wartość parametru lambda nigdy nie będzie wynosiła równo i idealnie "1", z różnych względów ma być tylko do tej wartości zbliżona. Podgląd napięcia sondy nic tutaj nie da, liczy się czas reakcji sondy, oraz wartości skrajne napięcia, określające jej sprawność. Jedź na stację diagnostyczną, niech wetkają w rurę analizator spalin, wtedy na podstawie wydrukowanych wyników będzie można coś wnioskować. Na wysokość spalania ma wpływ nie tylko sonda.
  • #14 8417010
    barubar
    Poziom 26  
    Ocena: 189
    Przepraszam, w jakim celu chcesz ją wykręcać?
  • #15 8417078
    jarek14r
    Poziom 15  
    robokop: chyba właśnie tak zrobię
    barubar: pisząc to myślałem o ewentualnej wymianie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat rezystancyjnej sondy lambda w samochodzie Astra II 1.6 8V. Użytkownik pyta, jak interpretować wskazania sondy, która nie jest sondą napięciową, a zamiast tego jest opisana jako sonda prądowa. Odpowiedzi wskazują, że sonda ta może być cztero- lub pięcioprzewodowa, a jej działanie różni się od tradycyjnych sond napięciowych. Użytkownicy sugerują, że do sprawdzenia parametrów sondy potrzebny jest komputer diagnostyczny, a nie miernik. Wskazano również, że wartość lambda powinna być bliska 1, ale niekoniecznie idealna. Użytkownik zauważa, że ma problemy z silnikiem, co może być związane z działaniem sondy, i rozważa jej wymianę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA