logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować modem DSL SB51000E z routerem D-Link DI-604 do podziału sygnału?

oli 12 Wrz 2004 03:28 2981 12
REKLAMA
  • #1 847717
    oli
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    witam mam modemik z kablowki motorola surf board jw. z wyjsciami rj45 i usb problem mam taki ze ten modem chodzi tylko z jedna karta sieciowa ktora jest do niego przypisana MAC'iem, a chcialbym sygnal rozdzielic na 3 kompy,czy jak podlacze do tego router d-link di 604 bedzie to chodzic czy bedzie to samo jak podlaczam inna sieciowke czyli nic?? co musze zrobic aby to zadzialalo razem z tym routerem?? czy router tez ma MAC?? jak to razem skonfigurowac do kupy?? pozdrawiam :wink:
  • REKLAMA
  • #2 847817
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Tak router ma równiez adres MAC. Ma również możliwość zmiany adresu MAC. Wystarczy, że ustawisz w routerze adres MAC taki jakiego oczekuje Twój prowider i wszystko bedzie OK.
  • REKLAMA
  • #3 847997
    oli
    Poziom 11  
    a czy mozesz mi napisac cos wiecej jak zmienic tego maca i jak sprawdzic maca tej karty sieciowej, w sieciach jestem aukrat laikiem z gory dziekuje
  • #4 848036
    Freddy
    Poziom 43  
    Jakich widowsów używasz 98 czy XP ?
  • #5 848111
    oli
    Poziom 11  
    uzywam xp
  • REKLAMA
  • #6 848187
    Freddy
    Poziom 43  
    Sprawdź adres MAC tej karty na której działa.
    - Prawy Klawisz Myszy na Połączenie sieciowe
    - Lewy Klawisz Myszy na Połączenie lokalne
    - Wybierz obsługa ---> szczegóły
    poznasz adres MAC karty

Uruchom konfigurację DI-604 i ustaw adres MAC routera
    - przeglądarka internetowa, adres 192.168.0.1
    - wybierz Dynamic IP Address
    - ustaw MAC Adres
    - nacisnij Clone MAC Address
  • #7 848210
    oli
    Poziom 11  
    dziekuje za wielka pomoc jak tylko uruchomie to dam znac pozdrawiam
    ------------------------------------------------------------------------
    jakie kable maja isc z routera do wszystkich 4 kopow?? z crossowane? a od modemu do routera?? prosty kabel? jakie adresy ustawic w komputerach? 1 komp - 192.168.1.1
    2 komp - 192.168.1.2
    3 komp - 192.168.1.3
    4 komp - 192.168.1.4
    maska podsieci 255.255.255.0
    a brama domyslna?? dns?? czy dac wszystko automatyczne??
    pozdrawiam
    --------------------------------------------------------------------------
    2 posty scalono
    j.
  • REKLAMA
  • #8 856235
    Freddy
    Poziom 43  
    Kable nieskrosowane. Adresy mogą być takie jak napisałeś. Grama domyślna, taka jak adres routera. DNS może być a nie musi.
  • #9 863310
    oli
    Poziom 11  
    podlaczylem router dalem filtr mac,adresy sa w kartach automatyczne na kazdym kompie,w routerze jest ip dynamic,wszystko chodzi u kazdego ale mam jeden problem!!! wlaczam allegro chce wystawic przedmiot i jak daje zaladuj zdjecie to laduje a po chcwili pokazuje nie mozna w! a jak probuje bez zdjecia i chce przejsc dalej tez to samo wyskakuje,ale jak podlacze internet do swojej sieciowki bez routera to jest wszystko ok czy moze ktos pomoc?? pozdrawiam
    --------------------------------------------------------------------------
    a po chcwili pokazuje nie mozna wyswielic strony lub nie mozna odnalesc serwera!!!! co jet tam ustawione nie tak ze nie dziala!!! innych opcji nie zmienialem pozdrawiam pomocy
    -------------------------------------------------------------------------
    2 posty scalono
    j.
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

.
  • #10 863659
    seb_tm
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja mam ten sam problem... Do tej pory dzialało ok i nagle przestało, tylko czemu jak ponad 2 lata bez problemu chodziło :(
  • #11 865342
    oli
    Poziom 11  
    moj kolega tez ma identyczny router tylko ma neostrade i tez jest to samo?? moze allegro cos pozmienialo?? pozdrawiam
  • #12 865811
    seb_tm
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja napisałem maila do allegro i otrzymała taką odpowiedz (u mnie zadziałało)

Dziękuję za wiadomość. Od kilku dni część Sprzedających doświadcza problemów podczas wystawiania przedmiotów (np. ładowanie niektórych zdjęć kończy się niepowodzeniem, po potwierdzeniu pojawia się czasami pusta strona lub komunikat "nie można znaleźć strony"). Problemy dotyczą formularza sprzedaży na stronie WWW, ale także programów komputerowych takich jak Allegro Uploader. Zapewniam, że intensywnie pracujemy nad rozwiązaniem problemów. Przepraszam za utrudnienia.

Tymczasowym rozwiązaniem, które może pomóc jest ustawienie w przeglądarce połączenia za pośrednictwem tzw. serwera proxy. Zalecam użycie proxy w3cache.icm.edu.pl oraz portu numer 8080. Aby skonfigurować proxy w przelądarce Internet Explorer, należy wybrać Narzędzia / Opcje internetowe / Połączenia, a następnie nacisnąć przycisk "Ustawienia sieci LAN". W oknie, które się wyświetli znajduje się pole "Serwery proxy". Nie mogę jednak zagwarantować, że ten sposób będzie skuteczny w każdym przypadku.

Mam nadzieję, że szybko znajdziemy rozwiązanie i sytuacja wkrótce wróci do normy.

Miejmy nadzieję ze to poprawią.
  • #13 865872
    oli
    Poziom 11  
    witam u mnie tez to pomoglo i teraz dziala ok,tez pisalem do allegro ale mi jeszcze nie odpisali pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji modemu DSL Motorola Surfboard SB51000E z routerem D-Link DI-604 w celu podziału sygnału internetowego na kilka komputerów. Problemem jest przypisanie modemu do jednej karty sieciowej na podstawie adresu MAC, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie wielu urządzeń. Rozwiązaniem jest ustawienie w routerze D-Link DI-604 adresu MAC karty sieciowej, do której modem jest przypisany, co można zrobić poprzez funkcję klonowania MAC w panelu konfiguracyjnym routera (adres 192.168.0.1). Do połączenia modemu z routerem należy użyć kabla prostego, a do podłączenia komputerów do routera – kabli nieskrzyżowanych. Adresy IP komputerów mogą być ustawione statycznie w podsieci 192.168.1.x z maską 255.255.255.0, a brama domyślna powinna wskazywać na adres routera. DNS może być ustawiony automatycznie lub ręcznie. W trakcie użytkowania pojawił się problem z dostępem do serwisu Allegro, gdzie ładowanie zdjęć i przejście dalej kończyło się błędem „nie można wyświetlić strony” lub „nie można odnaleźć serwera”. Problem ten nie wynikał z konfiguracji sieci, lecz z problemów po stronie Allegro. Tymczasowym rozwiązaniem było skonfigurowanie w przeglądarce serwera proxy (np. w3cache.icm.edu.pl, port 8080), co przywróciło poprawne działanie serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA