logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować DI-624 do udostępniania internetu na dwa komputery?

raffm 11 Maj 2006 18:41 1262 4
REKLAMA
  • #1 2615752
    raffm
    Poziom 12  
    Witam

Mam 2 komutery i do pierwszego podłączony internet poprzez USB, następnie chcę go udostępnić na drugi komputer według dołączonego schematu. Modem kablowy to Motorola SB4200 (adres IP przypisany do MAC modemu), ruter to D-Link DI-624, a karta Wi-Fi w 2 kompie to Planet WL-8310. Kto mi pomoże poprawnie skonfigurować sieć. Po pierwszym skonfigurowaniu okazało się że sieć pomiędzy komputerami jest ale nie ma internetu, a po pewnym czasie internet również znika na kompie do którego podłączony jest modem. Jeżeli potrzebne więcej informacji to proszę pytać.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować DI-624 do udostępniania internetu na dwa komputery? ___sieć z d-link.jpg (21.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2767632
    mieszko I
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Ja mam to skonfigurowane w następujący sposób:
    INTERNET >> DI-624 > Komputer 1 przez kabel, Komputer 2 Wi-Fi
  • REKLAMA
  • #3 2767923
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Jeśli modem masz podłączony przez Ethernet to musisz sklonować MAC karty z "komputer 1" do routera lub zrestartować modem po podłączeniu go do routera.
    Ewentualne połączenie modemu z komputerem porzez USB - odłącz.
  • REKLAMA
  • #4 2768251
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jezeli to ma byc wg tego schematu to: nalezy zrobic podsice miedzu PC1 a dlinkiem z zakresu np 192.168.0.x po wlaczeniu udostepniani apolaczenia w PC1, a pomiedzy PC2 a dlinkiem nastepna podsiec a adresacja juz dowolnie albo statyczna albo dynamiczna, podsiec inna np 10.0.0.x, chyba wiadomo o czym mowie. Podlaczenie popdzez ethernet modemu do kompa czy routera to inna sprawa ale autor nie sugeruje widze tego sposobu.
  • #5 2771967
    raffm
    Poziom 12  
    Dzięki wszystki!!!

Dawno nie zagladalem tu ale przypadkiem udalo mi sie samemu rozwiazac problem. Tak jak pisal kolega trocse wystarczylo stworzyc podsiec i odpowiednie adresy IP wpisac w konfiguracji rutera. Najwazniejsze ze dziala.

Pozdrowienia
REKLAMA