Witam SQ5AZP!
W skrócie: kupiłem KEMPPI MINARC 150 bez tranzystorów. Zainstalowałem jakieś substytuty i próbował go uruchomić, oczywiście po zmianie wszystkiego innego znalazł zniszczony (Bzx85C15 10 Ohm w sieciach, etc), poczynając od 1 drugi wentylator i zatrzymał się. I podejrzanych problem z uzwojeniem pomocniczym X14-X15 i owinięty 2 odwraca uzwojenia transformatora i połączone zaciski X14 i X15 zamiast pierwotnego uzwojenia. Urządzenie zaczęło natychmiast, ja poprawić napięcie wyjściowe ... więc założyć, że uzwojenia pomocniczego jest coś odwrócony zacisków X14 do X15, że mogę umieścić przewód anody diody V17 i X15 do X14 tabeli nici. Nie mogliśmy pomylić nici, X15 z pochodnią ferrytową.
Jeżeli przewody zostawić X14 i X15 jak odkryliśmy (lutowanie wydawało prawdziwe ...) i objął prowadzenie z OUT + do X10, urządzenie włączone, ale napięcie wyjściowe wynosi około 90 v. Jeśli wzięliśmy rezystora R22 (10kOhm) z na płytce Z001, ale przy podłączonym X10 napięcie na wyjściu staje się 109v!
Zaciski X14-X15 odwróconych (inne niż znaleziona) spoiny urządzenie dobrze się jeszcze 150 A, ale ma problem: przylepne (nawet celowe) wzrost prądu (z potencjometrem na minimum) i do 70A pozostaje tak samo jak pozostawiam sklejoną elektrodę.
Co ciekawe, jeśli pozwolę zacisków X14 i X15 normalne i zgasić elektrodę zacisku X10 w krótkim antistickul pracy i urządzenia rytmicznej odłącza zasilanie. Myślę, że to właśnie ona musiała zrobić, prawda?
Zmieniłem: zarówno MUR 460, jak i oba RURG3060, zarówno LM239, UC2844, wszystkie diody na module A001, usunęliśmy i sprawdziliśmy wszystkie kondensatory na A001 i rezystory. Potencjometr jest w porządku. Zdemontowałem diody 60APU04 i sprawdziłem je, zaczynając od jednego ... Tymczasowo zastąpiłem CNY65A innym transoptorem, a urządzenie zachowuje się identycznie ...
W końcu udało mi się ukończyć schemat A001 i poprawić błędy znalezione w sieci. Jutro pokażę jej tutaj.
Sprawdziłem wszystko OCV (napięcie w obwodzie otwartym), z wyjątkiem CNY65A ... ale z innym transoptorem napięcie wyjściowe jest bardzo zbliżone, poprawiłem je, umieszczając 100KOHM na R29 (R24) Z001.
Zmienię też CNY65A, niestety na ostatnim rozkazie po ciemku, zapomniałem przekazać go na liście ...
I jeszcze jedno: antystryk odpowiada za N4 (5in +, 4in-, 2 out) Umieszczenie równolegle z R55 100K może wymusić wejście na antystick, ale nie wydaje się normalne, aby zmienić schemat, aby przejść ...
Dodano po 14 [godziny] 36 [minuty]:
Oto wykres A001 z wartościami składowymi i napięciowymi, tak jak je znalazłem.Zauważ, że gwint X14 jest podłączony do zacisku X15, a X15 jest podłączony do zacisku X14.
Załączniki:
-
KEMPPI MINARC 150 A001 si partial Z001.pdf
(401.47 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.