logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świeci kontrolka ładowania w C-360 po wymianie altelnatora

SHREK237 23 Wrz 2010 12:26 17919 7
REKLAMA
  • #1 8541381
    SHREK237
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich.
    Ostatnio w C-360 wymieniłem prądnice na alternator. Problem w tym , że cały czas mi świeci kontrolka od ładowania.
    Wszystko podłączone jest następująco:
    Od alternatora dwa przewody czerwony(grubszy) i czarny. Czerwony podłączony do rozrusznika , a następnie kablem grubym do akumulatora pod plusa. (Alternator podaje napięcie 2,3V).
    Od alternatora czarny połączony z zielonym i leci do regulatora napięcia.
    Przewód brązowy wisi koło alternatora(nie wiem gdzie go podłączyć) leci do regulatora napięcia. Z niego tym samym stykiem leci do kontrolki ładowania. Z kontrolki ładowania wychodzi czarny pod stacyjkę. Nie wiem czy ze stacyjki wychodzi dalej i dokąd??
    Od regulatora napięcia wychodzi jeszcze jeden przewód (żółty) który idzie do rozrusznika.
    Cały czas świeci kontrolka od ładowania. w czym tkwi problem.
    Aha wcześniej przewód od alternatora( ten gruby czerwony) był połączony z brązowym , który leci do regulatora napięcia i też kontrolka od ładowania cały czas świeciła.
    Bardzo proszę o pomoc , bo nie wiem co jest nie tak.
    Może regulator napięcia zepsuty??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8541394
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Przede wszystkim - co to za alternator i co za regulator napięcia ? Czy przypadkiem alternator nie posiada regulatora już "na sobie" a Ty nie próbujesz zastosować regulatora prądnicy, który był w poprzednim obwodzie ?
  • REKLAMA
  • #3 8541436
    SHREK237
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Alternator oraz regulator napięcia taki jak na załączonych fotkach.
    Wszystko podłączałem pod stary regulator napięcia , który był podłączony pod prądnice.
    Załączniki:
    • Świeci kontrolka ładowania w C-360 po wymianie altelnatora DSC00175.JPG (82.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Świeci kontrolka ładowania w C-360 po wymianie altelnatora DSC00172.JPG (134.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 8541484
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2155
    Dlaczego coś robisz na pałę a później pytasz zamiast poczytać ,na tym forum jest tego rzeka a twoje wypociny na nic się zdają bo wszystko źle.P
  • REKLAMA
  • #5 8541505
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Cóż..co do alternatora, to lepiej byś zrobił, gdybyś zamiast go fotografować - co wiele nie wnosi - podał chociażby zawartość tabliczki znamionowej...
    Więc po pierwsze - wywal regulator prądnicy ! - i módl się, żeby alternator był wciąż sprawny... Podaj przynajmniej oznaczenia z zacisków , bo nie jestem pewien co widzę na zdjęciu, ale wydaje mi się, że jest jeszcze jeden zacisk śrubowy - to może zaważyć na tym, czy altek jest z regulatorem czy też nie.
  • REKLAMA
  • #6 8542910
    cichus
    Poziom 22  
    Ocena: 431
    Witam. Montowałem taki alternator swego czasu w tym ciągniku. Widzę, że jest to alternator z agromy bo ma fabryczne mocowanie pod ten model. Zrób tak: odłącz całkowicie stary regulator od prądnicy. Ten alternator ma wbudowany regulator napięcia. Jeden kabel "ładowanie" podłącz pod zacisk rozrusznika(gdzie dochodzi kabel z akumulatora) a drugi pod lampkę sygnalizacyjną ładowania. Ten typ ma 9 diód więc przekaźnik bedzię zbędny. Jeśli jeszcze nie uszkodziłeś alternatora to przy takim połączeniu jak powiedziałem musi działać.
  • #7 8544453
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Faktycznie zdjęcia nic nie wyjaśniają. Ale zakładając, że mamy do czynienia z prostym urządzeniem to można z tego wyjść. Po pierwsze podłączenie alternatora z rozrusznikiem (chyba odpowiednie) należy wykonać mocniejszym/grubszym przewodem. Jak sobie wyobrażasz przepływ prądu rzędu 50 A przez ten przewód, który zamontowałeś (wygląda mi na 1,5 mm kw). Po drugie ten drugi przewód podłącz do lampki kontrolnej a tą zasil ze stacyjki (pozycja po przekręceniu kluczyka). Na wszelki wypadek do lampki zamontuj żarówkę 3-5 W. I wreszcie co oznacza, że alternator podaje napięcie 2,3 V? Jak to zbadałeś? Regulator prądnicy zostaw w spokoju, czy jak wolisz wymontuj.
    Sądzę, że jeśli trochę poszukasz na forum to rozwiązań sporo znajdziesz.
  • #8 8691880
    michalo479
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Tutaj masz schemat podłączenia:
    Świeci kontrolka ładowania w C-360 po wymianie altelnatora

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił prądnicę na alternator w ciągniku C-360, jednak kontrolka ładowania świeci się cały czas. Podłączenie alternatora zostało wykonane do starego regulatora napięcia, co może być przyczyną problemu. Użytkownicy forum sugerują, aby odłączyć stary regulator, ponieważ nowy alternator ma wbudowany regulator napięcia. Należy podłączyć jeden kabel ładowania do zacisku rozrusznika, a drugi do lampki kontrolnej ładowania. Wskazano również na konieczność użycia grubszego przewodu do podłączenia alternatora oraz na sprawdzenie napięcia, które wynosi 2,3 V, co może sugerować uszkodzenie alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA