logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] C-360: Alternator nie ładuje mimo nowego regulatora i sprawnych diod

Dark PL 29 Maj 2019 19:48 837 5
REKLAMA
  • #1 17987225
    Dark PL
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    witam, jakieś kilka miesięcy temu zakupiłem alternator do c-360, ostatnio zauważyłem że nie ładuje więc kupiłem regulator z szczotkami, zero efektów więc alternator poszedł na stół, po sprawdzeniu wszystkich diod i uzwojeń jest z nimi wszystko dobrze, podłączam go na stole tak jak powinien być z żarówką alternator w ogóle się nie wzbudza nie stawia oporu, gdy podłącze bezpośrednio przewód bez żarówki to stawia pewny opór ale nie ładuje, nie wiem co może być przyczyną, rezystancja wirnika to 6 Ohm już z założonymi szczotkami
  • REKLAMA
  • #2 17987235
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Przyczyną jest to, że potrzebujesz jakiegokolwiek elektryka, który ustali w czym rzecz. Na początek proszę poprawić tytuł - nie ma takiej usterki jak "problem", a potem doprowadzić treść postu do porządku. O umieszczaniu postów w odpowiednich działach nie wspomnę.
  • REKLAMA
  • #3 17987451
    Dark PL
    Poziom 6  
    oj tam od razu elektryka, mam podstawową wiedzę na temat elektryki więc raczej będzie zbędny, jeszcze raz rozebrałem go i sprawdziłem wszystkie diody ale teraz żarówką i wyszło że wszystko jest dobrze wiec teoretycznie powinien działać, teraz zauważyłem że jak się wkręci na wysokie obroty około (2800) to się wzbudzi i wtedy obroty mogą spaść a i tak ładuje, tylko dlaczego on się załączą dopiero przy takich obrotach dodam że uzwojenia sprawdzone 0,5 ohm na stojanie i około 5 ohm na wirniku, żarówka 2w,

Dodano po 50 [sekundy]:

Dark PL napisał:
    oj tam od razu elektryka, mam podstawową wiedzę na temat elektryki więc raczej będzie zbędny, jeszcze raz rozebrałem go i sprawdziłem wszystkie diody ale teraz żarówką i wyszło że wszystko jest dobrze wiec teoretycznie powinien działać, teraz zauważyłem że jak się wkręci na wysokie obroty około (2800) to się wzbudzi i wtedy obroty mogą spaść a i tak ładuje, tylko dlaczego on się załączą dopiero przy takich obrotach dodam że uzwojenia sprawdzone 0,5 ohm na stojanie i około 5 ohm na wirniku, żarówka 2w,

testowałem go na stole za pomocą wiertarki
  • REKLAMA
  • #4 17987588
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Dark PL napisał:
    mam podstawową wiedzę na temat elektryki

Nie wydaje mi się:
    Dark PL napisał:
    dodam że uzwojenia sprawdzone 0,5 ohm na stojanie i około 5 ohm na wirniku

Co to za sprawdzenie? Żadne.
    Podstawowe pytanie:
    -co to za alternator?
    Dark PL napisał:
    teraz zauważyłem że jak się wkręci na wysokie obroty około (2800) to się wzbudzi i wtedy obroty mogą spaść a i tak ładuje, tylko dlaczego on się załączą dopiero przy takich obrotach
    Jakbyś był spostrzegawczy, to byś zauważył, ze w samochodzie masz malutkie kółko na alternatorze, a duże na silniku - przełożenie co najmniej 1:2 - 1:3. Czyli nawet na biegu jałowym, kiedy silnik ma w okolicach 800-900 obr/min, alternator ma co najmniej dwa- trzy razy tyle. W traktorze, gdzie masz bieg jałowy nierzadko w okolicach 600 obr/min, a obroty max 1800-2000 obr/min, normalne że będzie ładował z opóźnieniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17987679
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Możesz założyć żarówkę 4W to będzie szybciej się wzbudzał. Ma to jedną małą uboczną wadę - jak zgasisz ciągnik i nie wyjmiesz kluczyka, to mocniejsza żarówka potrafi po czasie przygrzać plastyk kontrolki (2W tego nie zrobi).
  • #6 17988817
    Dark PL
    Poziom 6  
    kupiłem żarówkę 4w i po problemie, dzięki wszystkim za pomoc
REKLAMA