logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.6 1995 – wysokie zużycie benzyny mimo jazdy na LPG, przyczyny?

QCoo 26 Wrz 2010 12:19 680 5
REKLAMA
  • #1 8551832
    QCoo
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam. Zdecydowałem sie zamieścić ten temat ponieważ nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na mój problem.

Mianowicie posiadam Astrę F '95. Instalacja gazowa została założona w połowie zeszłego roku i akurat z nią nie dzieją się żadne problemy. Niestety moja bolączka polega na spalaniu Pb95. Mianowicie zatankowałem benzynę do pełna (45 litrów) na początku miesiąca, a pod koniec auta już nie mogłem uruchomić ponieważ w baku było pusto. A chciałbym dodać, że benzynę używał wyłącznie do uruchamiania silnika i ewentualnego jego nagrzania (nie więcej niż 2 minuty) po czym przełączam na gaz. Oczywiście gdy silnik jest rozgrzany to przełączam od razu. A auto odpalam średnio 4 razy dziennie.
    Silnik oglądał elektro-mechanik (bo był akurat pod ręką). Zbadał sondę lambdę i stwierdził, że nie jest w najlepszym stanie, ale jeszcze jest sprawna. Tzn podawała poprawne wyniki po zbadaniu. Badał także ciśnienie paliwa. Spodziewał się, że może być za wysokie. I tutaj kolejne rozczarowanie ponieważ ciśnienie było trochę niższe od normalnego. Tzn o ile dobrze pamietam normalne to 1 ba a u mnie było 0,8 ba
    Niestety zabrakło narzędzi na sprawdzenie zawartości mieszanki.

Nie mniej czy ktoś potrafi wstępnie doradzić, że moj silnik tak dużo spala benzyny? Wspomniałem o odpalaniu, ale dostrzegam, ze gdybym chciał jeździć tylko na Pb95 to nie wiem czy zbiornik starczyłby na 100 km...

Proszę - poradźcie soć...

Popraw pisownię, p. 8.2, inaczej post trafi do kosza,
    Regulamin p.11.1 umieszczanie w tytule tematu terminów zastępczych jak: "pomoc", "problem", "pilne"itp.,
    manta.
  • REKLAMA
  • #2 8551990
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6565
    Obawiam się, ze nie masz racji pisząc "Instalacja gazowa (...) i akurat z nią nie dzieją się żadne problemy", bo prawie zawsze taki "kwiatki" są spowodowane błędnym montażem instalacji LPG.

Zachęcam Cię do eksperymentu: zakręć zawór przy butli LPG, wyjmij bezpieczniki od instalacji LPG i wyjeździj chociaż ten jeden zbiornik paliwa tylko na benzynie.

Napisz coś więcej o tej instalacji LPG i o aucie (co tam masz za silnik).
  • REKLAMA
  • #3 8551992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 8553708
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Sprawdź dokładnie układ paliwowy a szczególnie przewody możesz mieć wyciek,ja mam silnik X14XE i 10 litry PB starcza mi na jakieś trzy miesiące, co prawda nie rozgrzewam auta po odpaleniu tylko od razu przełączam na LPG.
  • REKLAMA
  • #5 8553820
    QCoo
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Ja mam C14NZ. Sprawdze czy są wycieki, ale nie wydaje mi się. Słyszałem tez ze benzyna jak ucieka po kropelce to od razy wyparowywuje. Nie wiem na ile jest to prawdą... Nie znam się...

Ale inne pytanie? Czy odpalasz tak auto takze w zimie? Ze po odpaleniu od razy zalanczasz na lpg? Nie boisz sie ze silnik dostaje po dupie?
  • #6 8557702
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1534
    Brak poprawy postu,
    kosz.
REKLAMA