logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować elektryczny rozruch w kosiarce NAC z wkrętarką?

andy1978 28 Wrz 2010 20:20 30474 10
  • #1 8561655
    andy1978
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam.
    Posiadam kosiarkę NAC, która ma rozruch mechaniczny (na linkę). Tą kosiarką kosi starsza osoba, która nie ma już siły aby odpalać w taki sposób. Myślałem na temat zakupu kosiarki z rozrusznikiem elektrycznym ale cena mnie przeraziła. Kosiarka elektryczna nie wchodzi w grę.

Rozwiązaniem jest jedynie zamontowanie rozrusznika do tej kosiarki. wybór padł na wkrętarkę podłączoną w miejscu szarpaka. Oczywiście wkrętarka odpowiednio przerobiona i dopasowana na stałe do kosiarki. Jedynie akumulator (ciężki) był by wyjmowany do ładowania.
    Pytanie moje brzmi czy ktoś już się takim czymś zajmował i czy takie rozwiązanie zda egzamin. Nadmieniam iż chodzi mi o w miarę tanie rozwiązanie.
  • #2 8562582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 8563482
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 735
    Nowy rozrusznik do skutera kupisz już za ok 50 zł.
  • #4 8564179
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Mistrzunio1991 napisał:
    Silnik od wkrętarki może być za słaby, aby uruchomić tą kosiarkę. Lepiej poszukaj jakiegoś rozrusznika od skutera, nawet chińskiego.

Wszystko od prędkości obrotowej zależy.

Zwykłą wiertarką da się odpalić silnik spalinowy

Czy da się to zrobić wkrętarką? Może tak, może nie, trzeba by było po prostu sprawdzić.
  • #5 8564552
    andy1978
    Poziom 16  
    A więc tak. Pierwsze próby przebiegły pomyślnie. Podłączyłem wkrętarkę "na krótko" z kołem (chyba magneto się nazywa) i odpaliła od razu. Problem leży w tym że jak przymocuję wkrętarkę na stałe to po odpaleniu silnika kosiarki będzie on kręcił wkrętarką również.
    Jeżeli chodzi o rozrusznik od skutera to sytuacja jest podobna. Potrzebny jest jakiś bendiks lub inne rozwiązanie odłączające rozrusznik po odpaleniu silnika od kosiarki.
  • #6 8566097
    szpeco
    Poziom 14  
    Ocena: 94
    Przy złączeniu ciągłym silnika wkrętarki z kosiarką, można go używać jak prądnicy i ładować akumulator, lub zrobić coś na wzór sprzęgła.
  • #7 8566775
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 223
    andy1978 napisał:
    Potrzebny jest jakiś bendiks lub inne rozwiązanie odłączające rozrusznik po odpaleniu silnika od kosiarki.

Przecież masz gotowy od ręcznego rozruchu.
  • #8 8569274
    szpeco
    Poziom 14  
    Ocena: 94
    Załóz silnik na koło od rozrusznika recznego. Pobserwuje jego pracę a zrozumiesz o co chodzi.
  • #9 8573258
    andy1978
    Poziom 16  
    Ciekawi mnie czy rozrusznik od skutera taki za 50 zł nie ma za dużego poboru mocy i czy bateria od wkrętarki to wytrzyma.
  • #10 8573432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8573676
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Chyba antynobla.
    Skoro osoba starsza to powinna zająć się sprawami na swoją miarę, zamiast koszeniem.
    Ja mogę skosić dwa razy do roku tej osobie za cenę tego rozrusznika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kosiarkę NAC z mechanicznym rozruchem i poszukuje sposobu na zamontowanie elektrycznego rozrusznika, aby ułatwić uruchamianie dla starszej osoby. Proponuje użycie wkrętarki jako rozrusznika, jednak pojawiają się wątpliwości co do jej mocy. Użytkownicy sugerują alternatywne rozwiązania, takie jak zakup rozrusznika od skutera, który można znaleźć w przystępnej cenie. W trakcie dyskusji pojawiają się pomysły na zastosowanie sprzęgła lub prądnicy, aby uniknąć problemów z ciągłym połączeniem wkrętarki z silnikiem kosiarki. Użytkownik wyraża obawy dotyczące poboru mocy rozrusznika od skutera oraz możliwości zasilania go akumulatorem wkrętarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA