logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana bezpieczników topikowych na nadmiarowoprądowe typu S

sobudek 03 Paź 2010 14:43 4453 5
REKLAMA
  • #1 8578792
    sobudek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, ma starą instalację aluminiową w bloku. Niestety nie mam pojęcia jak w puszkach jest to wszystko podłączone. Kable schodzą się do dwóch bezpieczników topikowych. Problem polega na tym, że gdy wyłączy się bezpiecznik to w gniazdkach jest napięcie na obu bolcach a gdy jest włączony to napięcie jest na jednym (wtedy wszystkie odbiorniki działają).

Zamiana bezpieczników topikowych na nadmiarowoprądowe typu S
  • REKLAMA
  • #2 8578805
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    Prawdopodobnie masz bezpieczniki na niewłaściwym przewodzie, powinny być na przewodzie fazowym. Wykręć bezpieczniki i sprawdź czy na ich zasilaniu świeci próbówka, jeśli nie to masz rozwiązanie problemu. Po wyłączeniu bezpiecznika świecą obydwa, ponieważ na jednym wciąż jest faza a drugi "wisi w powietrzu".

Co Cię skłoniło do zmiany tych zabezpieczeń?
  • REKLAMA
  • #3 8578926
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.

Prawdopodobnie mamy do czynienia ze starą siecią 2x110V, i instalacją nie przerabianą od czasów II wojny św.
    Nie został zrobiony porządek w instalacji oraz zabezpieczeniach mieszkaniowych, dlatego na dzień dzisiejszy, po zmianie systemu zasilania budynku,
    mamy zabezpieczony przewód "zerowy".
  • REKLAMA
  • #4 8578935
    sobudek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jak mam załączone bezipeczniki to na kablu 1 i 2 próbówka się nie świeci a jak wyłączę bezpieczniki to na 1 i 2 zapala się próbówka

Ciekawe jest też że jak odłączyłem wszystkie kable od bezpieczników i bezpośrednio połączyłem kabel L z 4 to próbówka pali się też na 2
    a jak podłącze L z 3 to próbówka pali się też na 1

Dodano po 6 [minuty]:

Budynek i instalacja jest z 1965

a chciałem założyć s-ki bo wymieniam częściowo instalację i dołożyłem nowe obwody.
  • REKLAMA
  • #5 8579041
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Jeśli czujesz się na siłach to zrób tak:

Wyłącz napięcie na zasilaniu.
    Zamiast topików wstaw wyłączniki nadprądowe.
    4 zamień z 2, 3 z 1, przewód N (zasilający) podepnij do tej złączki gdzie teraz wpięty jest przewód L, a L wepnij do wyłącznika nadprądowego i zrób mostek do drugiego.

Jeśli jednak nie jesteś pewien czy to zrobisz dobrze wezwij elektryka, który zrobi rozeznanie i podejmie odpowiednie działania.
  • #6 8579710
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    I po pierwsze sprawdź co masz na bolcach! Bo przy niewłaściwym podejściu do sprawy możesz na obudowy wysłać "fazę". Lepiej poczytaj trochę o nowych instalacjach i dopiero zdecyduj czy chcesz sam robić , czy może lepiej życie swoje i bliskich powierzyć komuś odpowiedniemu.
REKLAMA