logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik rozłącza obwód po czasie - wymiana nie pomaga, iskrzenie

Michalxd1232 16 Lip 2018 14:25 1452 15
REKLAMA
  • #1 17331997
    Michalxd1232
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam. Jest u nas kilku letni problem z bezpiecznikiem lub gniazdem. Po jakimś czasie rozłącza obwód. Była próba wymiany najmniejszych L 6A na największe L 20A i nie przynosi to rezultatów. Myślę że to może byłby problem z gniazdem bezpiecznika (zdj. niżej). Inne gniazda (lewe i prawe) działają normalne. W "nowszych" bezpiecznikach iskrzy po jakimś czasie rozłączy obwód. Aktualnie wkręciłem stary bezpiecznik "Made in Poland" 10A i nic nie iskrzy i obwodu gniazda nie rozłącza.
    Załączniki:
    • Bezpiecznik rozłącza obwód po czasie - wymiana nie pomaga, iskrzenie DSC00010.JPG (873.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bezpiecznik rozłącza obwód po czasie - wymiana nie pomaga, iskrzenie DSC00009.JPG (818.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17332008
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Michalxd1232 napisał:
    Myślę że to może byłby problem z gniazdem korka (zdj. niżej)

Oprawa bezpiecznika wygląda fatalnie. Proponuję wymienić od razu na współczesną "eSkę".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17332012
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Przy takim stanie wkrętu stykowego bałbym się spać . Gniazdo do wymiany .
  • #4 17332352
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17332501
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    A ja zapytam kiedy był wykonywany ostatni przegląd pięcioletni instalacji? Dziesięć lat temu? Piętnaście? Nigdy?
  • REKLAMA
  • #6 17332584
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 140
    Jedyna rozsądna i skuteczna porada to:
    Zadzwonić po Pana Elektryka który dokona oględzin, bo skoro tak wygląda oprawa bezpiecznika, to śmiem twierdzić że połączenia za bezpiecznikiem mogą wyglądać podobnie.
    Niestety trzeba będzie "wybulić" parę groszy i żyć w spokoju. Bo zmieniając bezpieczniki w takiej instalacji prosicie się o nieszczęście i pożar.
    Także polecam czym prędzej zadzwonić po wykwalifikowaną osobę jaką jest elektryk a nie być bohaterem w swoim domu i samemu próbować to naprawić :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 17333272
    Wojtek1856
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Najlepiej wymienić gniazda bezpiecznikowe, wyglądają nie najlepiej i możliwe że tam powstaje zwarcie. A jeszcze lepiej było by nieco zmodernizować instalacje i zainstalować "s"-ki.
  • Pomocny post
    #8 17333356
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17333398
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Wojtek1856 napisał:
    Najlepiej wymienić gniazda bezpiecznikowe, wyglądają nie najlepiej i możliwe że tam powstaje zwarcie. A jeszcze lepiej było by nieco zmodernizować instalacje i zainstalować "s"-ki.

Najlepiej wymienić gniazda dlatego bo je zobaczyłeś? A co z resztą instalacji? Przewody schowane, to się nimi nie przejmujemy? I niby gdzie w gniazdach widzisz zwarcie? I skąd twierdzenie, że "s"-ki byłyby lepsze? W jakim sensie "lepsze"?

elel napisał:
    Ośmielam się stwierdzić, że możesz mieć problem z całą instalacją, a tego, że masz kilkuletni problem i dopiero teraz szukasz rozwiązania to nawet nie chce mi się komentować.

Niestety, mam całkiem podobne zdanie.
  • #10 17334409
    Wojtek1856
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    retrofood napisał:
    Wojtek1856 napisał:

Najlepiej wymienić gniazda dlatego bo je zobaczyłeś? A co z resztą instalacji? Przewody schowane, to się nimi nie przejmujemy? I niby gdzie w gniazdach widzisz zwarcie? I skąd twierdzenie, że "s"-ki byłyby lepsze? W jakim sensie "lepsze"?

elel napisał:
    Ośmielam się stwierdzić, że możesz mieć problem z całą instalacją, a tego, że masz kilkuletni problem i dopiero teraz szukasz rozwiązania to nawet nie chce mi się komentować.

Niestety, mam całkiem podobne zdanie.

Po pierwsze, to nie napisałem, że widzę tam zwarcie, chociaż może powstawać, lub nie musi. Równie dobrze może powstawać gdzieś w ścianie.
    A z tymi eskami to troszkę mi sie pomyliło :)
  • #12 17335178
    retrofood
    kierbedz4 napisał:
    W tych gniazdach powinno się wymienić śruby stykowe bo przecież są wykręcane.Śruby powinny być o odpowiedniej średnicy porcelanki zabezpieczającej przed zamontowaniem większej wkładki bezpiecznikowej.

To nie całkiem tak. Z doświadczenia wiem, że w takich przypadkach przeważnie przegrzane i skorodowane są również końcówki przewodów dołączonych do gniazda, a ich izolacja jest wypalona. Dlatego cała instalacja bezwzględnie powinna być przeglądnięta i wyremontowana, bo wymiana jedynie śrub stykowych (kiedyś ograniczników) byłaby tylko takim klajstrowaniem rzeczywistości.
  • #13 17335342
    Michalxd1232
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Odpowiadając wam na to co wyście napisali to że się zagubiłem w temacie, ale jeśli chodzi o ostatnią kontrolę to była w tym roku i sam elektryk mówił przed wymianą licznika czy jak mu tam, że prędzej czy później trzeba wymienić tą instalację (bardziej te bezpieczniki). Oczywiście rodzice czekają na to że "specjalnie" będzie pożar mówiąc o tym aby to szybciej czy prędzej to wymienić. Wiem że rodzice planują wymianę. Chcę jeszcze dopisać że okablowanie po całym domu mamy z miedzi więc problemu to nie powinno być.
  • #14 17335446
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    elel napisał:
    Tam widać wypalone gniazdo i ono się grzeje, wydziela się moc P=I^2*R. Im większa rezystancja styku tym więcej ciepła się wydzieli i to ono powoduje zadziałanie zabezpieczenia.

Nie bardzo rozumiem związek wydzielania się ciepła na styku bezpiecznika z jego przepaleniem.
    Mógłby kolego to wyjaśnić?

Ciepło, które wydziela się na śrubie stykowej wprawdzie ogrzeje trochę główke bezpiecznika, ale na pewno nie będzie to temperatura, która spowoduje przetopienie elementu przewodzącego w główce bezpiecznika.

Natomiast z pewnością podniesie się temperatura styku do którego podłączony jest przewód oraz temperatura samego przewodu. Co z pewnością doprowadza do:
    retrofood napisał:
    przegrzane i skorodowane są również końcówki przewodów dołączonych do gniazda, a ich izolacja jest wypalona.

Autor napisał:
    Michalxd1232 napisał:
    Po jakimś czasie rozłącza obwód.

Nie wiemy czy to rozłączenie, to zadziałanie bezpiecznika, czy tylko przerwa w obwodzie, która po pewnym czasie samoistnie się naprawia.
    Aby zdiagnozować tą usterkę należy zdjąć osłonę i zobaczyć ja wygląda połączenie na śrubie zaciskowej. Jednak powinna to zrobić osoba z odpowiednimi kwalifikacjami. Zdarzało mi się już widzieć tego typu tablice, w których jeden z bezpieczników był przedlicznikowym.
  • #15 17335462
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    kj1 napisał:
    Ciepło, które wydziela się na śrubie stykowej wprawdzie ogrzeje trochę główke bezpiecznika, ale na pewno nie będzie to temperatura, która spowoduje przetopienie elementu przewodzącego w główce bezpiecznika.

Autor nie wkręcał wkładek topikowych, wspomina o L6 czyli zapewne o takim wyłączniku.
    A tu ciepło ze stopki może odgiąć bimetal, a raczej dodać się do normalnego nagrzewania prądem obciążenia.
  • #16 17335557
    retrofood
    kj1 napisał:

Należy czytać pierwszy post. Tam nie ma (nie było) topików tylko automaty o ch-ce L. A ich długotrwałe przegrzewanie powoduje właśnie utratę parametrów i zwalnianie blokady przy niewielkim prądzie. Stwierdzam to z doświadczenia własnego, przy czym wielokrotnego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bezpiecznikiem, który rozłącza obwód po pewnym czasie, mimo wymiany na większe wartości (L 6A na L 20A). Wskazuje na możliwe uszkodzenie gniazda bezpiecznika, podczas gdy inne gniazda działają prawidłowo. W odpowiedziach sugerowane jest, aby wymienić uszkodzone gniazda oraz przeprowadzić przegląd całej instalacji elektrycznej, ponieważ istnieje ryzyko zwarcia i pożaru. Wskazano na konieczność zatrudnienia wykwalifikowanego elektryka do oceny stanu instalacji, a także na problem z przegrzewaniem się styków, co może prowadzić do zadziałania zabezpieczeń. Użytkownik potwierdza, że instalacja jest miedziana, a ostatni przegląd był w tym roku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA