logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Sprinter 2.2 CDI 2003 - trudności z odpalaniem, brak błędów na Launch Diagun

pozar82 04 Paź 2010 12:25 6828 8
REKLAMA
  • #1 8581995
    pozar82
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich. Mam problem ze sprinterem. Nie chce zapalić. Po ok 40 sek. kręcenia rozrusznikiem silnik zapali. Po zgaszeniu już nie chce zapalić. Po podłączeniu do komputera (launch diagun) nie wykazuje zadnego błędu. Czytałem wiele na forum i nie wiem czy jest to spowodowane uszkodzeniem czujnika na listwie wtryskowej czy przewody przelewowe, może wtryskiwacze wysiadły??? Jak to sprawdzić?
    Może ktoś z większym doświadczeniem ze sprinterami ma jakiś pomysł. Od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #2 8582021
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    Zacząć trzeba od dobrej diagnostyki.
  • REKLAMA
  • #3 8582028
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3919
    Skoro nie wiesz jak sprawdzić to oddaj do kogoś.......
  • REKLAMA
  • #4 8582031
    pozar82
    Poziom 10  
    Czyli ten mój program nie bardzo da sobie rady z diagnozą tego silnika?
  • #5 8582036
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3919
    Nie wszystko robi się komputerem
  • REKLAMA
  • #6 8582262
    yarecky3
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    podpiąć przelewy i zobaczyć, który przelewa.
    Najprawdopodobniej jeden wtrysk leje i nie trzyma ciśnienia.
    jakie masz dane podczas kręcenia? jakie ciśnienie paliwa?
    Odpali przy min ciśnieniu ok 200 bar. (180bar)
    Jak masz niższe to nie ma szans
    Próbowałeś samostarta do wlotu powietrza? Jak na samostarcie zapala bez problemu to wtrysk na 99%.
    Daj znać o danych odczytanych (live data).
    Pozdro
  • #7 8599270
    pozar82
    Poziom 10  
    Dziś spróbowałem plaka do kolektora dolotowego. zapalił bez problemu. ciśnienie paliwa przy rozruchu to 110 bar.
  • #8 8602964
    yarecky3
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Stawiałbym na wtrysk. Teraz trzeba ustalić który to. Wiesz co to przelewy? musisz się podpiąć pod każdy wtrysk osobno do przyłącza na górze wtrysku. Uważaj by ich nie połamać. Jak masz menzurki do przelewów to zrobisz to w 5 min. Pamięta, że jak odepniesz wężyki to zaślep główny żeby ci nie lało na silnik.
    Ewentualnie znajdź kogoś, kto ma star'a i niech korekty sprawdzi.
    Co do wymiany samego wtrysku, to oddaj to do sprawdzonego warsztatu bo bardzo łatwo połamać głowicę jak się zapieką. A zapiekają się bardzo często.
    pozdro
  • #9 9513855
    pozar82
    Poziom 10  
    Witam. Sorki że tak długo ale jakoś tak wyszło. Problem rozwiązany. 3 wtryski padły. Regeneracja wtrysków i autko hula. Dzięki za porady. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Mercedesem Sprinterem 2.2 CDI z 2003 roku, który nie chce zapalić po zgaszeniu, mimo braku błędów w diagnostyce komputerowej (Launch Diagun). Po kilku sugestiach, w tym sprawdzenia ciśnienia paliwa i przelewów wtryskiwaczy, użytkownik przetestował samostart, co potwierdziło problem z wtryskiem. Ostatecznie okazało się, że trzy wtryskiwacze były uszkodzone, co zostało rozwiązane przez ich regenerację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA