logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w lutowaniu przewodów lutownicą transformatorową

witek567 04 Paź 2010 17:43 8605 14
REKLAMA
  • #1 8582940
    witek567
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam. Otóż jak lutuje moją lutownicą transformatorową kable to tworzy się kulka cyny zamiast cyna miałaby "spłynąć po kablu". Próbowałem różne kalafonie i cyny. Co może być problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 8582961
    zigiss
    Poziom 14  
    Ocena: 123
    Witam albo masz lutownice z przypalonym grotem który zbyt szybko sie nagrzewa i zrzuca cyne albo twoje przewody są pokryte śniedzią i musisz je oskrobać z tego nalotu lub po prostu są to przewody z metalu którego nie da sie pobielić cyną czyli np. aluminium.
  • REKLAMA
  • #3 8582971
    witek567
    Poziom 17  
    To wystarczy tylko grot przeczyścić papierem ściernym?
  • #4 8582986
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3626
    A skąd mamy wiedzieć? Równie dobrze możesz mieć zbyt chłodną lutownicę i nie grzeje ona na tyle, by lut rozpłynął się po przewodach.
    Wyczyść grot (załóż nowy), zastosuj porządny topnik i dobrze grzej miejsce lutowania.
  • REKLAMA
  • #5 8583713
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    1.Popraw styk grota z lutownicą .Zrób grot z grubszego drutu.
    2.Kup sobie kalafonie. (naprawdę trzeba to mieć tak samo się męczyłem jak ty)
    3.Zmatów trochę kabelki przetrzyj czym kolwiek papierem ostrym nożem.
    4.Końce kabli skomp w kalafoni .
    Grzej największy element.Do niego przystaw cyne i musi się pięknie rozpłynąć .Nagrzej porządnie kabel aż izolacja zacznie się topić. Jak cyna się nie wchłania to punkt 1 lub za słaba lutownica.

!!!!! ZA MAŁO CIEPŁA DOSTAJE KABEL.
    !!!! CYNĘ PRZYSTAWIAMY DO NAGRZANEGO KABLA NIE DO GROTA LUTOWNICY. :-)
    !!! ŁĄCZYSZ DWA ELEMENTY PAMIĘTAJ RZĄDZI NAJWIĘKSZY Z NICH TO JEGO GRZEJEMY.
    !! PRZYGOTUJ ŁĄCZONE ELEMENTY ODTŁUŚĆ USUŃ LAKIER itp.
    ! DIABEŁ TKWI W SZCZEGÓŁACH JAK JE POMINIESZ TO NIC NIE ZLUTUJESZ

• #6 8595331
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Ja osobiście poradzę, żeby przed lutowaniem kabelka wyczyścić go specjalnym kwasem do lutowania, posiadam taki, ale nazwy nie znam, bo etykietki nie ma, jest w plastikowej butelce i działa naprawdę dobrze. No i należy używać dużo kalafonii- to podstawa.
    A swoją drogą wie może ktoś co to jest za kwas do lutowania? Jak już pisałem jest w plastikowej butelce, i rozpuszcza aluminium.
  • #8 8597407
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    skorpion1272 napisał:
    A swoją drogą wie może ktoś co to jest za kwas do lutowania?

Kwas solny z cynkiem.
  • #9 8597552
    witek567
    Poziom 17  
    No dobra, ale jak lutuje np. jakiś układ albo cewke kondensator itd. to się nie przegrzeje? Wiem, że do układów daje się podstawki, ale co z kondesatorami, np chce przylutować kable w kolumnie(od zwrotnicy do głośników, musze jakoś specjalnie uważać by nie przegrzać czegoś?)
  • #11 8597723
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Kwas solny, lub lepiej siarkowy jest dobry, ale do takich rzeczy jest absolutnie niepotrzebny. Tak jak poprzednicy napisali, dobrze oczyszczone miejsce lutowania, duża ilość kalafonii i dobrze grzejąca lutownica to podstawa. To już wystarczy przy odrobinie wprawy aby zlutować np 2 kawałki blachy stalowej, o przewodach miedzianych już nie wspomnę. Kolega pytał czy nie przegrzeje elementów, oczywiście lutowanie musi być jak najkrótsze, jednak na tyle długie, aby wystarczająco rozgrzać łączone elementy. Poćwicz, a na pewno to opanujesz :)
  • REKLAMA
  • #12 8599098
    MarekzRz
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Zamiast kwasu solnego który jest mocno agresywny można użyć kwas fosforowy, jest dobry przy pobielaniu elementów niklowych i miedzianych, łatwo się zmywa wodą i nie jest tak agresywny
  • #13 8599177
    slu_1982
    Poziom 26  
    Ocena: 338
    Podstawą jest duża ilość kalafonii ? :D To może najlepiej niech cieknie rozgrzana kalafonia po lutowanych miejscach, albo zastosować lutowanie pod kalafoniowe- wchodzimy do basenu, leją na nas rozgrzaną kalafonie a my pod jej powłoką nurkujemy i lutujemy ! Oh yeah kocham takie porady !
  • #14 8599288
    MarekzRz
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Nie zawsze i nie wszędzie kalafonia sobie poradzi zwłaszcza tam gdzie miedź jest mocno utleniona lub gdzie tylko wygląda, że jest to miedź. Ostatnio miałem taki przypadek przy lutowaniu goldpinów (prod. chińskiej) nawet maczanie w kalafoni nie pomogło
  • #15 8600206
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    MarekzRz napisał:
    Nie zawsze i nie wszędzie kalafonia sobie poradzi zwłaszcza tam gdzie miedź jest mocno utleniona lub gdzie tylko wygląda, że jest to miedź. Ostatnio miałem taki przypadek przy lutowaniu goldpinów (prod. chińskiej) nawet maczanie w kalafoni nie pomogło

To ciekawe co zastosowali zamiast złota w tych Gold pinach ;]
    Duża ilość kalafonii, wręcz maczanie w niej jest przydatna podczas pobielania przewodów, przy wlutowywaniu elementów w PCB wystarcza zazwyczaj żyłka topnika zawarta w spoiwie. Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z lutowaniem przewodów lutownicą transformatorową, gdzie cyna tworzy kulki zamiast płynąć po kablu. Odpowiedzi sugerują kilka potencjalnych przyczyn: przypalony grot lutownicy, zbyt niska temperatura lutowania, zanieczyszczone przewody, lub użycie niewłaściwego metalu (np. aluminium). Rekomendacje obejmują czyszczenie grota, stosowanie odpowiedniego topnika (kalafonii), oraz nagrzewanie większego elementu przed dodaniem cyny. Użytkownicy dzielą się również informacjami o użyciu kwasów do lutowania, takich jak kwas solny czy fosforowy, oraz podkreślają znaczenie odpowiedniego przygotowania powierzchni lutowanej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA